Carantina te-a surprins izolându-te pe tine și partenerul tău într-un spațiu zile în șir. În astfel de condiții este firesc ca lucrurile uneori să o ia razna, iar unele cupluri se cerată frecvent. Cum eviți aceste situații neplăcute? Vezi mai jos câteva recomandări.

Dacă ai impresia relația ta nu o supraviețuiască Coronavirusului, știi nu ești singura. Experții spun asemenea dificultăți între parteneri sunt perfect normale în timpuri de răscruce și stres, așa cum sunt cele pe care le trăim în ziua de azi.

De ce ne certăm mai des?

Frica și anxietate

Amenințarea care planează deasupra capetelor noastre din cauza Coronavirusului este una extrem de înspăimântătoare deoarece vizează atâtea aspecte interconectate – sănătate, siguranță financiară, situația de muncă, învățământ. Toate au venit deodată și toate ne impactează serios.

Frica este un factor care contribuie enorm la orice fel de situație conflictuală” – spune Dr. Tracy Dalgleish, terapeut de cuplu. Ea preia controlul tuturor reacțiilor și ne reduce la cele de bază, care vin mereu ca răspuns la o amenințare: fuga sau lupta. Ca atare, nu mai putem accesa părțile noastre înțelegătoare, deschise și răbdătoare în raport cu cel de lângă noi.

Prea multe schimbări

În urmă cu nici o lună îți plănuiai vacanța de vară. Acum nu știi dacă și în ce condiții te poți întoarce la muncă. Sau ce poți face pentru ca părinții tai fie în siguranță și când o -i mai poți vedea.

Ne lipsesc locurile în care ne eliberam de stresul adunat, unde abandonam fricile și ne încărcam cu pozitivism. Îi ducem lipsa sălii de sport, hobby-urilor în natură, serilor de distracție cu prietenii. Iar asta ne frustrează.

Lipsa de spațiu

Ne căsătorim pentru vrem construim o viață împreună. Numai acum, având iubitul non stop lângă noi, ne simțim sufocate și iritate de orice.

În această perioadă, avem mai mult timp împreună decât de obicei, așa e normal ți dorești o pauză sau niște timp pentru tine.

Responsabilitatea de părinte

Schimbarea majoră în programul oricărei familii ține și de grija și timpul masiv alocat copiilor de când școlile și grădinițele s-au închis.

Multe femei simt ele sunt automat cele însărcinate cu această responsabilitate, mai ales în cazul în care tatăl își duce zilele și cum nu s-a schimbat nimic, contribuind așadar dramatic la starea de spirit a partenerei.

Dacă mama lucrează de acasă, cu program normal, situația e și mai dificilă. Orele de lucru se întind pe aproape toată ziua, ședințele video sunt înghesuite în orele de somn ale micuților, pauzele sunt folosite pentru pregătit mesele, iar în ritmul ăsta, femeile ajung muncească non stop.

Ce poți face?

Acceptarea situației

Odată ce acceptăm presiunea care s-a invitat în casele și gândurile noastre, putem începe ne gândim ce înseamnă asta și pentru partener.

Efort susținut în comun

Și pentru a face față mai ușor, și pentru a găsi modalități de relaxare și amuzament în casă. Puteți trece peste acest obstacol împreună, cu respect, compasiune, înțelegere. Angajamentul pe care l-ați luat unul face de celalalt a rămas același.

Adresarea nevoilor

Ai grijă de tine și de nevoile tale. Cere ajutor specializat și gândește-te dacă ți-ar fi util vorbești cu un psiholog sau poate chiar numai cu prieteni. Prioritizează-ți starea de bine pentru a fi capabilă dăruiești o energia bună celor din jur.

Sursa: AndreeaRaicu.ro

Distribuie articolul: