A zguduit China, iar ulterior cazurile de îmbolnăvire și decese cauzate de coronavirus de tip nou au început să fie înregistrate în mai multe țări ale lumii. În luna ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat Urgență de Sănătate Publică de Interes Internațional. Autoritățile din R. Moldova asigură că situație este ținută sub control. Agora.md a dorit să afle ce știu oamenii despre acest virus.

Aproape toți oamenii cu care am discutat în stradă au auzit despre coronavirus. Unul dintre trecători spune că virusul se transmite prin aer, este molipsitor și chiar mortal.

De fapt, autoritățile susțin că în cazul focarului din China, s-a observat că perioada medie de incubație a bolii este de 7 zile, dar poate varia până la 14 zile. Aceeași observație arată că 20% dintre cazuri s-au soldat cu decesuri.

Unde au fost înregistrate primele cazuri?

În mare parte oamenii au zis că China ar fi țara în care au fost observate primele cazuri de îmbolnăvire cauzate de coronavirus.

Într-adevăr, se crede că noul virus ar fi apărut anul trecut într-o piață în care se vindeau fructe de mare din centrul orașului Wuhan care vindea ilegal pește și apoi s-a extins în alte orașe din China, inclusiv Beijing și Shanghai, precum și în alte țări: Statele Unite, Arabia Saudită, Singapore, Thailanda, Nepal, Coreea de Sud, Japonia, Australia, Franța și Canada.

De unde ar fi izbucnit virusul?

 La acest capitol opiniile oamenilor s-au divizat. „Sau s-a dezvoltat singur sau cineva l-a dezvoltat. Sunt două chestii”, spune un bărbat.

„Chinezii mănâncă foarte multe ce europenii nu preferă. Cum se spune de la șarpe poate să provină”, crede un tânăr.

„Se vorbește că este o politică, după cum eu citesc prin internet și prin mass-media informații”, spune o doamnă.

„Asta americanii și toate corporațiile internaționale. Este doar regula miliardului de aur. Pe pământ sunt mulți. D-apoi, de ce anume în China? Înseamnă că virusul e făcut la nivel etnic, anume pe chinezi îi cosește. Poate să facă la nivel etnic arab sau pentru europeni”, este convins un alt bărbat.

Totodată, alte persoane sunt de părere că acesta este „un virus ca toate virusurile care se încep cu timpurile reci”.

Deocamndată, nu se cunoaște care ar fi cauza izbucnirii focarului de coronavirus de timp nou. Se presupune doar că sursa ar fi fost produse animaliere comercializate într-o piață din orașul Wuhan, China.

Ce simptome apar?

„Febra, tusea, astea sunt în primul rând”, spune un băiat. „Poate fi tuse, poate fi temperatură, slăbiciuni. Simptome asemănătoare cu infecțiile respiratorii acute”, completează o femeie.

„La noi prima problemă este că fiecare om când are puțină febră sau tuse, se tratează singur. Omul crede „E! Am răcit puțin, mă tratez singur””, este sigur un alt tânăr.

Șefa Direcției prevenirea și controlul bolilor transmisibile ANSP, Natalia Caterinciuc, afirma într-o conferință de presă că până la 25% sunt cazuri grave, dar sunt și cazuri mai ușoare care evoluează cu tuse, cu temperatură mai mare de 38 de C , în cazurile grave apar complicații, dispnee, apare pneumoniei cu semnele clasice.

Ce facem dacă apar semne de boală?

„Să stăm în casă și să nu ieșim afară”, „Murim…Ce să facem dacă nu se lecuiește? La noi să lecuiască? Nu cred, defel”, „Mâncăm multă lămâie și ceapă, usturoi”, „Ne rugăm la Dumnezeu să ne apere, iar în al doilea rând – medicina, să ne adresăm la medic”, sunt opiniile trecătorilor.

„Ne adresăm la medic, și gata, îndeplinim recomandările medicilor”, „Pentru că dacă n-o să o facem noi, o să punem în pericol oamenii din jurul nostru”, „Medicamente nu-s. Aceasta depinde cum o să reușească să-i pună la noi sub carantină în caz că o să se întâmple”, spun alte persoane.

Responsabilii din R. Moldova spun că instituțiile care ar trebui să reacționeze în cazul unui potențial caz, sunt pregătite. „Toate instituțiile medico-sanitare sunt asigurate cu stocurile necesare de medicamente pentru tratarea gripei, inclusiv a infecțiilor acute virale. Suntem în conlucrare cu laboratoarele de referință și la necesitate probele vor fi transportate pentru investigare la cel mai înalt nivel”, a dat asigurări ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu în cadrul ședinței Guvernului din 29 ianuarie.

Totodată, se menționează că afecțiunea se tratează simptomatic și nu există un vaccin contra acestui virus, potrivit  Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Credeți că virusul poate să ajungă în R. Moldova? Cum?

„Probabilitatea este pentru că nimeni nu este ferit de așa ceva”, „Sunt mulți oameni din Europa care locuiesc și în China. Ei se pot întoarce înapoi fără să știe că sunt molipsiți și se transmite”, „Am auzit la televizor că aduc din țara ceea multe colete și infecția poate să vină prin colete”, afirmă trecătorii.

Alții însă, sunt convinși că probabilitatea ca virusul să ajungă în R. Moldova, este redusă.

„Probabilitatea este cam mică, pentru că cetățeni ai R. Moldova care vizitează China sunt puțini, nu cred că sunt așa de mulți”, „Cred că nu este așa probabilitate…nu, cred că totuși nu va fi”, spun oamenii.

Aici ținem să menționăm că la 30 ianuarie 2020, cu referire la izbucnirea de infecție cu Coronavirusul de tip nou OMS a declarat Urgență de Sănătate Publică de Interes Internațional.

Până la 7 februarie, în R. Moldova, dar și în țările vecine, România și Ucraina, nu s-au înregistrat niciun caz de coronavirus.

Totodată, autoritățile vin cu recomandări pentru populație în scop de prevenire a infectării cu coronavirus de tip nou și îndeamnă oamenii să apeleze la medic în cazul apariției simptomelor clinice.

ANSP menționează că virusul se poate transmite de la animale la om. Deși există informații limitate cu privire la simtomele infecției cauzate de 2019-nCoV, se menționează că de obicei pacienții prezintă febră, tuse, uneori dificultate la respirație.

Până acum au fost înregistrate 24,5 mii de de cazuri de de infectare, în circa 25 de ţări, și în jur de 492 de decese.

Sursa

Distribuie articolul: