Școala începe în curând și pentru studenți, iar acest lucru se simte cel mai puternic în activitatea agențiilor imobiliare, care sunt acum asaltate de tinerii în căutare de apartamente de închiriat.

Deși prețurile pornesc de la 300 de euro, cererea este foarte mare, în unele zone depășind cu mult oferta disponibilă. Experții avertizează că acest dezechilibru va duce la creșterea continuă a prețurilor.

Sfârșitul verii marchează, an de an, o perioadă intensă de căutare a chiriilor, mai ales pentru cei care vin în capitală pentru a-și continua studiile. În consecință, agențiile imobiliare se confruntă cu un val de solicitări în această perioadă, transmite tv8.md.

„- Faceți față numărului de cereri? – Nu facem față, cu siguranță, ideea este că în acest an, mulți au anticipat acestă situație și au început să caute de la începutul lunii iulie, chiar iunie, au plătit chiar și cu o lună înainte, cu ideea că atunci când ajunge momentul, în august, septembrie să treacă de această fierbințeală pe piață”, a spus directorul companiei imobiliare, Ilie Sapivnic.

Cele mai solicitate sunt apartamentele din sectoarele Botanica și Buiucani, unde numărul de cereri îl depășește mult pe cel al ofertelor. De aici și prețurile destul de pipărate, cele mai ieftine pornind de la suma de 300 de euro pentru un apartament cu o cameră.

„Prețurile au migrat în comparație cu cele de anul trecut. Întradevăr, în acest an observăm o mică creștere de preț, dacă anul trecut cele mai ieftin apartament îl puteam găsi la 250 de euro lunar, acum apartamente la acest preț nu mai găsim. Prețurile încep de la 300-350 de euro pentru un apartament cu o cameră, în bloc de serie. Apartament cu două camere în casă nouă, complet mobilat, cu tehnică de uz casnic, depășește suma de 500 de euro”, a spus directorul companiei imobiliare, Ilie Sapivnic.

Și dacă unii mai speră că prețurile chiriilor vor scădea, experții economici spun că nu sunt semne, cât timp cererea e în continuă creștere. Mai mult, ei susțin că apartamentele sunt mult mai ieftine față de acum 15-20 de ani, dacă ne raportăm la salariile actuale.

Într-adevăr, prețurile la apartamente s-au scumpit acum. Cert este că în prezent, comparativ cu salariile, apartamentele în chirie sunt cu mult mai ieftine decât acum 15-20 de ani. În prezent avem o creștere puternică a cererii de apartamente în chirie cu o ofertă foarte slabă. Acum 20 de ani, doar șase la sută din familii stăteau în chirie, acum sunt 15 la sută, în viitorii ani va crește, va tinde spre media europeană”, a declarat expertul economic, Veaceslav Ioniță.

O altă tendință remarcată pe piața chiriilor este că tot mai mulți proprietarii își dau în arendă apartamentele în baza unui contract.

Încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile au crescut cu 34,1% în primele 7 luni ale anului 2024 și constituie 40,9 milioane lei, comparativ cu perioada similară a anului 2023. În rezultatul acțiunilor întreprinse în primele 7 luni ale anului 2024, au fost înregistrate 14 677 contracte de dare în locațiune a bunurilor imobile, sau cu 10,3% mai multe decât în perioada similară a anului 2023”, a declarat expertul economic, Veaceslav Ioniță.

Deoarece printre cei care își scot locuințele în arendă, sunt și oameni mai puțin onești, agenții imobiliari au câteva recomandări.

La moment, mulți încearcă să se înțeleagă direct cu proprietarii, în speranța că vor primi o reducere, nu ai cum să verifici proprietarii, mai ales dacă ești persoană fizică. Apelând la o agenție imobiliară, este o posibilitate mai mare și mai sigur că apartamentul pe care îl vei lua, va fi real. Cel care ia în chirie, nu suportă niciun cost suplimentar, dar este un filtru de a verifica acest apartament”, a declarat directorul companiei imobiliare, Ilie Sapivnic.

De la începutul anului, Serviciul Fiscal de Stat a depistat peste 180 de persoane fizice, care ofereau în chirie bunuri imobile fără un contract de dare în locațiune, aceștia fiind amendați cu câte 16 mii de lei.

 

Distribuie articolul: