Am selectat aici niște povești interesante și captivante de dragoste care merită atenția ta! Dacă ai chef de un roman siropos, bun și drăguț, selectează orice din lista de mai jos și nu vei da greș!

1.O fată ca ea de Marc Levy –  o comedie romantică lejeră și delicioasă, care ne expune o poveste interesantă, pornind de la cotidianul un imobil absolut diferit de toate celelalte, care se află la New York, pe Fifth Avenue, care încă mai dispune de lift mecanic, o veritabilă antichitate.

Locatarii sunt foarte atașați de liftier, Deepak. Acesta a fugit din India în tinerețe, împreună cu soția sa, deoarece familia lor nu era de acord cu mariajul. Ajunși într-o țară străină, s-au văzut nevoiți să muncească din răsputeri pentru a se întreține, iar acum, la bătrânețe, Deepak este liftier.

Deepak se îmbracă zi de zi în uniformă, are grijă să oprească perfect la fiecare etaj și ajută locatarii cu tot ce poate, dar le și păstrează secretele. Însă viața fericitei comunități este tulburată după ce colegul lui Deepak din tura de noapte cade pe scări și se accidentează. Când Sanji, misteriosul nepot al lui Deepak, vine să-i ia locul, îmbrăcând uniforma de liftier, nimeni nu-și imaginează că acesta de fapt deține o imensă avere la Mumbai (unde a creat un fel de proprie versiune a rețelei Facebook). Și cu atât mai puțin Chloé, locatara de la ultimul etaj.

Chloe locuiește alături de tatăl său. Cu ani în urmă ea a suferit un accident, în urma căruia i-au fost amputate picioarele. Actriță la bază, dublează voci și se bucură de viață în felul ei. Este un personaj luminos, veșnic zâmbăreață și cu replicile la ea. Un roman amuzant de lecturat și o poveste delicioasă de parcurs.

2. Vălul pictat de Maugham W. Somerset – firul narativ se axează pe Kitty Fane. Protagonista provine dintr-o familie bogată, cu un tată judecător, dar care niciodată nu este privit cu respect de către propria familie pentru care este doar o simplă sursă de venit. Kitty este fata cea mai mare din familie, este frumoasă, iar mama sa aşteaptă ca aceasta să încheie o căsătorie prosperă, cu un bărbat cu un statut social înalt.

Așadar, având deja 25 de ani, Kitty alege să se căsătorească de nevoie, cu un bărbat despre care nu ştie mai nimic, pe care nu îl iubeşte, care nici măcar nu o atrage fizic: doctorul bacteriolog Walter Fane. Cei doi proaspăt căsătoriţi merg în China. Însă nu reuşesc să clădească un cămin în adevăratul sens al cuvântului. Lipsa iubirii și căldurii căminului familial se simte, iar Kitty nu poate deloc să îl înţeleagă pe Walter, să vadă dincolo de tăcerile lui. Nici măcar nu încearcă să îl cunoască, i se pare inutil să o facă.

Adevărul însă e că protagonista Kitty îl subestimează pe Walter. Ea nu este capabilă să vadă dincolo de aparenţe și nu simte niciun pic de respect pentru soţul ei, căci acesta nu se bucură de o extrem de mare popularitate în rândul populaţiei din colonie. Walter, la rândul său, suportă orice capriciu al soţiei sale, pe care încearcă să o răsfeţe. Însă, Kitty nu este capabilă să vadă omul de alături și atuurile sale; şi se aruncă în braţele mai popularului Charlie Townsend, un bărbat ce urma să devină senatorul coloniei. Crede că este vorba de dragostea vieţii ei, este în stare să facă orice pentru acesta şi, din nou, nu vede dincolo de aparenţe şi nici nu îi pasă că acesta este căsătorit, având trei copii.

Naivitatea eroinei va rămâne pentru mult timp la cotele copilăriei, protagonista mergând prin viața după curentul dictat de așteptările părinților. Însă maturitatea o va surprinde pe Kitty, în cel mai neașteptat moment, pentru că aparențele vieții sunt atât de înșelătoare.

În momentul în care Walter îi surprinde pe cei doi amorezi, Kitty este nevoită pentru prima dată să se confrunte cu dezamăgirile şi cu suferinţele, cu refuzul şi cu realitatea. Este obligată în sfârșit să privească adevărul în faţă. Cum Charlie refuză să fugă cu ea, este nevoită să accepte propunerea lui Walter şi să îl însoţească în Mei Tan Fu, un sat chinezesc măcinat de holeră. Este un loc îngrozitor, în care boala şi moartea sunt prezente la tot pasul, la fel şi neputinţa. Confruntată cu toate acestea, Kitty este obligată să se confrunte cu ea însăşi, să îşi reconsidere valorile şi să se maturizeze, să devină mai puternică. Totul din jurul său o face să pătrundă în străfundurile fiinţei sale şi să se descopere, să găsească iubirea adevărată.

3. Dragostea nu moare de Maitreyi Devi, în roman ne vorbeşte o femeie de 58 de ani, una născută în India. Totuși, spre deosebire de alte persoane din acea vreme, Amrita are șansa de a crește într-o familie mai emancipată, care apreciază cunoașterea. Tocmai această libertate în gândire a tatălui Amritei a făcut ca personajul să îl întâlnească pe Mircea Eliade. Acea libertate însă îi este îngrădită de cultura indiană din acele vremuri.

Educată și crescută în sânul unei familii indiene, Amrita cunoaște suferința și pioșenia ce dictează destinul fiecărei femeie indiene. În această lume femeile sunt mult inferioare bărbaților: le este îngrădit dreptul la libertate. Așadar, Amrita se vede obligată să se căsătorească cu cine îi dictează familia. Ajunge măritată din compromis cu un bărbat cu 14 ani mai mare.

Întâlnim în Dragostea nu moare o protagonistă unică, cu un devotament imens, care toată viața a trăit cu un singur nume. A iubit, a fost rănită și a sperat. Povestea lor de dragoste este una frumoasă, în ambele volume.

4. Cel care mă așteaptă de Parinoush Saniee – romanul urmărește parcursul unei iraniene din adolescență până la vârsta de cincizeci de ani. Evenimentele să desfășoară într-o lume total patriarhală, unde femeia este privită mai degrabă ca un obiect, ce trebuie să aparțină unui bărbat și nu poate decide pentru ea. Protagonista își dorește, pur și simplu, o viață normală: să studieze, să devină independentă, să se îndepărteze de relațiile toxice cu familia ei și să iubească, dar îi va reuși oare?

Așadar, povestea debutează cu anul 1979, cu puțin timp înainte de revoluția iraniană. La vârstă adolescenței, protagonista romanului, Masumeh, se îndrăgostește de un tânăr, Saeid, în drumul ei spre școală.

Din cauza unei căzături pe gheață, ea va rămâne imobilizată în casă pentru o perioadă. Saeid îi scrie câteva scrisori, pe care i le trimite prin prietena ei. Când fratele lui său Masumeh află despre idilă, protagonista e obligată de familie să se căsătorească cu cineva ales de către ei. Astfel, deși relația lor este absolut inocentă, Masumeh este măritată cu altcineva, cu forța. Din fericire, protagonista va scăpa de o căsătorie cu un bărbat agresiv, pusă la cale de fratele său. Și se alege cu un soț dezinteresat, care îi permite și continue studiile și nu încearcă -i controleze viața. Iar odată rămasă văduvă, se străduiește din răsputeri să răzbească pentru a putea să își mențină familia pe linia de plutire.

Când protagonista se apropie de vârsta de cincizeci de ani, Saeid se întoarce în viața ei, cei doi descoperind că iubirea lor persistase atâtor decenii. De această dată, cei care se opun căsătoriei celor doi sunt chiar copiii ei, aceștia neînțelegând de ce mama lor se poartă precum o tânără. Copiii ei îi condamnă comportamentul și se îndepărtează de ea, ceea ce o întristează enorm.

5. Din Spania cu dragoste de Elena Armas – Cătălina Martín are mare nevoie de un partener pentru nunta surorii ei. Toți cunoscuții, inclusiv fostul iubit și logodnica acestuia, vor fi prezenți la eveniment. Totodată, toți sunt curioși să-l cunoască pe iubitul Cătălinei. Așa că, timp de patru săptămâni, Cătălina trebuie să găsească un tip care să vrea să meargă cu ea, la nunta surorii ei și să joace rolul de iubit. Drumul de la New York până în Spania nu este deloc scurt, iar să minți familia referitor la tipul cu care ai venit că îți este iubit, nu e așa de simplu.

Dar cine este Aaron Blackford, tipul care se oferă voluntar să joace teatru în rol de iubit pentru Cătălina la nunta surorii ei?

Evident, că atât Cătălina cât și Aaron erau implicați să lucreze în unele proiecte. În contextul nunții care se apropia cu pași rapizi și trebuia să-și găsescă partener de moment, Cătălina își făcea în minte planuri de alt ordin. Dar oferta lui Aaron pe cât de antipatică era, pe atât de bună era. Aaron Blackford este un tip tânăr și foarte chipeș. Era conștientă că Aaron are cele mai bune intenții de a o ajuta deși a rămas surprinsă de propunerea făcută și a fost indignată de gest. Din contra, din start a respins categoric propunerea lui Aaron de a merge cu ea în Spania. Mai ales că are și o antipatie față de el.

Până la urmă, Cătălina acceptă propunerea lui Aaron să-i fie partener/iubit la nunta surorii ei, care are loc în Spania. Aaron a încercat prin propunerea făcut să corecteze o greșeală făcută în raport cu Cătălina. Anumite neînțelegeri au făcut să se tachineze la serviciu, creându-se o atmosferă încordată.

Totodată, Cătălina era conștientă că la nunta surorii, va fi și fostul iubit cu logodnica lui. Dacă ar apărea singură, ar da urât. Cea mai mare parte a acțiunii romanului are loc în Spania, timp în care Cătălina descoperă un alt chip și caracter în persoana lui  Aaron. A cunoscut un om în alte circumstanțe decât cele de serviciu. Și îi place acest coleg pe post de iubit. În febra ultimelor pregătiri de nuntă, s-a schimbat totul între cele două personaje, Cătălina și Aaron. Toată familia a rămas plăcut surprinsă de bunele maniere ale noului iubit al Cătălinei. Chiar și-au permis să îi reproșeze de ce nu le-a zis nimic despre Aaron până acum.

Astfel, acțiunea romanului are un final frumos. Este un roman foarte bine scris, cu mult umor, dar și cu o prezentare a acțiunilor foarte bine conturate. Aș spune că romanul Din Spania cu dragoste este cel mai bun roman citit de mine în anul 2022.

Distribuie articolul: