Odată cu înaintarea în vârstă observăm că pielea noastră devine din ce în ce mai uscată. Acest lucru se datorează faptului că, în timp, bariera lipidică protectivă a pielii se deteriorează, pielea nu mai produce în mod natural acei compuși vitali pentru elasticitatea și hidratarea ei.

„Cărămizile” sau materialul din care este construită bariera lipidică a pielii sunt considerate a fi ceramidele. Ceramidele sunt molecule lipidice cu textură ceroasă, de unde provine și denumirea acestora. Cele mai mari concentrații de ceramide se găsesc în învelișul celular din care este formată epiderma.

În produsele cosmetice, ceramidele sunt utilizate cu scopul de a înlocui lipidele naturale de la nivelul pielii pe care, odată cu expunerea pielii la factorii de mediu negativi și odată cu înaintarea în vârstă, le pierdem. Ceramidele au rolul să reînnoiască bariera naturală de protecție a pielii, să o hidrateze și să o protejeze. Industria farmaceutică mai folosește ceramidele și pentru a trata eczemele sau alte tipuri de leziuni ale pielii, pentru că au proprietatea de a vindeca și regenera rapid țesutul deteriorat.

Beneficiile ceramidelor sunt cunoscute nu numai pentru pielea noastră, ci și pentru păr. Atunci când firul de păr este poros, uscat și slab, ceramidele acționează ca un înveliș magic ce hidratează, netezește și face ca părul să aibă un aspect strălucitor și sănătos.

Lipsa de ceramide cauzează uscăciunea pielii, și este greșit să credem că de acest lucru suferă doar femeile. Bărbații și chiar, în unele cazuri, copiii la fel pot întâmpina această problemă. Problema pielii uscate apare la copii ca unul din primele simptome ale afecțiunilor precum dermatita atopică sau ihtioza, iar femeile se confruntă cu această problemă îndeosebi în perioada menopauzei sau când administrează retinoizi sub formă orală. Alte afecțiuni precum hipotiroidismul, bolile cornice renale, formele subclinice ale dermatitei la fel cauzează deshidratarea pielii.

Produsele cosmetice de ultimă generație au efectul de a crea bariera de protecție a pielii și pot fi găsite sub formă de tonere, loțiuni, creme, serumuri sau măști. Produsele cosmetice pot conține ceramide naturale care acționează la nivelul matricei intracelulare a stratului superior al pielii, sau ceramide sintetice care tratează cu succes dermatitele.

Cercetătorii au descoperit că utilizarea ceramidelor are efect sporit când acestea sunt combinate cu vitamina B3, cunoscută sub denumirea de nicotinamidă. Aceasta reduce pierderile de apă ce au loc prin epiderma și mențin pielea hidratată.

Un rol deosebit de important îl au ceramidele în îngrijirea tenului după anumite procedure cosmetologice agresive asupra pielii, de exemplu peeling-urile chimice sau curățarea mecanică mai profundă.

Substanța din care sunt alcătuite ceramidele se numește sfingozina, care reprezintă un lanț de atomi de carbon cu un aminoacid atașat. Aceasta are diferite forme și se leagă de alți acizi grași pentru a forma ceramidele. In baza acestui lucru, știința cunoaște 12 forme diferite ale ceramidei.

Ceramidele se pot găsi și în alimente, iar o dietă bogată în ceramide asigură o bună funcționare a creierului și nu se limitează doar la funcția de îngrijire a pielii. Alimentele bogate în ceramide sunt grâul, orezul, porumbul, cartoful dulce, soia, konjac și, desigur, se găsesc din belșug în suplimentele alimentare cu ceramide.

Este necesar să ții minte că doar utilizarea ceramidelor nu rezolvă decât parțial problema pielii uscate, în rest este nevoie de consum adecvat de apă pe parcursul zilei, mod sănătos de viață și alimentație echilibrată bogată în acizi grași. Sănătatea merge mână în mână cu frumusețea!

Distribuie articolul: