Cricova și Mileștii Mici, vinării subterane emblematice ale Republicii Moldova, au fost incluse în Lista indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, îndeplinind trei criterii fundamentale: reprezentarea unei tradiții culturale, un exemplu arhitectural și tehnologic remarcabil, precum și un model de interacțiune umană cu mediul. Ministerul Culturii a făcut public acest anunț.

 

„Cele două obiecte de patrimoniu național mizează să revindece locul în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind mărturie unice ale unei tradiții culturale (categoria III), pentru că oferă un exemplu excepțional al unui ansamblu arhitectural, tehnologic sau peisaj care ilustrează o etapă semnificativă din istoria omenirii (IV) și e un exemplu remarcabil de așezare umană tradițională, de utilizare a terenului  reprezentativ pentru cultură și interacțiunea omului cu mediul (V)”, comunică ministerul.

 

Cricova

În 1952, galeriile fostei mine de calcar din Cricova au fost transformate într-o fabrică de vin spumant, având o capacitate anuală de producție de patru milioane de sticle. Astăzi, Vinăria Cricova administrează un sector subteran impresionant de 84,6 hectare și o lungime de peste 120 de kilometri.

Colecția Cramei Cricova, înființată în 1954, este renumită pentru moștenirea sa remarcabilă, inclusiv pentru cea mai veche sticlă de vin din 1902. Crama deține în prezent aproximativ 1,3 milioane de sticle și produce anual aproape 2.000.000 de sticle de vin spumant clasic.

Pe lângă vinurile spumante, Cricova produce și vinuri liniștite de înaltă calitate, folosind soiuri autohtone precum Feteasca Alba, Feteasca Neagră, Rara Neagră, Viorica, dar și soiuri internaționale ca Cabernet, Merlot, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Gri și Shiraz. Crama subterană găzduiește peste 40.000.000 de litri de vin în numeroase rezervoare, demonstrând capacitatea sa imensă de producție și angajamentul față de excelență.

Mileștii Mici

Întreprinderea „Mileștii Mici” utilizează 55 km de galerii subterane pentru producerea și depozitarea vinului, fiind una dintre cele mai mari depozite subterane de vin din Europa.

„Mileștii Mici” atrage anual peste 45.000 de turiști din întreaga lume, iar în 2019, complexul subteran de la Cricova a fost vizitat de aproape 100.000 de persoane. Vinăria produce vinuri spumante de înaltă calitate prin metoda Charmat și vinuri liniștite, folosind soiuri autohtone precum Feteasca Alba, Feteasca Neagră, Viorica și Riton, dar și soiuri celebre pe plan internațional, cum ar fi Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blancs și Riton Sauvignon.

Galeriile vinicole ale Moldovei (Cricova și Mileștii Mici) sunt comparabile cu complexe vitivinicole din Austria, Franța, Germania, Italia, Ungaria, Portugalia, Elveția și alte țări, incluse în Lista Patrimoniului Mondial. Tradiția viticulturii de secole, cu evoluțiile sale tehnologice, sociale și economice, și peisajul cultural în care se încadrează aceste vinării, subliniază valoarea universală excepțională a acestora. Galeriile se întind pe sute de kilometri și funcționează ca orașe subterane dedicate producției de vin. Acestea sunt unice și cele mai mari la nivel mondial, oferind condiții ideale pentru maturarea și conservarea vinului.

Republica Moldova este reprezentată pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO printr-un singur sit – Arcul Geodezic Struve, un sit transfrontalier situat în 10 state: Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Federația Rusă, Belarus, Ucraina și Moldova.

Distribuie articolul: