Orice femeie, dintotdeauna şi de pretutindeni, a vrut şi doreşte să decidă ea când să devină mamă. Iar pentru asta trebuie să ştie cum să se protejeze de o sarcină nedorită. Ocolind, fireşte, miturile.

S-ar părea că n-a fost şi nu este nici în prezent simplu, deşi ştiinţa a avansat, iar mijloacele de informare sunt arhiprezente, dovadă multitudinea de mituri despre contracepţie.

1 Contraceptivele orale, cele mai eficiente

Teoretic, da. Probabilitatea de a rămâne însărcinată cât timp recurgi la un asemenea mijloc contraceptiv este de doar 0,3%. În realitate, potrivit datelor statistice, 8% din femei, deşi iau tablete contraceptive, rămân însărcinate. Asta, întrucât li se întâmplă ca pur şi simplu într-una din zile să uite să ia tableta protectoare.

2 Prezervativele te protejează doar de bolile cu transmitere sexuală

Nu de aceeaşi părere sunt ginecologii, considerând prezervativele ca unul din cele mai sigure mijloace contraceptive. Şi totuşi riscul unei sarcini nedorite nu este total exclus, atât în cazul cuplurilor stabile, cât și, mai ales, al celor ce au legături sexuale întâmplătoare.

3 Din cauza contraceptivelor pe bază de hormoni, îţi crește mustața şi păr pe corp

Dimpotrivă. Întrucât în compoziţia tuturor tabletelor contraceptive intră şi hormoni sexuali feminini (estrogeni) – prin asta, ele împiedică creşterea părului în locurile nedorite. În plus, împiedică dezvoltarea acneei vulgare.

4 Metoda calendarului, cea mai sigură

Se spune că, dacă socotești cu exactitate ziua ovulaţiei şi apelezi la metoda calendarului, n-ai de ce să-ţi faci griji cu privire la o sarcină nedorită. Ginecologii nu sunt de aceeaşi părere. Chiar şi în cazul unui ciclu menstrual regulat ovulaţia oscilează pe durata câtorva zile. Ziua în care va avea loc ovulaţia este greu de prezis, nu rareori întâmplându-se ca sarcina să se instaleze chiar în perioada menstrelor.

5 Tabletele pe bază de hormoni îngraşă

Se întâmplă, dar nu tuturor. În medie, oscilaţia greutăţii corporale în perioada administrării tabletelor contraceptive pe bază de hormoni e de doar 2 kilograme, în plus sau în minus, foarte rar mai mult. În situaţia în care observi că începi să te îngraşi, este suficient să-ţi corijezi meniul, întrucât kilogramele de prisos nu pot fi luate decât din hrană!

6 Contraceptivele pot duce la cancer

Chiar dacă orice astfel de preparat are efecte secundare, nu există nicio dovadă că tabletele contraceptive pot duce la formarea tumorilor canceroase. Ba sunt şi dintre cei care susţin că anticoncepționalele pe bază de hormoni reduc riscul confruntării cu cancerul de ovare şi endometru, gradul unei asemenea protecţii crescând cu fiecare an de administrare.

7 Duşul intravaginal după actul sexual te apără de sarcină

Nu te amăgi: odată eliberată, sperma se deplasează cu viteză, ajungând în uter şi trompele uterine în doar 45 de secunde. Cât de repede ar trebui să ajungi la baie pentru asta? Niciun duş intravaginal, cu gel simplu sau cu spermicide, nu te pate protejează de sarcină. Ba chiar s-ar putea s-o înlesnească: printr-o asemenea procedură, e posibil să împingi lichidul spermatic şi mai mult în interior, rezultatul fiind contrar celui dorit.

8 De la primul contact sexual nu rămâi însărcinată

Rămâi gravidă ori de câte ori ovulul este fecundat de spermatozoid, sarcina instalându-se la orice contact sexual, inclusiv primul. S-ar părea că şansele de a rămâne gravidă în timpul primului contact sexual cresc ca urmare a emoţiilor ce-l însoţesc, acestea facilitând eliberarea unor substanţe ce provoacă ovulaţia spontană.

9 Când alăptezi, nu rămâi gravidă

Ce-i drept, riscurile sunt destul de scăzute, una dintre caracteristicile alăptatului fiind chiar întârzierea ovulaţiei. Prolactina, hormon secretat în concentraţii crescute în timpul alăptării, inhibă secreţia de estrogeni, ceea ce împiedică ovulaţia și,  în consecință, sarcina nu are cum să se instaleze. Totuşi, s-a constatat că şi în aceste condiţii, chiar dacă şansele sunt minime, ovulaţia este posibilă, existând riscul de a rămâne însărcinată.

10 Anticoncepţionalele, eficiente după administrarea primei pilule

Poate, dar în niciun caz toate. Unele contraceptive îşi fac efectul abia după un ciclu menstrual, iar altele – după numai câteva zile. Motiv pentru care e bine să citeşti întotdeauna prospectul şi să întrebi medicul când poţi face sex neprotejat după administrarea primelor anticoncepţionale.

Cui să-i dai crezare. Ginecologului, fireşte. Sfatul lui e mult mai preţios decât al oricărei prietene binevoitoare. Cere-i părerea când vrei să te protejezi de o sarcină nedorită! El îţi va expune avantajele şi dezavantajele fiecărei metode în parte, apoi va stabili care dintre ele ţi se potriveşte optim. Altfel, un sfat neavizat poate duce nu doar la o sarcină nedorită, ci şi la probleme de sănătate sau infertilitate. Cu siguranţă, nu ţi le doreşti.

Sursa: femeia.ro

Distribuie articolul: