Proiectul drumului Leova – Bumbăta, realizat la frontiera moldo-română între 2022 și 2024, a fost catalogat drept „cel mai scump drum din Moldova” sau chiar „muzeul corupției în aer liber”. Deși inaugurat în vara anului 2024, discuțiile privind legalitatea procedurilor continuă, fiind subiect de dezbatere pentru politicieni, persoane publice și opinia publică.

 

În cadrul unei anchete, jurnaliștii de la Zdg.md au constatat că lucrările de proiectare a drumului Leova – Bumbăta au fost efectuate de firma unui fost angajat al companiei deținute de familia directorului interimar al Administrației de Stat a Drumurilor. Contractul pentru efectuarea lucrărilor, care s-a ridicat în final la aproape 284 de milioane de lei, a fost atribuit, fără licitație, în urma unor negocieri directe, unei companii care a început lucrările cu câteva luni înainte de semnarea acordului.

„Negocierile contractelor au fost doar o formalitate, menită să legalizeze excepțiile din perioada stării de urgență”, admite Radu Rogovei, șeful Direcției Politici în Domeniul Dezvoltării Drumurilor din Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Jurnaliștii au descoperit că în proiect a fost implicată și o companie afiliată unui fost șef din cadrul Centrului Național Anticorupție. În plus, unul dintre conducătorii Administrației de Stat a Drumurilor, care a participat la negocierea contractului de milioane, a părăsit sectorul public pentru a se alătura companiei ce a implementat proiectul.

„Folosindu-se de deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale, autoritățile au avut mână liberă să mimeze licitațiile publice, ignorând principiul concurenței și al transparenței”, consideră Diana Ranga-Enache, expert în achiziții publice.

Cum a început istoria proiectului „Leova – Bumbăta”

În Primăvara anului 2022, Guvernele R. Moldova și României inițiază discuții pentru identificarea soluțiilor de fluidizare a traficului rutier la granița moldo-română, în contextul creșterii semnificative a fluxului de vehicule la majoritatea punctelor de trecere, ca urmare a izbucnirii războiului din Ucraina.

Pe 18 iunie 2022, cele două Guverne convin asupra creării unui nou punct de trecere a frontierei în apropierea localităților Leova și Bumbăta, pe baza unui studiu de prefezabilitate din 2004. Astfel, dezvoltarea infrastructurii devine o prioritate pentru implementarea acestui nou punct vamal convenit de autoritățile de pe ambele maluri ale Prutului.

Un grup de lucru, format din reprezentanți ai mai multor instituții publice, decide construirea unui drum de ocolire a orașului Leova, ce va fi realizat în două etape: una de 1,5 km și alta de 2,089 km, având în vedere că drumul existent care traversează localitatea ar crea probleme de circulație, datorită intersecției cu zona rezidențială. De asemenea, se stabilește crearea unei platforme de trecere a frontierei și a unei parcări pentru 100 de camioane.

Dispoziția CSE: Fără achiziții publice, cu negociere directă

Pe 24 februarie 2022, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, R. Moldova a instituit stare de urgență, iar deciziile privind atribuirea contractelor urgente au fost luate fără licitații publice, fiind reglementate de dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), aflată sub conducerea prim-ministrului.

Conform procesului-verbal din 18 iunie 2022, ce detaliază sarcinile pentru construirea unui punct de trecere la frontiera moldo-română, semnat de 20 de funcționari din 12 instituții publice, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) trebuiau să selecteze compania de proiectare până pe 19 iunie 2022 și compania de construcții până pe 20 iunie.

Cu toate acestea, o săptămână mai târziu, în 24 iunie 2022, printr-o dispoziție a CSE, ASD a primit autorizația de a atribui contracte de achiziții publice prin procedura de negociere directă, fără a publica un anunț de participare prealabil.

Compania de proiectare, selectată înainte ca ASD să primească toate ofertele solicitate

Pe 18 iunie 2022, Sergiu Bejan, directorul general interimar al ASD, a purtat discuții cu Andrei Buraga, reprezentant al companiei de proiectare „Viaab Engineering”, pentru demararea lucrărilor de proiectare a drumului. Potrivit zdg.md, Buraga a fost anterior inginer-șef la „Astral-Proiect” SRL, companie fondată de Bejan și administrată acum de soția acestuia, Ludmila Bejan.

Documentele obținute de jurnaliști arată că abia pe 21 iulie 2022, șeful ASD a trimis o scrisoare către „Viaab Engineering” pentru a solicita oferta de preț pentru „serviciile de proiectare la construcția drumului de acces de la punctul de trecere a frontierei de stat Leova – Bumbăta către strada Sciusev din orașul Leova”, fără a specifica o dată limită pentru trimiterea ofertei. La doar o zi după aceea, pe 22 iulie 2022, compania a trimis oferta de preț de 1,762 milioane de lei.

Trei săptămâni mai târziu, pe 9 august 2022, Iurie Pașa, director adjunct al ASD, a solicitat oferte de preț de la alte trei companii – „Universinj” SRL, „Simbo-proiect” SRL și „Intexnauca” SRL, fără a preciza o dată limită pentru depunerea ofertelor.

În ciuda solicitării ofertelor de preț de la patru companii, Iurie Pașa a semnat contractul cu „Viaab Engineering” pe 12 august 2022, chiar dacă ASD primise doar două răspunsuri la solicitările sale – oferta de la „Viaab Engineering” și refuzul de la „Simbo-proiect” SRL. Contractul a fost semnat pentru suma inițial propusă de companie, fără negociere.

La patru zile după semnarea contractului, pe 16 august 2022, „Universinj” SRL a trimis un refuz, iar pe 22 august 2022, „Intexnauca” SRL a anunțat că nu poate prezenta oferta.

Jurnaliștii au contactat reprezentanții celor trei firme pentru a întreba dacă consideră corect ca o companie să fie declarată câștigătoare înainte ca ceilalți agenți economici să răspundă solicitărilor. Veniamin Șandrovschii, fondatorul „Intexnauca” SRL, și Simion Bogza, fondatorul „Simbo-proiect” SRL, au refuzat să comenteze, iar Valeriu Severin, fondatorul „Universinj” SRL, nu a răspuns apelurilor.

SRL „Viaab Engineering”, în afaceri de milioane cu statul 

SRL „Viaab Engineering” a fost înființată în 2020, iar contractul pentru proiectarea drumului de acces către punctul vamal Leova – Bumbăta, semnat în august 2022, în valoare de 1,76 milioane de lei, a fost al doilea și cel mai semnificativ contract al companiei cu statul până la acel moment. Pe 10 noiembrie 2022, a fost semnat un acord de prelungire a contractului, iar în aceeași zi, „Viaab Engineering” a semnat un acord pentru majorarea contractului cu aproximativ 264.000 de lei, ca urmare a „necesității completării soluțiilor de proiectare”.

În perioada 15 noiembrie 2022 – 23 septembrie 2024, compania a câștigat alte opt contracte cu Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), în valoare totală de aproximativ 10,5 milioane de lei.

„Viaab Engineering” a mai încheiat doar trei contracte cu autorități publice care nu sunt parte din ASD. Unul dintre acestea a fost câștigat pe 13 iulie 2023, în urma unei licitații organizate de Direcția Generală Mobilitate Urbană a Primăriei Chișinău, pentru „servicii de responsabilitate tehnică pentru lucrările de reparație capitală a podului din str. Mihai Viteazul”, în valoare de 274.000 de lei. Un alt contract a fost semnat pe 25 septembrie 2024, pentru „servicii de supraveghere tehnică (responsabil tehnic) a lucrărilor de reparație capitală a podului din str. Mihai Viteazul” în valoare de 337.000 de lei. De asemenea, Consiliul Raional Telenești a fost prima instituție publică care a încheiat un contract cu „Viaab Engineering” în 2020, pentru servicii de proiectare a reparației drumului Vadul Leca – Căzănești – Târșiței, în valoare de 600.000 de lei.

Bejan: „Am declarat conflictul de interese”

Întrebat de zdg.md despre absența unui termen limită pentru transmiterea ofertelor, Sergiu Bejan, directorul general interimar al ASD, a explicat că „răspunsul trebuia să fie imediat. Toți cereau rapid, trebuia să pui pe masă repede și să finalizezi totul cât mai curând posibil.”

Bejan a subliniat că a ales să colaboreze cu firma lui Buraga, deoarece, în perioada 2017 – 2018, acesta, pe atunci angajat al „Astral-Proiect” SRL, a fost responsabil de elaborarea proiectului de execuție a „drumului de ocolire G99, strada Podul de Flori, orașul Leova”.

Bejan a recunoscut legătura sa cu Andrei Buraga, însă a menționat că a declarat conflictul de interese la Agenția Proprietăți Publice. De asemenea, a spus că l-a delegat pe Iurie Pașa, directorul adjunct al ASD, să se ocupe de procedura de contractare a firmei de proiectare.

„Consider că prin această acțiune am contribuit doar la implementarea la timp a acestui obiectiv. Însă, din start, am conștientizat riscurile implicate și potențialele consecințe, de aceea am declarat conflictul de interese”, a precizat Bejan.

Jurnaliștii au solicitat și opinia lui Iurie Pașa, directorul adjunct al ASD, care a semnat contractul cu „Viaab Engineering”, despre alegerea companiei înainte de a primi toate ofertele solicitate.

„Asta a însemnat că am semnat în baza solicitărilor primite de la CSE pentru urgentarea lucrărilor, având în vedere perioada în care s-a desfășurat totul, mai ales în contextul războiului”, a explicat Pașa.

Buraga: „Nu am să dau declarații”

Jurnaliștii l-au sunat și pe Andrei Buraga pentru a stabili o întâlnire în care să răspundă la întrebări, însă acesta a zis că nu va face niciun fel de declarații. Totuși, jurnaliștii au încercat să-i adreseze întrebările la telefon, dar a întrerupt apelul.

Buraga: Cu mare plăcere, dar nu am să dau declarații sau alt tip de răspunsuri la întrebări.
zdg.md: De ce?
Buraga: Spuneți-mi de ce aș face lucrul acesta!
zdg.md: Pentru că dumneavoastră ați câștigat un contract pe bani publici, ați realizat un proiect pe bani publici.
Buraga: Eu știu că mă înregistrați, de aceea îmi voi rezerva dreptul de a închide. O zi bună!

Firma de construcție a început lucrările cu o lună înainte de a fi  contractată

Conform dispoziției CSE, și firma care urma să execute lucrările trebuia aleasă prin procedură de negociere directă, fără organizarea unei licitații publice. Deși, potrivit procesului-verbal al grupului de lucru din 18 iunie 2022, ASD se angajase să identifice și să contracteze o firmă pentru construirea drumului până la 20 iunie 2022, acest lucru nu s-a realizat, cel puțin nu în acte.

La 11 august 2022, în absența unui contract semnat cu vreo firmă, ASD, prin semnătura lui Iurie Pașa, a trimis o scrisoare către MIDR, în care anunța că „în prezent, se execută lucrări de terasament și se stochează materiale de construcție necesare implementării obiectivului, ceea ce reprezintă 30% (70 milioane de lei) din valoarea totală a construcției montaj.” Deși în scrisoare nu era menționată denumirea companiei care executa lucrările, documentele publicate de fostul ministru Andrei Spînu făceau referire la „solicitarea achitării în avans pentru materiale către Irinda Prim.”

Peste o săptămână de la solicitarea plății în avans, la 19 august 2022, ASD, printr-o scrisoare semnată de Sergiu Bejan, solicita companiei „Irinda Prim” SRL să prezinte oferta de preț pentru construirea a 3,59 km de drum spre punctul vamal Leova – Bumbăta. Aceasta a fost singura companie căreia ASD i-a cerut o ofertă de preț.

Pe 22 august 2022, „Irinda Prim” a transmis oferta de 269,21 milioane de lei. La 24 august, un grup de lucru format din reprezentanți ai ASD (Iurie Pașa, director adjunct, Serghei Gălușca, șef al Serviciului Poduri, Andrei Ermurache, șef al Serviciului Monitorizare Proiecte) și ai „Irinda Prim” (Igor Galeamov, director și Maxim Ragulin, șef al secției tehnice) a analizat oferta și a constatat că „prețurile unor materiale de construcție și utilaje sunt semnificativ mai mari decât cele prevăzute în devizul de cheltuieli al proiectului de execuție.”

Astfel, prețul oferit de „Irinda Prim” a fost negociat. Pe 6 septembrie 2022, compania a trimis oferta finală, cu aproximativ 16,6 milioane de lei mai mică, respectiv 252,62 milioane de lei.

Oferta finală a fost acceptată de ASD, iar în aceeași zi Sergiu Bejan a semnat contractul de antrepriză.

Citește întreaga investigație aici.

Distribuie articolul: