Republica Moldova a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea libertății de exprimare a Consiliului Național al Tineretului din Moldova.

Decizia vine după ce autoritățile au refuzat să permită afișarea unor postere anti-discriminare pe panourile publicitare din Chișinău. Astfel, țara noastră este obligată să plătească organizației non-guvernamentale 2.500 de euro, echivalentul a circa 50.000 de lei.

În hotărârea recent pronunțată, CEDO a constatat în unanimitate că refuzul autorităților constituie o violare a articolului 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Autoritățile au susținut că ilustrațiile reprezentau anumite grupuri sociale într-o manieră nedemnă și umilitoare. Totuși, posterul CNTM făcea parte dintr-o campanie anti-discriminare mai amplă, ce promova prima linie telefonică gratuită pentru raportarea cazurilor de discriminare din Moldova.

Curtea a subliniat că posterul, care conținea desene animate reprezentând diverse persoane – inclusiv un cuplu de romi și o persoană în scaun cu rotile – nu avea intenția de a insulta sau ridiculiza aceste grupuri, ci de a atrage atenția asupra stereotipurilor sociale și a discriminării experimentate de acestea, încurajându-le să își afirme drepturile.

„Satira este o formă de exprimare artistică și de comentariu social care își propune natural să provoace și să agite, contribuind astfel la dezbaterea publică”, a subliniat CEDO.

Instanțele naționale nu au efectuat o revizuire efectivă conform cerințelor articolului 10 din Convenție, fapt considerat de Curte un factor cheie în stabilirea încălcării dreptului la libertatea de exprimare. Curtea a avertizat că o astfel de ingerință ar putea avea un efect de descurajare asupra formelor satirice de exprimare privind problemele sociale.

Distribuie articolul: