Unele ritualuri bizare din trecut, considerate de prea mulți barbare, crude, s-au pierdut, mai ales că erau caracteristice doar unui trib sau popor. Altele au rămas și sunt respectate și în prezent cu sfințenie, indiferent cât ar părea de ciudate pentru cei care nu cred în ele.

Însă toate acestea, indiferent că mai sunt de actualitate sau nu, spun câte ceva despre noi, oamenii, despre ideile și convingerile noastre la un moment dat.

Îți prezentăm cele mai ciudate și înfricoșătoare astfel de practici. Deși multe dintre acestea au fost uitate sau interzise, există câteva care încă se mai practică în țări din lumea a treia.

Scuipatul la membrii triburilor Masai

În cadrul tribului Masai din Africa Centrală, scuipatul reprezintă un act de respect și prietenie. Tocmai de aceea, ori de câte ori se întâlnesc, membrii tribului se scuipă, acesta fiind un obicei asemănător salutului.

De asemenea, și nou născuții au parte de același tratament: rudele și prietenii se strâng în jurul micuțului și îl scuipă pentru a avea noroc. În „afaceri”, la încheierea unui nou negoț, scuipatul reprezenta un fel de înțelegere tacită, respectată de ambele părți.

Legarea picioarelor 

Începând cu secolul X și până în prima jumătate a secolului XX, tinerele femei din China au adoptat această procedura de-a dreptul groteasca. Se pare că la baza practicii ar fi stat o împărăteasa care s-ar fi născut cu picioarele într-o formă diferită.

Practică presupunea că, de la o vârstă fragedă, piciorul să fie deformat prin legarea labei astfel încât arcul piciorului să se rupă, iar talpă să devină tot mai mică. Oricât de barbar ar părea astăzi, picioarele în acea formă erau un etalon al frumuseții

Membrii tribului Yanomamo mănâncă cenușă rudelor decedate

Localizat în Venezuela și Brazilia, tribul Yanomamo interzice păstrarea și îngroparea morților. După ce o persoană moare, corpul este ars, iar oasele zdrobite sunt și ele adăugate în cenușă. Membrii familiei persoanei decedate trebuie să mănânce această cenușă.

Sacrificiul uman 

Sacrificiul uman a fost o practică obișnuită în cadrul multor culturi, de-a lungul istoriei. Triburi că maiasii sau aztecii erau cunoscute pentru crimele lor ritualice. Victimele erau alese din rândul prizonierilor, al copiilor și al fecioarelor și erau omorâte prin ardere, decapitare sau erau îngropate de vii.

Se pare că această jertfă închinată zeilor sau spiritelor celor decedați încă se mai practică și astăzi în zone foarte puțin dezvoltate.

Seppuku sau hara-kiri

O parte a codului onoarei la samurai, seppuku sau hara-kiri, era o formă ritualică de suicid, care implică scoaterea intestinelor. De cele mai multe ori, seppuku era adoptat voluntar de către samurai pentru a muri onorabil. Alteori, această era o formă de pedeapsa pentru samuraii care comiteau infracțiuni grave.

Duelul

Din secolul XI până în secolul XX, duelul era o practică obișnuită în societățile occidentale. Rolul duelului era de a restabili onoarea, nu de a omorâ pe cineva. Cu toate astea, armele folosite erau sabia și pistolul, așa că, de multe ori, deznodământul era unul tragic. Cel provocat la duel nu putea refuză, întrucât acesta era considerat un gest dezonorant

Eunicii

În trecut, eunucul era o persoană care fusese castrată, de cele mai multe ori pentru a îndeplini o funcție socială. În China antică, acest obicei era atât o pedeapsa tradițională, cât și un mijloc de a obține un loc de muncă în serviciul imperial. Eunucii castrați înainte de pubertate erau considerați deosebiți și instruiți pentru a-și păstra vocile excepționale, cu inflexiuni speciale, asemănătoare copiilor.

Concubinajul

Femeia care trăia neoficial cu un bărbat care nu o putea lua de soție se numea concubina. Diferențele de rang social sau faptul că bărbatul era deja căsătorit făceau imposibilă oficializarea relației dintre cei doi. În general, doar bărbații cu un statut economic și social înalt aveau concubine. Femeile aflate în această poziție aveau un statut inferior soției, la fel și copiii rezultați din astfel de relații.

Sati

Sati reprezenta o practică funerară în comunitățile hinduse. Văduva celui decedat se sinucidea, aruncându-se de bună voie pe rugul funerar al soțului. În acele comunități, se credea că așa e cel mai bine pentru femeile rămase, mai ales dacă nu aveau copii. Acest obicei a fost interzis în India începând cu anul 1829.

Auto-mumificarea

Călugării și preoții budiști erau adepții acestui ritual complex. Timp de trei ani ei nu mâncau decât nuci și semințe, pentru alți trei ani mâncau doar scoarță copacilor și rădăcini, după care începeau să bea un ceai otrăvitor făcut din copacul Urushi. Acest ceai le golea intestinele, ducând la pierderea rapidă a fluidelor din corp.

De asemenea, ceaiul de Urushi omora toți viermii intestinali care ar fi putut duce la degradarea corpului după moarte. În cele din urmă, călugărul adept al acestei practici se închidea într-un mormânt de piatră, așezându-se în poziția lotusului. Singură legătură cu lumea din exterior era un tub de aer și un clopoțel.

Atunci când clopoțelul nu mai sună, cei de afară scoteau tubul, iar mormântul era închis. Doar 24 astfel de auto-mumificari au fost descoperite până astăzi.

Corpul, dar păsărilor, după moarte, în Tibet

După moarte, budiștii consideră că trupul rămas nu mai are niciun fel de însemnătate, fiind doar un fel de carcasa. Astfel, în trecut, disecția ritualică era o practică comună în Tibet. Cadavrul era tăiat în mai multe părți și plasat pe vârful unui munte. Animalele se hrăneau din acesta, ceea ce pentru tibetani reprezenta de fapt renașterea sufletului.

Citește și: Legarea picioarelor: Un ritual chinezesc de o cruzime greu de imaginat

Distribuie articolul: