Pilates este un tip de exercițiu fizic cu puternică conotație de mindfulness, dezvoltat la începutul secolului al XX-lea de antrenorul fizic german Joseph Pilates, după care și-a primit numele. Pilates și-a numit metoda „Contrologie”. Se practică în toată lumea, în special în țări precum Australia, Canada, Coreea de Sud, Statele Unite și Marea Britanie. În 2005, existau 11 milioane de oameni care practicau disciplina în mod regulat și 14.000 de instructori în Statele Unite. Popularitatea acestui tip de fitnes a crescut vertiginos și în Moldova, paralel cu yoga și alte tipuri de exerciții cu impact jos, dar de efect atât pentru corp, cât și pentru minte.

Mișcările pot părea simple, dar necesită multă precizie și control. Nu contează atât de mult să transpiri; se pune un accent puternic pe tehnică. Poți face Pilates pe un saltea de exerciții, fie afară, fie acasă, folosind materiale video. Sau poți merge la o sală de sport sau studio care are echipamente speciale, o clasă sau un antrenor care te poate supraveghea. Versatilitatea posibilităților este unul dintre avantajele de bază ale acestui tip de exercițiu fizic. Ai nevoie de un covoraș și determinare, atât!

Sesiunile de Pilates durează de obicei între 45 de minute și o oră, dar poți face mai puține mișcări în mai puțin timp, dacă simți că asta ți se potrivește. Nu sunt necesare greutăți, se lucrează cu greutatea propriului corp. Vei obține mușchi mai puternici, mai sculptați și vei câștiga flexibilitate. De asemenea, este posibil să ai o postură mai bună și un sentiment mai pregnant de bunăstare. Accentul principal în Pilates este pus pe întărirea zonei numite „core”, care răspunde de stabilitatea corpului în spațiu, de echilibru și garantează că ne putem păstra stilul de deplasare biped. Flexibilitatea articulațiilor este un alt bonus, ce vine din caracterul controlat al mișcărilor și din creșterea treptată a amplitudinii lor.

Planifică să faci acest antrenament câteva zile pe săptămână, pe lângă cardio, deoarece Pilates nu este aerobic. Nivelul de intensitate este mediu. Este solicitant, dar nu este genul de antrenament care te supraobosește. Totul este despre concentrare și respirație. Dar cu siguranță vei simți efortul în mușchi în timpul fiecărui exercițiu.

Este Pilates potrivit pentru începători? Da. Poți începe cu exerciții de bază, apoi încerci mișcări avansate pe măsură ce îți îmbunătățești tehnica. Dacă ești la început, optează pentru o clasă sau lecții private, astfel încât un instructor să îți poată urmări forma pentru a preveni potențialele traume.

Distribuie articolul: