Halloween-ul își are originile în cultura celtică, fiind preluat astăzi de multe popoare din lumea occidentală. Sărbătoarea se răspândește în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, deși în unele țări data sărbătorii variază — de exemplu, în Suedia este sărbătorită în prima sâmbătă din noiembrie. Iată cum e sărbătorită însă în 2019 la Chișinău această sărbătoare.

Shopping MallDova

Terasa Pani Pit

Numele provine din limba engleză, de la expresia All Hallows’ Even, numele sărbătorii creștine a tuturor sfinților, sărbătoare cu care Halloweenul a devenit asociat în țările unde predomină creștinismul occidental — catolic și protestant, deoarece în aceste culte creștine ziua tuturor sfinților este sărbătorită pe 1 noiembrie. Fără sfinți, dar cu fantome, la Chișinău vitrinele magazinelor se întrec de-a dreptul în creativitate.

Specific pentru Halloween este dovleacul sculptat care reprezintă Lanterna lui Jack. Cu ocazia acestei sărbători copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje și colindă pe la case întrebând „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), ca o amenințare că dacă nu li se dau dulciuri, persoanei colindate i se va juca o farsă. În alte țări Halloween este serbat prin parade și carnavaluri. La noi spiritul aduce mulți dovleci, stafii și măști înfricoșătoare, dar și

Librarie

Halloween-ul la Ellation Moldova

Galerie: Cristina Tocan Photography