În perioada postului Paștelui, cel mai lung de peste an, oamenii caută alternative gustoase care să țină de saț și încearcă să înlocuiască proteinele deorigine animală cu cele vegetale. 

Deși există multe surse de proteine, în diferite forme și având gusturi și arome variate, este o întrebare des întâlnită pentru că cei mai mulți oameni sunt familiarizați numai cu proteinele de origine animală.

Iată care sunt cele mai bune surse de proteine vegane pe care ați putea să le încercați:

Tempeh

Obținută din boabe de soia parțial gătite, integrale și fermentate, tempeh este un substitut excelent pentru carne, declară medicul nutriționist Dara Godfrey pentru Self. Este bogată în cupru, mangan, calciu, fier și fibre, și poate fi gatită la abur, la gratar sau la cuptor.

Unt de migdale

Este o pastă obținută din migdale și conține mai multe fibre, calciu, potasiu și fier decât untul de arahide. Puteți adăuga o lingură de unt de migdale peste terciul de ovăz, în smoothie sau chiar îl puteți întinde pe o felie de pâine prăjită.

Fasolea neagră

Fasolea neagră este o sursă excelentă de folat, potasiu, fier și fibre. Fie că fierbeți fasolea uscată sau o folosiți direct din conservă, o puteți adăuga în supe, salate, tocănițe și tacos.

Hrișca

Hrișca deși o găsim la prețuri destul de pipărate în această perioadă, este un produs versatil în bucătarie și are numeroase beneficii nutritive. Semințele de hrișcă pot fi prăjite pentru a le evidenția aroma, le puteți găti ca pe cerealele obișnuite sau le puteți măcina pentru a obține o făină nutritivă, ideală pentru clătite sau tăiței.

Năut

Năutul este bogat nu doar în proteine, ci și in fibre, fiind o opțiune excelentă pentru sănătatea tractului gastrointestinal. Puteți adăuga năutul fiert în salate, tocănițe sau poate fi folosit ca bază pentru hummus.

Semințe de dovleac

Cunoscute în bucătăria mexicană drept pepitas, semințele de dovleac pot fi un topping versatil, pe care îl puteți adăuga peste terciul de ovăz, iaurt, cereale sau salată. Sunt bogate în aminoacizi, zinc, magneziu, fier și fibre.

Nuci

Fie că le mâncați ca gustare între mese sau le presărați peste iaurtul de dimineață, nucile sunt o sursă bună de acizi grași omega-3, cupru, mangan și biotină. Cine nu le preferă uscate, le poate hidrata în apă rece peste noapte.

Semințe de cânepă

Gustul semințelor de cânepă este asemănător cu o combinație între semințele de floarea soarelui și semințele de pin. Sunt bogate în fibre, acizi grași omega-3 și magneziu. Totodată, sunt bune pentru sănătatea pielii, părului și unghiilor.

Sursă: sanovita.ro

Distribuie articolul: