Principalul producător de ulei vegetal din țara noastră a oprit producția. Administrația fabricii din Bălți a declarat că motivul acestei decizii este lipsa rezervelor adecvate de semințe de floarea-soarelui pe piața internă și refuzul Ministerului Agriculturii de a acorda licența necesară pentru importuri din Ucraina.

„Conform estimărilor noastre, pe piață au mai rămas doar circa 100.000 de tone de semințe de floarea-soarelui. Unii agricultori nu vor să vândă acum la prețul de pe piață și vor să păstreze semințele, în speranța că la vară prețurile vor crește”, a menționat directoarea fabricii de ulei de la Bălți, Stela Ostrovețchi.

Ministerul Agriculturii precizează că nu a eliberat licență de import pentru compania respectivă, deoarece în depozitele agenților economici din țară sunt deocamdată stocuri suficiente de semințe de floarea-soarelui. Este vorba despre circa 350.000 de tone.

Solicitat de TV8, expertul economic Viorel Chivriga exclude o criză a uleiului, dar și scumpirea acestuia, și spune că cea mai mare problemă este că mulți oameni vor rămâne fără lucru.

„Fiecare companie care este lichidată sau își sistează activitatea pe un termen mai scurt sau definitiv deja este o problemă enormă pentru economia țării, deoarece sunt lichidate mai multe locuri de muncă pentru niște oameni care stau acasă și nu pleacă peste hotare. Dacă vorbim de prețuri, eu nu cred că vor fi oscilații mari ale prețurilor la ulei de floarea-soarelui, deoarece avem producție suficientă importată. Exporturile de materie primă vor fi în creștere. 75% din produsele care sunt exportate sunt prelucrate aici în țară. Este foarte mult și este evident că vom avea o creștere a exporturilor”, a declarat expertul economic Viorel Chivriga.

Iar directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor” operează cu o cifră aproape dublă, dar dă vina pe compania producătoare de ulei că încearcă să își impună prețul ei pe piață.

„Avem recoltă de peste 750 de mii de tone de floarea-soarelui, ceea ce este cu 20% mai mare decât a fost în anul 2022. Ei vor să procure această producție cu prețurile lor, dat fiind faptul că compania are poziție dominantă pe piața uleiului vegetal și încearcă să economisească pe seama fermierilor”, a spus Slusari.

 

Distribuie articolul: