Ovarele sunt părți componente ale sistemului reproductiv feminin și sunt localizate în partea de jos a abdomenului, de ambele părți ale uterului. Funcția acestor organe pereche este producerea ovulelor –  a celulelor reproductive feminine din care se va dezvolta o nouă viață și a hormonilor estrogen și progesteron. Uneori, în interiorul acestora se pot forma saci plini cu lichid, denumiți chisturi. Majoritatea femeilor va dezvolta cel puțin un chist pe parcursul vieții. În multe cazuri acesta va trece neobservat, fără dureri sau alte simptome asociate. Însă, în alte cazuri, acesta îți poate da bătăi de cap.

Ce tipuri de chisturi ovariene există?

Chisturile ovariene pot fi de mai multe tipuri, asemeni celui dermoid sau a endometriomului. Însă, cele mai frecvente sunt chisturile funcționale, care pot fi de două tipuri:

  • Chistul folicular. În timpul ciclului menstrual, ovulul feminin crește și se dezvoltă într-un sac, denumit folicul. Acest sac este situat în interiorul ovarelor. De obicei, acest sac se rupe în timpul ovulației, eliminând ovulul în trompele uterine. Însă, dacă sacul nu se deschide, lichidul se acumulează în interiorul foliculului, creând un chist în interiorul ovarului.
  • Chistul corpului galben (luteal). După eliminarea ovulului în trompele uterine, sacul folicular, în mod obișnuit, se dizolvă în interiorul ovarului. Însă, dacă sacul nu se dizolvă, iar ruptura acestuia se închide, în interiorul lui se poate acumula, de asemenea, lichid care poate forma chistul luteal.

Alte tipuri de chisturi ovariene sunt:

  • Chistul dermoid. Reprezintă creșterea unui sac în interiorul ovarelor, care conține păr, grăsime și alte țesuturi.
  • Chistadenoma. Este o formațiune non-canceroasă care se dezvoltă pe partea exterioară a ovarelor.
  • Endometrioma. Țesutul care crește în mod normal în interiorul uterului se poate dezvolta și în exteriorul lui, atașându-se și de ovare, formând chisturi.

Unele femei pot dezvolta sindromul ovarelor polichistice, ceea ce înseamnă că ovarele conțin un număr mare de foliculi mici. Acestea pot determina ovarele să se mărească în dimensiuni. Dacă nu sunt tratate corespunzător, acest sindrom poate cauza infertilitate.

Care sunt simptomele chisturilor ovariene?

De multe ori chisturile ovariene nu provoacă niciun simptom. Cu toate acestea, simptomele pot apare odată cu creșterea chisturilor. Simptomele acestora pot include:

  • Balonare abdominală;
  • Defecație dureroasă;
  • Dureri în partea de jos a abdomenului înainte sau în timpul menstruației;
  • Act sexual dureros;
  • Dureri în partea de jos a spatelui (zona lombară);
  • Sâni sensibili;
  • Greață și vomă.

Printre semnele grave, care necesită intervenție medicală imediată se numără:

  • Durere insuportăbilă și acută în zona abdominală;
  • Febră;
  • Amețeli sau leșin;
  • Respirație rapidă.

Aceste simptome ar putea indica la o ruptură a chistului sau la o torsiune ovariană. Ambele complicații pot avea consecințe serioase, dacă nu sunt tratate corespunzător și rapid.

Complicațiile chisturilor ovariene

Majoritatea chisturilor ovariene sunt benigne și trec de la sine, fără aplicarea vreunui tratament. Acestea provoacă, de obicei, puține simptome sau nu le provoacă deloc. Însă, în cazuri mai rare, medicul poate depista o masă canceroasă chistică în interiorul ovarelor în timpul unui examen medical de rutină.

Torsiunea ovariană este o altă complicație rară a chisturilor ovariene. Aceasta se întâmplă atunci când un chist foarte mare determină ovarul să se răsucească sau să se miște din poziția sa. Drept urmare, suplinirea cu sânge a ovarului se stopează, iar dacă nu este tratată, aceasta poate provoca moartea țesutului ovarian (necroza). Această complicație ocupă aproximativ 3% din toate urgențele ginecologice.

Ruptura chisturilor, rară și ea, poate intensifica durerea abdominală și provoca hemoragie internă. De asemenea, această complicație mărește riscul infecțiilor și poate fi un pericol pentru viață, dacă nu este tratată corespunzător.

Diagnoza chisturilor ovariene

Medicul poate depista chistul ovarian în timpul unui examen de rutină al pelvisului. El poate simți o inflamație și o mărire în dimensiuni a ovarului/ovarelor, indicând ulterior ultrasonografia organelor abdominale, care ar confirma prezența chistului.

Ultrasonografia va ajuta la determinarea dimensiunii, localizării, a formei și a consistenței (lichidă sau solidă) a chistului.

Pentru a diagnostica prezența chsitului se va utiliza:

  • Tomografia Computerizată;
  • Rezonanța Magnetică Nucleară;
  • Ultrasonografia.

Deoarece majoritatea chisturilor dispar după câteva săptămâni sau luni, medicul poate să nu îți recomande din start un tratament. În schimb, acesta îți poate indica să efectuezi ultrasonografia repetat, după câteva săptămâni sau luni pentru a verifica evoluția patologiei.

În cazul în care chistul nu s-a modificat după acest timp, medicul îți poate indica efectuarea altor teste, precum:

  • Testul de sarcină, pentru a se asigura că nu ești însărcinată, află când și cum trebuie să faci testul de sarcină;
  • Verificarea nivelului de hormoni estrogen și progesteron din sânge;
  • Test de sânge CA-125 pentru a verifica dacă nu suferi de cancer ovarian.

Cum poate fi tratat un chist ovarian?

Medicul îți poate prescrie un tratament pentru a micșora sau îndepărta chistul, în cazul în care acesta nu dispare sau continuă să crească.

Anticoncepționalele orale

Dacă chisturile ovariene reapar, medicul îți poate prescrie contraceptivele orale pentru a stopa ovulația și a preveni apariția chisturilor noi. Aceste preparate pot reduce, totodată, riscul cancerului ovarian, care este mai mare în cazul persoanelor ajunse în menopauză.

Laparoscopia

În cazul în care chistul este mic, iar procesul canceros trebuie exclus, medicul îți poate efectua o laparoscopie pentru a înlătura chistul format. Procedura va consta în efectuarea de către medic a unei incizii (tăieturi) mici în apropierea buricului, apoi introducerea unui instrument înăuntru pentru a înlătura chistul.

Laparotomia

Atunci când ai un chist mai mare, medicul îl poate înlătura prin efectuarea unei incizii mai largi în abdomen. El va realiza o biopsie imediată, iar dacă va determina că acest chist este canceros, va realiza de urgență histerectomia (înlăturarea uterului și a ovarelor) pentru a preveni creșterea și răspândirea cancerului.

Cum poate fi prevenită apariția chisturilor ovariene?

Chisturile ovariene nu pot fi prevenite. Însă, examinarea ginecologică de rutină poate depista prezența acestora în timp util. Chisturile ovariene benigne nu devin canceroase. Cu toate acestea, simptomele cancerului ovarian le pot mima pe cele ale chisturilor ovariene. Iată de ce este important să mergi la medicul tău în mod regulat și să faci analize medicale de rutină, primind un diagnostic corespunzător.

Mergi imediat la medic pentru o consultație, dacă ai vreo problemă, precum:

  • Schimbări ale ciclului menstrual;
  • Durere pelviană constantă;
  • Pierderea poftei de mâncare;
  • Pierderea inexplicabilă în greutate;
  • Senzația de „prea plin” în regiunea abdominală.

Care este evoluția de lungă durată a chisturilor ovariene?

Pentru femeile de vârsta fertilă evoluția acestei afecțiuni este una favorabilă. Majoritatea chisturilor dispar în câteva luni. Cu toate acestea, chisturile pot reapare la femeile aflate în premenopauză sau la cele care suferă de dezechilibre hormonale.

Dacă nu sunt tratate, unele chisturi pot cauza infertilitatea. Cel mai frecvent, se întâmplă în cazul endometrioamelor și a sindromului polichistic ovarian. Pentru a îmbunătăți fertilitatea, medicul poate înlătura chistul.

Chisturile funcționale, cistadenoma și chisturile dermoide nu afectează fertilitatea.

În unele cazuri, după instalarea menopauzei, medicul poate indica doar monitorizarea în timp a chistului, însă, poate fi cazul intervenției chirurgicale de eliminare și analiză microscopică a acestuia. Se întâmplă pentru că după menopauză chisturile ovariene devin mai frecvent canceroase. Cu toate acestea, un chist ovarian nu crește riscul apariției cancerului ovarian. Unii medici vor înlătura obligatoriu un chist care este mai mare de 5 centimetri în diametru.

Distribuie articolul: