Cetățenii Republicii Moldova care decid să se întoarcă în țară vor fi scutiți de taxe la importul bunurilor de uz personal și a unui mijloc de transport. Proiectul de lege care prevede acest lucru a fost votat în lectură finală de Parlament.

Facilitățile vor fi acordate moldovenilor plecați de mai bine de trei ani, care au un permis de ședere, acte confirmative că au achitat impozite în țara respectivă, precum și permis de conducere valabil pentru categoria din care face parte mijlocul de transport.

Potrivit proiectului de lege, moldovenii vor putea introduce pe teritoriul țării, la revenire, cu anumite facilităţi fiscale, bunuri personale – obiecte de uz casnic, mobilă, echipamente şi câte un automobil de familie.

Scutirea de plata drepturilor de import pentru un mijloc de transport se va aplica pentru mașinile cu termen de exploatare până la 9 ani, iar valoarea în vamă nu depășește 400 de mii de lei. Mijlocul de transport nu va putea fi comercializat, gajat, donat, dat în posesie sau folosință timp de 3 ani. În caz contrar, beneficiarul va achita toate drepturile de import în vigoare la momentul beneficierii de facilitățile respective.

În varianta inițială a proiectului era vorba despre un termen de exploatare până la 7 ani și interzicerea comercializării timp de 5 ani, dar Guvernul s-a întrunit în această dimineață și a aprobat modificările.

Agenția Servicii Publice va elibera plăcuțe de înmatriculare distincte pentru automobilele respective, iar în cazul depistării în trafic a unui mijloc de transport introdus cu scutiri, condus de către o persoană terță, alta decât beneficiarul sau soțul/soția, persoana va fi sancționată contravențional, cu achitarea tuturor drepturilor de import.

De asemenea, proiectul mai prevede că persoana va putea solicita și beneficia de facilități doar o singură dată și pentru o singură unitate de transport. Obiectele de uz personal pentru necesitățile casnice vor fi scutite de drepturile de import, la fel, în limita unei unități pentru fiecare tip de obiect.

Proiectul a fost votat de 59 de deputați.

„Mulțumesc tuturor celor care au lucrat la acest proiect. Sper să fie o veste bună pentru conaționalii noștri”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Pe parcursul a mai bine de 20 de ani, un număr impunător de cetățeni a plecat la muncă sau cu traiul peste hotarele țării. Modificările legislative propuse vin să reducă prețurile procesului de revenire a cetățenilor Republicii Moldova și să-i motiveze să revină în țară.

Distribuie articolul: