Odată ajunși în Moldova, turiștii au deja stabilit un itinerar al locațiilor și evenimentelor pe care doresc să le viziteze. Preferințele însă se schimbă de-a lungul timpului, arată un sondaj realizat de Magenta Consulting, în perioada 06 octombrie – 15 noiembrie, 2018. În topul locațiilor pe care le vizitează majoritatea oaspeților din străinătate este orașul Chișinău. 

Datele sondajului au arătat că majoritatea turiștilor – 83% din cei intervievați, au vizitat capitala Moldovei, urba plasându-se pe primul loc în topul destinațiilor atractive pentru turiști în 2018. Interesul a crescut aproape dublu față de aceeași perioadă a anului 2016. Iar 22% din turiști au participat la Ziua Orașului. Majoritatea persoanelor – 89%, au spus că le-a plăcut capitala.

Turiștii participă la Sărbătoarea Vinului

Perioada intervievării a coincis cu Festivalul Vinului. În acest context, aproape jumătate din respondenți au afirmat că au participat la evenimente dedicate licorii lui Bahus. 60% din turiști au vizitat beciuri vinicole, iar 65% au participat la festivaluri și sărbători.

Orheiul Vechi, cea mai vizitată locație din afara Chișinăului

Complexul Orheiul Vechi a fost vizitată de 40% dintre turiști în 2018, fiind cea mai populară destinație printre biserici și mănăstiri. 94% dintre vizitatori au spus că au rămas impresionați de cele văzute. Pe locul doi în topul preferințelor este mănăstirea Căpriana. Aici au ajuns 26% dintre turiști, cifră aproape dublă comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016.

Datele arată că oaspeții străini vizitează și alte locuri de importanță turistică cum ar fi: Cetatea Soroca și Castelul Mimi. O parte din persoane au optat pentru odihnă în sânul naturii, vizitând Rezervația naturală Codrii, pensiuni agro-turistice și s-au bucurat de peisajele frumoase ale Moldovei.

Studiul a fost realizat de Magenta Consulting, în perioada 06 octombrie – 15 noiembrie, 2018.

Sursa: AGORA