La 20 mai 2017, Concursul Republican Cel mai bun elev inovator „Genius”, a reunit cei mai talentați și ingenioși elevi din țară. Ediția a X-a a concursului a fost organizată de Universitatea AȘM, iar festivitatea de premiere s-a desfășurat la liceul AȘM, unde participanții și-au demonstrat în cel mai ingenios mod creațiile în fața invitaților, dar și membrilor juriului.


Deținătorul Premiului Mare – Trofeul Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, oferit de director general AGEPI Octavian Apostol a fost lucrarea „Motor cu ardere internă în doi timpi”, prezentată de Cerempei Ion de la L. T.“G. Călinescu” din Chișinău. Locul I a fost câștigat de lucrarea „Sistem Centralizat de Drone”, autori Vozian Valentin și Butmalai Dan de la liceul AȘM.

18622444_1375545362532017_4209414993658674952_n

Locul II a fost împărțit de două lucrări: „Reciclarea deșeurilor animaliere și reziduale ce conțin celuloză”, prezentată de Briciuc Eugenia și Ciornenchi Mihaela de al L.T. „G. Asachi” din or. Ungheni și lucrarea „Robotul Floarea Soarelui” prezentată de Petrașco Sandu, elev la Liceul AȘM.

Locul III a fost oferit următoarelor trei lucrări: Purificarea apei de produse petroliere – Lapp Tudor și Gînju Dimitrie, L.T. „Dante Alighieri”, Chișinău. PiClodu – primul cloud de compresie din lume bazat pe inteligență artificială – Boicu Cristian și Rusu Cristian, Liceul AȘM. Traductor de vibrații – Boiarin Ilie, Școala Profesională Nr. 6, Chișinău.

La concurs au participat 106 concurenți, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, reprezentând instituțiile de învățământ din țară. În cadrul concursului au fost expuse 82 lucrări la următoarele categorii tematice: tehnologii informaționale, agricultură și biotehnologii, sănătate și medicină, științe exacte, mecanică, electro-mecanică, energie regenerabilă, robotică, creație. La fiecare categorie câte o lucrare a fost menționată cu un premiu special.

Concursul este organizat anual la inițiativa Academiei de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Agenția pentru Inovare și Transfer Tehnologic, Ministerul Educației, Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală Universitatea și Liceul Academiei de Științe a Moldovei. Competiția are drept scop susținerea, promovarea și dezvoltarea capacităților inovative şi creative în rândul tinerilor.

Foto: Facebook.com