Uniunea Europeană nu ne va impune nimic, iar cetățenii moldoveni rămân cei care decid cum își doresc să trăiască. Aceasta a fost concluzia conferinței de presă dedicate combaterii dezinformărilor despre comunitatea LGBT.

Tatiana Cojocari, socioloagă și expertă în cadrul comunității WatchDog.md a adus în discuție impactul Legii cu privire la asigurarea egalității de șanse, adoptată în 2012.

„Anumite voci au solicitat în acea perioadă abrogarea legii de mai multe ori pe motiv că aceasta sfidează principiile morale ale societății și amenință familia tradițională. Au trecut 12 ani de la adoptarea legii. Ce s-a schimbat în Republica Moldova de atunci? Cum ne-a afectat pe noi, pe fiecare dintre noi? Cum ni s-a schimbat viața noastră? Răspunsul este: nicicum. Apocalipsa n-a venit. Noi trăim în continuare așa cum trăiam și până acum, poate un pic mai aproape de Europa, poate un pic cu mai multe drepturi pentru fiecare dintre noi și respect unul față de celălalt”, a spus Tatiana Cojocari.

 


Experta a menționat și despre falsurile lansate de unii politicieni, precum că UE ne va impune cote LGBT în instituțiile publice, modificarea curriculumului educațional și teste privind identitatea sexuală. „Unde în Europa există teste de identitate sexuală? Eu nu cunosc să existe”, a punctat Tatiana Cojocari.

De asemenea, s-a discutat despre percepția greșită că educația sexuală ar fi o noutate. „Pe timpul Uniunii Sovietice, exista educație sexuală. Eu, părinții mei aveau o carte de educație sexuală. Se numea „Половое Воспитание”. Exista. De ce avem acum o problemă cu asta?”, a spus Tatiana Cojocari.


Totodată, experta a adăugat că este „amuzant” să acuzi UE că ne va obliga să recunoaștem căsătoriile între persoane de același sex, menționând exemple de state europene care nu au adoptat astfel de măsuri – exemplul cel mai elocvent fiind România.

Andrei Perciun, doctor în filosofie, a subliniat importanța clarificării termenilor și conceptelor utilizate în discursul public. El a explicat că discriminarea nu se referă doar la minoritățile sexuale, ci la orice segment de populație căruia îi este încălcat un drept. Totodată, el a subliniat că nicio persoană nu trebuie redusă la o singură etichetă și că, pentru luarea deciziilor privind traiul nostru în comun, trebuie să discernem informația relevantă de ce cea irelevantă și manipulatorie, folosită în scopuri populiste.

Eugen Muravschi, membru al echipei de coordonare a campaniei „Cetățeni pentru Europa” a concluzionat că activitatea UE este strict delimitată de tratatele sale fondatoare, care nu îi conferă competențe în domeniul politicii educaționale sau al stării civile.

„Scopul lor este simplu. Ei vor să folosească valorile oamenilor și fricile lor ca să-i manipuleze din punct de vedere electoral. Ei nu vor ca noi să vorbim despre problemele reale ale oamenilor. Luați 100 de moldoveni și întrebați-i: care sunt principalele probleme din viața Dvs? Câți vor zice că LGBT? Zero. O să vă spună despre corupție, salarii și pensii mici, drumuri proaste. Acestea sunt problemele reale ale moldovenilor. Dacă vorbim despre aceste probleme, atunci avantajele UE sunt clare. UE înseamnă soluții la multe din problemele reale ale moldovenilor”, a declarat Eugen Muravschi.

 


Conferința de presă poate fi urmărită integral, accesând următorul link: https://www.privesc.eu/arhiva/107083/Conferinta-de-presa-organizata-de-Initiativa-ci vica–Cetateni-pentru-Europa–dedicata-demontarii-falsurilor-si-manipularilor-legate-d e-comunitatea-LGB

Precizăm că „Cetățeni pentru Europa” este o inițiativă civică deschisă noilor membri, tuturor celor care își doresc o Moldovă liberă și prosperă în marea familie europeană. Vă invităm să vă alăturați inițiativei, înregistrându-vă pe pagina web www.moldova.eu.

 

Distribuie articolul: