Prezentatoarea TV și influencera Lilu Ojovan este printre primele care s-a mobilizat în transmiterea unui mesaj ferm în mediul online, în condițiile răspândirii COVID – 19, și în Republica Moldova. Aceasta îndeamnă oamenii să stea acasă, și în așa fel să minimalizeze riscul de răspândire a Coronavirusului. #STAUACASĂ este cel mai nou hashtag pe care Lilu încearcă să-l promoveze.

„#STAUACASA

Îndemnul și hashtagul folosit la nivel global în această perioadă de epidemie, cred că trebuie să fie folosit și acasă, în Moldova.

De ce TREBUIE sa fim responsabili și să prevenim numărul mare de îmbolnăviri.

1. Nu e glumă. Cam acesta este mesajul urmăritoarelor mele din Italia. Așa li s-a părut și lor la început, până a lua amploare și a ajunge într-o criză a medicinei și a medicilor.

2. Noi, în Moldova – din păcate 😥 NU avem sistem medical „sănătos”. Spitale puține și secții de Terapii intensive precar dotate. Medici și personal medical – puțini. Mulți au plecat peste hotare. Din mesajele primite în privat, unii dintre muncitorii din spitalele noastre nici măcar măști elementare nu au. Cred că nimeni dintre noi nu vrea să vadă și să simtă acest lucru pe propria piele, cu proprii părinți sau bunici. Tot timpul credem că altora li se va întâmpla, nu nouă. Așa am crezut și la început când ne uitam la știri la ce se întâmpla în China. Acum noi deja vorbim despre asta la știrile noastre.

3. Credeți că avem de unde și cu cine construi câteva spitale dotate modern pentru bolnavii în doar 10 zile – exemplul Chinei? Credeți că avem de unde aduna peste 3 milioane de euro pentru a dota noi secții de Terapii intensive ca în Italia? Sunt optimistă de obicei, dar asta nu pot să mi-o imaginez.

SOLUȚIA – să prevenim îmbolnăvirile

  • Nu ieșim de dragul plimbărilor sau căscatul gurii pe unde vrem, evitarea locurilor aglomerate. Eu aș evita centrele comerciale, piețele, bisericile, cluburile – spațiile în care sunt oameni mulți. Da🤔 nebunia după provizii – tot e periculoasă, prea mulți.
  • Ne spălam cât mai des pe mâini (mai mult de 20 de secunde‼️) mai ales când intrăm într-un spațiu și când interacționăm cu oameni străini.
  • Dezinfectăm obiectele sau zonele în care avem accesibilitatea mâinilor. Dacă nu mai găsiți dezinfectant prin farmacii (în multe deja nu mai sunt, nici măști) – folosiți alcool.
  • Menținem distanța socială – de cel puțin 1 metru între persoane, mai ales cele care tușesc, strănută.
  • Nu ne încuiem în casă – aerisim zilnic, câteva ori pe zi.
  • Ieșim la plimbare, doar să evităm locurile aglomerate”

Acesta este mesajul pe care l-a distribuit Lilu pe pagina ei de Instagram alături de care a publicat și o fotografie în care apare stând acasă cu o pancartă în mâini pe care e scris „#STAUACASA”.

Internauții au reacționat pozitiv la cele expuse de Lilu, iar unii dintre ei au lăsat comentarii în care scriu că deja stau acasă.

„Mulțumesc. Nu te urmăresc, dar mulțumesc că îți faci jobul de influencer, corect și responsabil. Sper să-ți urmeze exemplul și alții care nu prea știu la ce bun au zeci de mii de urmăritori”

„Si eu #StauAcasa

„Și noi stăm acasă. În genere, vrem să mergem la țară, acolo e mai putină aglomerație! Doar prin ogradă , la bunici!”

„Îți mulțumesc din suflet pentru mesajul postat, cetățenii din Moldova trebuie sa-ți urmărească sfatul. Noi, în Italia, deja de trei săptămâni stăm în casă și ascultăm de indicațiile guvernului și ministrului sănătății pentru a evita cât mai mult expunerea la infectare cu virus”, sunt doar câteva dintre comentariile lăsate la postarea lui Lilu.

Sursa: Instagram

Distribuie articolul: