Vă propunem o rețetă foarte accesibilă de gogoși pufoase. Se pregătesc ușor și pot servi un desert perfect pentru întreaga familie.

Ingredientele necesare:

  • 500 g făină
  • 250 ml lapte
  • 50 g unt topit
  • 40 g zahăr
  • 10 g drojdie uscată
  • 2 ouă
  • 1 gălbenuș
  • Esență de vanilie
  • Coajă rasă de lămâie
  • Coajă rasă de portocală
  • Un vârf linguriță sare.

Aluat pentru gogoși:

Într-un bol se pune laptele călduț, zahărul și drojdia uscată. Se amestecă cu o lingură până când zahărul s-a topit și drojdia s-a dizolvat. Se lasă 10 minute, când a început să facă spumă deasupra se adaugă ouăle +gălbenușul (bătute puțin cu o furculiță) untul topit și răcit, coajă de lămâie.

Se amestecă puțin apoi se adaugă făină cernută. Se omogenizează totul cu o lingură cam 10 -15 minute (aluatul o să fie lipicios, așa și trebuie, nu se mai adaugă făină). Se acoperă bolul cu folie și se lasă la dospit 40 de minute la loc cald. Între timp se taie hârtie de copt bucăți patrate și se ung cu ulei. După ce aluatul a crescut se ung mâinile cu ulei (aluatul o să fie lipicios) și se formează bile cât de mari dorește fiecare, se pun pe hârtiile de copt și se aplatizează puțin. Se lasă la dospit 20 de minute.

Într-o tigaie se pune ulei să se încălzească și se pun gogoșile ușor până se dezlipesc de pe hârtie, se prăjesc la foc potrivit întorcându-le mereu de pe o parte pe cealaltă până se rumenesc.

Se scot pe hârtie de bucătărie să se absoarbă excesul de ulei.

Gogoșile se pot face fără gaură în mijloc, se pot umple cu cremă de vanilie, ciocolată, gem etc

Se pudrează cu zahăr când s-au răcit puțin.

Distribuie articolul: