În perioada sărbătorilor de iarnă, Centrul Cultural VATRA pregăteşte ediția a doua a festivalului „Satul de Crăciun” cu un amplu program artistic dedicat sărbătorilor creştine de Crăciun şi Anul Nou.

Programul cultural va fi inaugurat pe 12 decembrie 2015 şi va dura pînă la 8 ianuarie 2016. În această perioadă, Complexul se va transforma într-un adevărat Sat de Crăciun, unde vizitatorii vor putea savura din plin magia sărbătorilor creştine. Spiritul de sărbătoare va fi redat prin arhitectura şi decorul deosebit al Satului de Crăciun, permiţând vizitatorilor să evadeze în trecut, când strămoşii neamului nostru marcau sărbătorile de iarnă prin numeroase obiceiuri. În premieră, la Vatra de Sfintul Nicolae, pe 19-20 decembrie 2015 se va desfășura Marele Tîrg de Crăciun în cadrul căruia vizitatorii vor avea ocazia de a procura produse naturale de casă,  cîrnățuri, afumături, jambon, brînzeturi, dulcețuri, dar și alte bunătăți  pentru masa de Crăciun chiar direct de la producătorii autohtoni.

DSC_7811

 

Din decor nu va lipsi nici anul acesta scena sacră    „Ieslea Naşterii lui Isus Hristos” din Betleem, constituită din statuiete de dimensiuni reale. Acest episod semnificativ va completa peisajul arhitectural al Satului de Crăciun.

În cadrul programului artistic vor fi antrenate colective de amatori din toate colţurile ţării care vor reda spiritul de sărbătoare prin interpretarea faimoaselor colinde, cântece de Crăciun şi Urăturilor de Anul Nou – parte importantă a Tezaurului Cultural European. La realizarea cu succes a acestui Mare Spectacol vor contribui instituţiile culturale de nivel republican, secţiile raionale de cultură şi colective de amatori din întreaga ţară.

DSC_9929

Pentru a accentua feeria sărbătorilor de iarnă numeroase colective atât profesioniste, cât şi de amatori îşi vor etala talentul la Complexul Etno-Cultural VATRA, începând cu data de 12 decembrie 2015, printr-o șezătoare și continuînd cu zile pline de colinde.

Pe 25 decembrie 2015 vom marca împreună cu marea familie europeană, „Naşterea Domnului” (pe stil nou). Festivalul „Satul de Crăciun” prevede un program artistic şi pentru cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil veci (7-8 ianuarie).

Programul culinar prevede interpretarea obiceiului „tăierea porcului” de „Ignat” şi pregătirea bucatelor tradiţionale de Crăciun de către gospodinele de la Vatra. Veţi savura plăcerea gustului adevărat al cighirilor, saltisonului, fripturii de purcel, răciturilor consumate special în sânul naturii la un pahar de izvar sau ţuică fiartă.

DSC_0044

În perioada 12 decembrie 2015 – 8 ianuarie 2016 copiii sunt aşteptaţi cu urături, colinde şi semănături, pentru care le pregătim surprize deosebite, dar şi ateliere de confecţionare cadourilor pentru cei dragi. Pentru amplificarea atmosferei de Crăciun vor fi înscenate câteva obiceiuri străvechi ca Steaua, Malanca, Capra, Jienii, Mascaţii, Pluguşorul.

Program 12 decembrie – 8 ianuarie, Satul de Crăciun (ed. a II-a)

  • 12 – 13 decembrie Farmecele de Sfântul Andrei.

  • 19 – 20 decembrie Marele Târg de Crăciun. Darurile lui Moș Nicolae.

  • 25 decembrie Căldura serii de Crăciun.

  • 26 – 27 decembrie Zile pline de colinde.

  • 2 – 3 ianuarie Sorcova Vesela…

  • 7 – 8 ianuarie De Crăciun devenim mai buni!

Rezervări: 079551133

P

Distribuie articolul: