Compania The Hugo Boss Trade Mark a reușit să obțină o decizie executorie la Curtea de Apel Chișinău, care obligă un agent economic din R. Moldova să anuleze marca comercială din cauza asemănării cu brandul internațional celebru.

La 23 noiembrie 2015 The Hugo Boss Trade Mark a depus o cerere de chemare în judecată la Judecătoria Chișinău, împotriva lui Paladi Oleg pentru a declararea nulității absolute a mărcii comerciale LB Luca Bossi (nr. 1983).

În motivare a fost indicat faptul că The Hugo Boss Trade Mark a înregistrat pe teritoriul R. Moldova marca comercială Boss (nr. 483341) în 1984 pentru produsele din clasa 03 (parfumerie, săpunuri, produse pentru îngrijirea corpului), 09,24, 25.

Reclamantul indică că în 2009 la cererea lui Oleg Paladi a fost înregistrată marca comercială LB Luca Bossi pentru clasa de produse 03, fapt ce ar crea o situație de conflict cu marca Hugo Boss, fiindcă în denumire se conține semnul „Boss”. Astfel, este creat un risc de asociere în rândul consumatorilor, scrie Agora.md.

Aceștia ar putea considera că există cel puțin o autorizație a titularului pentru ca întreprinderea respectivă să comercializeze produse cu denumiri similare.
În plus, marca comercială BOSS a devenit marcă notorie în Republica Moldova. Pentru a obține acest statut compania internațională The Hugo Boss Trade Mark Management a comandat un sondaj cu participarea a 500 de respondenți.

Curtea Supremă de Justiție a constatat că studiul este unul reprezentativ pentru a determina gradul de recunoaștere a mărcii comerciale internaționale BOSS, fiind emisă o decizie irevocabilă prin care marca internațională respectivă devine notorie pe teritoriul Republicii Moldova, începând cu 1 ianuarie 2015.

Prima instanță a considerat că cererea depusă de Hugo Boss a fost una întemeiată. Totuși, această hotărâre a fost contestată de Oleg Paladi.

Instanța a analizat argumentele părților și chiar ambalajele în care sunt comercializate produsele celor două branduri și a constatat similitudinea acestora.

Astfel, Curtea de Apel Chișinău a admis solicitarea de anulare a mărcii LB Luca Bossi și a dispus încasarea de la Oleg Paladi a cheltuielilor pentru asistența juridică în valoare de 10 mii de lei. Decizia este definitivă și executorie.

Oleg Paladi nu a cedat nici de această dată și a depus o contestație la Curtea Supremă de Justiție. De remarcat că la publicarea acestui articol instanța nu a publicat o hotărâre pe acest caz, mai notează sursa citată.

Distribuie articolul: