Pe lângă întrebări despre pensii, ajutor de șomaj, restricții sau amenzi, mai mulți moldoveni au ținut să-i adreseze șefului statului, Igor Dodon, întrebări despre viața în carantină. În ediția de astăzi a vlogului, Dodon a trebuit să răspundă când se va putea merge la mare, dacă vara vor putea fi organizate nunți sau dacă e voie de făcut sport în parc, scrie AGORA.md.

Despre mersul la mare

„Ar trebui din iunie măcar de deschis hotarele ca lumea să poată să meargă la mare, altfel vom avea o țară de bolnavi psihic din cauza carantinei”, l-a îndemnat pe Dodon o femeie.

„Doamna Ecaterina, sunt de acord parțial că trebuie mai repede să scoatem restricțiile pentru ca lumea să se poată deplasa, să meargă la lucru, la restaurant, la o terasă, în parc, să se întâlnească cu colegii.  În ceea ce ține ce ține de mers la mare – asta depinde nu de R. Moldova. Dvs. nici acum nu aveți interdicție de a merge la mare. Noi permitem. Doriți – urcați în mașină și mergeți, dar problema este din partea altor țări, care nu admit intrarea cetățenilor străini”, a explicat Dodon.

Despre nunți

„Veți permite nunțile în iunie-iulie 2020?”, l-a întrebat o altă cetățeancă pe președinte.

„Albina, viața merge înainte. Avem nunți, avem cumătrii, avem și decese. De aceea, cum am spus, unele restricții cu manifestări mai multe de 50 de persoane vor fi menținute. Asta nu înseamnă că nu puteți face nuntă, dar vom vedea care vor fi aceste restricționări în perioada iunie-iulie. Probabil dacă o să fie mai puțin de 50 nu vor fi probleme nici pentru un fel de întruniri, dar unde e vorba de întruniri mari, riscul va exista în continuare. Haideți să fim conștienți. Cel mai probabil, la sfârșit de aprilie-mai, unele restricții se vor scoate, dar virusul va rămâne. El va rămâne până va fi găsit vaccin… Este și interesul dvs., dacă sunteți mireasă sau nănașă, să nu aveți toată nunta îmbolnăvită cu coronavirus. Nunțile nu sunt interzise, ele sunt diferite. Sau așa cum se făcea la sat – câte 400-500, câte cinci zile, două zile încolo, două încoace și una pe loc, sau format mai îngust”, a exemplificat președintele.

Despre sport

O altă persoană l-a întrebat pe Dodon dacă moldovenii pot face exerciții fizice afară, „gen alergare, bicileta, una-două persoane, cu respectarea tuturor măsurilor de protecție”.

„Mariana, nu au fost interzise ieșirile din casă și exercițiile fizice nu au fost interzise. Nu e interzis să ieși în parc, să ieși afară. Interdicțiile se aplică pentru mai mult de trei persoane”, a punctat șeful statului.

Amintim că accesul oamenilor în parcuri și în alte locuri publice a fost restricționat începând cu data de 25 martie. De pe 27 martie moldovenii nu au dreptul să iasă din casă fără un act care le-ar confirma identitatea. Mai mult, la cerere, aceștia sunt obligați să le ofere informații oamenilor legii, să se legitimeze și să răspundă la toate întrebările care le-ar putea fi puse.

Sursă: AGORA.md

Distribuie articolul: