Creșterea în carieră este un joc deloc ușor, dar foarte captivant, care necesită anumite abilități și strategii. Pe lângă acel 1 % de talent și 99 % de muncă, în lumea actuală pentru a crește în carieră este nevoie ca pașii tăi să fie bine gândiți, să simți dorința de a fi primul și să elaborezi anumite strategii pentru a ajunge acolo unde îți dorești. 

1. Setează-ți scopul și ai grijă la obstacole

Este adevărat că vremurile în care trăim sunt destul de imprevizibile, totuși planificarea unei direcții concrete rămâne a fi un pas foarte și foarte important.

Deseneză-ți (da, da cu o cariocă pe o foaie albă) traseul carierei tale, notează-ți unde vrei să ajungi. Gândește-te ce obstacole ar putea să survină în calea ta (lipsa de cunoștințe, lipsa anumitor abilități, necunoașterea anumitor limbi străine, un coleg important cu care pur și simplu nu ai relații bune). De îndată ce obstacolele sunt transferate într-un câmp conștient, poți începe să devii mai bun în direcțiile care-ți solicită acest lucru.

Nu ține cont de astfel de subiecte plafonate precum vârsta și sexul. Cu cât vei crede mai mult în ele cu atât mai multă putere le vei oferi. Totuși dacă lucrezi într-o companie unde sexul și vârsta sunt piloni decisivi, mai gândește-te o dată cât de mult ți se potrivesc ție aceste principii.

2. Fii tu însăți

Începe calea prin a-ți cunoaște mai bine propria persoană și prorpiile dorințe, oportunitățile și limitele tale. Cu cât vei fi mai sinceră cu tine, cu atât mai ușor îți va fi pe viitor.

Fii autentică și sinceră cu tine, aceasta este baza unei relații de încredere. Fii gata să înțelegi că s-ar putea ca nu toată lumea să te placă. Poți trăi și cu asta.

E necesar să înveți să te vinzi și să-ți aperi propriile interese. Da, e nevoie să fii mai îndrăzneață, curajoasă și consecventă în aceste cazuri. Lasă la o parte falsa modestie, nu te va ajuta cu prea multe.

3. Comunică

Îți dorești o carieră de succes? Începe să pui întrebări. Discută cu colegii despre experiența lor, apreciază când cineva îți povestește despre urcușurile și coborâșurild sale. Fii prietenos cu colegii tăi. Nu fi lacom: împărtășește-ți succesul și experiența. Încearcă să fii util colegilor atunci când poți și cere ajutorul atunci când ai nevoie de el.

4. Lărgește-ți orizonturile

Faptul că ești om bun nu-ți aduce bani în plus. Faptul că ești un expert, îți aduce. Într-o companie, cu cât mai multe abilități și cunoștințe deții, cu atât ești mai valoros. Este necesar să-ți concentrezi atenția asupra acestui aspect, de fiecare dată când simți că nu te miști dintr-o etapă, începe să te dezvolți, amintește-ți de obiectivele ți obstacolele desenate (vezi punctul 1). Nu rata oportunități, nu uita că în prezent sunt foarte apreciate persoanele care știu cum să adapteze noilor situații, care sunt flexibile. Dacă vrei să primești sarcini mai importante, mai responsabile, lărgește-ți orizonturile.

5. Învață să primești plăcere

Savurează procesul, creșterea ta profesională este asemenea unei călătorii, o aventură! La urma urmei, dacă nu te simți fericit și satisfăcut, întregul parcurs își pierde rostul, nu-i așa?

Distribuie articolul: