Un acoperiș rezistent este garanția evidentă a unui trai confortabil. De ce? Pentru că de el depinde nemijlocita rezistență a unei locuințe în fața oricăror intemperii climatice, fie că este vorba despre o furtună sau despre o ninsoare abundentă. Din cauza amplasării noastre geografice și a caracteristicilor explicite a zonei climatice în care locuim, acoperișurile trebuie să fie nu doar rezistente, ci și longevive. Prin urmare, acestea trebuie consolidate cu câteva accesorii vitale despre care am discutat cu specialiștii companiei KROVTEH SRL, lideri în materie de țiglă metalică în Chișinău.

Sistemul de eliminare a apelor reziduale

Un sistem pluvial este indispensabil pentru un acoperiș modern, din câteva motive elocvente:

  1. Acesta asigură eliminarea apelor reziduale provenite din ploi, ninsori, a cărei componență chimică poate stimula procese distructive;
  2. Este o garanție clară în protecția de coroziune și de deformarea mecanică a acoperișului, de exemplu sub greutatea ninsorii;
  3. Este un mijloc eficient de a evita apariția ulterioară a mucegaiului, deoarece podul va rămâne intact în fața apei și deci nu se va impregna umezeala în pereți.

În sistemul pluvial pe care îl instalezi contează absolut fiecare detaliu, de la burlane la jgheaburi, și de la mecanismele de prindere până la unghiul de scurgere. Să nu uităm că sistemul pluvial este acel element de care depinde nemijlocit durata de exploatare a unui acoperiș.

Coama acoperișului

Este un alt element important a unui acoperiș durabil, care răspunde de integritatea acoperișului, fiind un element amplasat la conexiunea dintre doi versanți convecși, închizând spațiul dintre două foi de învelire. Practic, rolul central al coamei acoperișului este de a închide, aidoma unui puzzle, foile acoperișului fără a lăsa spațiu deschis și a evita astfel pătrunderea apei sau a aerului sub acoperiș, ceea ce pe termen lung l-ar putea deteriora. Totodată, coama are și o funcție estetică, fiind parte integrantă din întreg acoperișul. Există două variante de coamă: circulară și dreaptă, iar diferențe funcționale între ele nu se remarcă. Totuși, e important ca aceasta să se încadreze în stilistica arhitecturală a acoperișului și să fie concepută din materiale rezistente.

Dolia acoperișului

Este un element important de care depinde felul în care apele pluviale ajung la jgheab. Dolia se instalează la intersecția a doi versanți concavi ai acoperișului, astfel încât să direcționeze apa spre jgheab. Pentru a fi mai protejată această parte a acoperișului se poate completa cu un lambriu metalic, în acest fel acoperișul nu va fi supus presiunii apelor reziduale și va putea fi exploatat mult timp.

Cel mai important e să alegi materiale rezistente și de calitate, deoarece de ele depinde cât timp acoperișul tău va ține. Alege materiale de la compania KROVTEH SRL și fii sigur că locuința ta va face față oricăror surprize climaterice.

P