Certificatele medicale ar putea fi emise în format digital pentru a simplifica procesul de transmitere a datelor între angajat, angajator și Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS), pentru a spori transparența și acuratețea informațiilor declarate și pentru a reduce riscurile de eroare în declarațiile fiscale și administrative.

O astfel de propunere a fost făcută de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC și Confederația Națională a Patronatului în cadrul unei ședințe a Consiliului Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova.

În prezent, angajatorii și angajații se confruntă cu diverse dificultăți, precum neprezentarea la timp a certificatului de concediu medical, declararea incorectă a datelor din acesta, pierderea certificatului sau completarea eronată a acestuia, ceea ce duce la recalculări și corecții suplimentare.

Aceste probleme generează costuri suplimentare de timp și resurse, afectând atât eficiența contabilității, cât și gradul de conformitate cu cerințele Serviciului Fiscal de Stat, susțin reprezentanții Asociației Naționale a Companiilor din Domeniul TIC și Confederației Naționale a Patronatului.

În același timp, reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină consideră că digitalizarea certificatelor medicale ar simplifica considerabil nu doar activitatea angajatorilor, dar și munca medicilor de familie.

La eveniment, oficialii CNAS au declarat că susțin digitalizarea acestui serviciu și că o soluție pentru realizarea acestui obiectiv ar putea fi îmbunătățirea portalului pentru certificatele de concediu medical.

Distribuie articolul: