Creșterea semnificativă a cotațiilor gazelor pe bursele internaționale din toamna anului 2024 a avut un impact major, ducând nu doar la scumpirea tarifelor reglementate pentru consumatorii finali, ci și la perturbări pe piața liberă a gazelor din Republica Moldova.

 

Astfel, în octombrie-noiembrie 2024, 60-70% din clienții companiilor mici de pe piața gazelor din Republica Moldova, au revenit la Moldovagaz, a declarat în cadrul ședinței publice a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Alexandr Devdera, președintele Asociației Furnizorilor de Gaze Naturale (AFGN), transmite mold-street.com.

„S-a întâmplat din cauză că Moldovagaz livra gaze la prețuri mai mici (decât cotațiile de pe piață n.r.)”, a afirmat Devdera, acuzând operatorul că ar fi depus deliberat tardiv la ANRE, solicitarea de ajustare a prețurilor reglementate.

Acuzațiile președintelui AFGN au fost respinse de Alexandru Șevciuc, șeful Direcției economico-financiare a SA Moldovagaz, care a precizat că la finele lunii septembrie „devierile tarifare erau de 1%” și abia rezultatele pentru luna octombrie au arătat că devierile tarifare sunt mai mari și este nevoie de depus o solicitare la ANRE pentru majorarea prețurilor.

„Luna octombrie se închide pe 20 noiembrie, iar la Fisc pe 22 noiembrie au fost depuse toate declarațiile”, a declarat Șevciuc în cadrul ședinței ANRE.

Potrivit șefului din cadrul Moldovagaz, tot atunci au fost finalizate și procedurile de achiziție de la bursă a gazelor pentru lunile de iarnă și a devenit clar că devierile tarifare au ajuns la circa 20%, iar tarifele vechi nu mai pot fi menținute, respectiv a fost depusă solicitare la ANRE.

De notat că printre clienții companiilor mici, ce au revenit la Moldovagaz se număra și CET-Nord din Bălți, al doilea producător de energie electrică și termică, ca mărime de pe piața Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană).

Astfel din aprilie 2024, CET-Nord a început să cumpere gaze pe platforma bursieră operată de Bursa Română de Mărfuri, reprezentată la Chișinău de BRM East Energy. Primul contract a fost pentru perioada mai-septembrie 2024, cu firma Natural Gaz DC, la un preț de 7,35 lei pentru un metru cub și un volum de circa două milioane metri cubi.

Potrivit Ministerului Energiei, în septembrie, CET-Nord a organizat mai multe runde de licitație pentru achiziția de gaze, cu livrare în perioada octombrie – decembrie 2024 și în final a primit o ofertă de 720 de lei/MWh (36,99 EUR/MWh), circa 7,6 lei pentru un metru cub, la ieșirea din rețeaua de transport, pe care a acceptat-o.

Doar că CET-Nord a beneficiat de prețuri mici la gaze doar o lună de zile și de la 1 noiembrie 2024 a fost nevoită să revină la Moldovagaz (care este și furnizor de ultimă opțiune) pentru că firma cu care semnase contractul a anunțat că nu mai poate livra metan la prețul negociat în septembrie 2024.

Distribuie articolul: