Sexul poate lipsi din mai multe motive – fie că este vorba despre diminuarea poftei de sex, stres, autoizolare la domiciliu în contextul actual, sau – pur și simplu, lipsa partenerului. Ți-am pregătit în continuare un șir de consecințe a lipsei sexului din viața ta, iar unele dintre acestea nu sunt deloc negative.

Lipsa sexului nu dăunează

Viața sexuală poate varia pe parcursul vieții omului. Nu există un număr prestabilit de contacte sexuale pe care trebuie să le aibă un adult la o vârstă sau alta, iar lipsa absolută a acestuia nu semnifică neapărat o stare mai proastă a sănătății.

Cât de des o persoană face sex depinde de vârstă, fluctuațiile hormonale și relațiile cu partenerul său. O mulțime de oameni își trăiesc din plin viața fără a face sex deloc.

Într-un studiu efectuat în SUA pe un eșantion de peste 17 700 de  persoane, 15,2% de bărbați și 26,7% de femei au raportat că nu au făcut sex timp de un an, în timp ce 8,7% bărbați și 17,5% femei nu au făcut-o de 5 ani sau mai mult. Autorii studiului au concluzionat că „americanii lipsiți de sex au raportat același nivel de fericire ca și conaționalii lor foarte activi sexual”.

Efectele asupra corpului

De obicei, lipsa sexului este asociată cu abstinența sau lipsa partenerului. Atunci când o persoană nu face sex timp de luni sau ani, aceasta nu se confruntă cu nicio consecință a acestei decizii.

Totuși, cercetătorii menționează că sexul are și un șir de beneficii pentru organism, precum îmbunătățirea imunității, reducerea tensiunii arteriale, diminuarea nivelului de stres și mai puține riscuri pentru bolile cardiovasculare. Cu toate acestea, unele beneficii, precum reducerea stresului, pot fi obținute și în urma masturbării.

În cazul bărbaților, sănătatea prostatei poate fi asigurată prin ejaculări frecvente, indiferent dacă se întâmplă după contactul sexual cu o persoană sau după masturbare. Un studiu medical din 2016 a concluzionat că bărbații care au ejaculat de 21 de ori pe lună au un risc mai mic pentru cancerul de prostată, decât cei care au făcut-o doar de 4-7 ori în același interval de timp, potrivit sanoteca.md

Pentru femei, viața sexuală activă – indiferent dacă are loc cu un partener sau fără, poate întări mușchii pelvieni care susțin vezica urinară, îmbunătățind funcția acesteia și reducând incontinența urinară.

Efectele asupra sănătății mintale

Un stereotip foarte răspândit zice că sexul regulat este foarte important pentru bunăstarea psiho-emoțională a unei persoane. Însă ceea ce se pretează unora, nu neapărat se pretează altora.

Atunci când abstinența sexuală este involuntară, unii pot considera că acest fapt influențează negativ sănătatea mintală. În schimb, persoanele care nu simt dorința sexuală pot găsi sexul deranjant. Însă, în cadrul unei relații, lipsa sexului poate face o persoană anxioasă sau lipsită de siguranță. Discuția sinceră și deschisă între parteneri despre aceste percepții poate elimina orice sentimente de disconfort.

Pentru alții, abstinența este importantă pentru bunăstarea mintală. Persoanele pot renunța la sex din diferite motive – lipsa poftei de sex, asexualitatea sau alegerea de a nu se implica niciodată în acesta.

Beneficiile abstinenței sexuale sunt următoarele:

  • Lipsa riscului infecțiilor sexual transmisibile;
  • Evitarea unei surse de anxietate;
  • Câștigul timpului pentru a evalua emoțiile negative în privința sexului;
  • Conformarea cu unele principii religioase.

Totuși, cercetările indică la faptul că sexul este o modalitate bună de a diminua nivelul anxietății și a stresului, contribuind la sănătatea mintală a unei persoane. Potrivit unui studiu care a inclus aproape 10 500 de femei cu o poftă sexuală nepronunțată, 27,5% dintre acestea au enunțat suferință în raport cu acest fapt. În cazul celor ce au un partener, procentul celor ce suferă a fost și mai mare – 81%.

Unii pot găsi masturbarea drept o soluție, deoarece aceasta determină eliberarea hormonilor care contribuie temporar la buna dispoziție.

Efectele asupra relației

Multe persoane au o relație romantică și intensă fără a face sex foarte frecvent. Pentru alții, sexul regulat poate fi o soluție pentru îmbunătățirea relației de cuplu.

Un studiu din 2015 concluzionează că frecvența sexului este un indicator al bunăstării doar atunci când o persoană se află într-o relație. Acesta a demonstrat o asociere între sexul de cel puțin o dată pe săptămână și satisfacția în cadrul relației. Totuși, acest sentiment al satisfacției pare să nu se schimbe prea mult dacă frecvența sexului este majorată pe parcursul săptămânii.

Pentru unii, sexul poate contribui la o mai bună comunicare și sentimentul de apropiere. Cei care simt o insuficiență de sex pot crede că este ceva în neregulă în relația lor sau că partenerul lor nu mai este atras de ei.

În aceste cazuri, se poate recurge la alte gesturi care ar îmbunătăți atmosfera și intimitatea într-o relație. Săruturile, dulcegăriile sau gesturile afective pot ajuta la dezvoltarea unei relații sănătoase, indiferent dacă este sau nu implicată activitatea sexuală.

Celibatul și asexualitatea

Celibatul și asexualitatea sunt două lucruri absolut diferite. Nu toate persoanele asexuale sunt celibatare și nu toate persoanele celibatare sunt asexuale.

Asexualitatea înseamnă că o persoană nu este atras(ă) de cineva și nu simte dorința să facă sex. Celibatul semnifică abstinența de sex pentru o perioadă anumită de timp sau pentru totdeauna. Acesta poate fi o alegere sau rezultatul unor circumstanțe, pe când asexualitatea nu este o alegere.

Asexualitatea este o orientare sexuală și este permanentă. Unele persoane asexuale nu doresc să facă sex deloc, în timp ce altele simt dorință uneori. Există și situații în care persoanele doresc să facă sex doar atunci când sunt într-o relație sigură și afectuoasă, acestea fiind denumite demisexuale.

Unele persoane asexuale aleg să facă sex pentru a-și mulțumi partenerul, a se conforma normelor sociale sau de frică să nu își piardă identitatea. Nu există nicio dovadă că asexualitatea ar putea fi provocată de o traumă cranio-cerebrală sau de o boală mintală. Asexualitatea este o orientare sexuală legitimă și nimeni nu poate presa pe cineva să facă sex.

În concluzie

Nu există un număr anumit, corect, de contacte sexuale pentru un adult, iar frecvența acestora poate varia de la o persoană la alta. Lipsa sexului pentru o perioadă de timp nu are efecte negative majore asupra sănătății.

Nicio persoană nu poate fi obligată să facă sex într-o anumită frecvență. Evitarea sexului nu va dăuna sănătății, iar în unele cazuri poate fi chiar o opțiune mai sănătoasă. Cei ce se simt îngrijorați de pauzele în viața sexuală sau de lipsa acesteia se pot adresa unui medic. Medicația, terapia, schimbarea stilului de viață, comunicarea mai bună în cuplu sau alte strategii pot fi de folos.

 

Sursa: sanoteca.md

Distribuie articolul: