Unii dintre noi, primul lucru pe care-l facem în fiecare dimineață este să ne punem o cană de cafea. Este băutura miraculoasă care ne face diminețile mai frumoase. Dar, contrar îngrijorărilor unor medici, consumul de cafea poate, de fapt, să vă protejeze inima. Deși se spune că poate să provoace sau să agraveze problemele cardiace, mai nou aflăm că nu este chiar așa. Deci ne putem bea cafeaua de dimineață în liniște, sau nu? Rămâne să aflăm în rândurile următoare.

Consumul de cafea vă ajută să trăiți mai mult

Consumul a două-trei cești de cafea pe zi a fost asociat cu un risc cu 10% până la 15% mai mic de a suferi de boli de inimă. Exstă riscul de insuficiență cardiacă sau de probleme de ritm cardiac. În unele cazuri s-a pus problema deceselor premature, potrivit a trei rezumate de cercetare.

„Cafeaua poate accelera ritmul cardiac. Unii oameni se tem că băutul ei ar putea declanșa sau agrava anumite probleme cardiace. De aici ar putea veni sfatul medical general de a nu mai bea cafea”, a declarat Dr. Peter M. Kistler, autorul principal al studiului, într-un comunicat.

Kistler este șef al cercetării în electrofiziologie clinică la Baker Heart and Diabetes Institute și șef al departamentului de electrofiziologie de la spitalul The Alfred din Melbourne, Australia, scrie playtech.ro.

Pentru toate studiile, Kistler și ceilalți cercetători au folosit date de la UK Biobank, care urmărește evoluția stării de sănătate a peste 500.000 de persoane timp de cel puțin 10 ani. Când s-au înscris în registru, participanții au raportat unde se situa consumul lor de cafea, pe un interval de la până la o ceașcă până la șase cești sau mai mult zilnic.

Autorii cercetării au dorit să examineze relația dintre consumul de cafea și problemele de ritm cardiac. S-au luat în calcul și bolile cardiovasculare, inclusiv bolile coronariene, insuficiența cardiacă și accidentele vasculare cerebrale. Studiul a luat în calcul și decesele  legate de inimă în rândul persoanelor cu și fără boli de inimă.

Consumul de cafea și sănătatea inimii

Primul studiu s-a axat pe peste 382.500 de adulți. participanții nu sufereau de boli de inimă și  aveau în medie 57 de ani. Participanții care au băut zilnic între două și trei cești de cafea au avut cel mai mic risc de a dezvolta ulterior problemele cardiace.

Persoanele care au băut aproximativ o ceașcă de cafea pe zi au avut cel mai mic risc de a suferi un accident vascular cerebral, spun cercetătorii. Un al doilea studiu a analizat relația dintre diferite tipuri de cafea, măcinată cu cofeină, instant cu cofeină și decofeinizată. Nu s-a specificat dacă cafeaua decofeinizată era măcinată sau instant, a declarat Kistler.

„Presupun că ar fi putut exista o percepție conform căreia cafeaua instant mai puțin costisitoare ar putea fi mai puțin benefică. Cafeaua măcinată ar putea fi considerată mai pură. Dar acest lucru nu a fost cazul în studiul nostru.”, a adăugat Kistler, conform CNN.

Consumul de una până la cinci cești de cafea măcinată sau instantanee pe zi a fost asociat cu un risc mai mic de aritmie. Unele cazuri au avut boli sau insuficiență cardiacă.

S-a constatat în alte cazuri că au fost și accidente vasculare cerebrale. Consumul a două până la trei cești de cafea în fiecare zi a fost asociat cu un risc mai mic de a muri prematur. Studiul a mai arătat că același consum nu implică și boli de inimă.

Un al treilea studiu pentru cei care aveau deja aritmie

Participanții analizați în cadrul unui al treilea studiu au fost cei care aveau deja aritmie. În studiu au mai fost implicați și cei cu un tip de boală cardiovasculară.

În cazul persoanelor cu boli cardiovasculare, nu s-a constatat că niciun nivel de consum de cafea nu a fost legat de apariția aritmiei. În cazul adulților cu aritmie, consumul de cafea, în special de o ceașcă pe zi, a fost asociat cu un risc mai mic de deces prematur.

„În general, medicii au o oarecare reținere față de persoanele cu boli cardiovasculare cunoscute sau aritmii care continuă să bea cafea. Adesea greșesc în privința precauției. Le sfătuiesc să nu mai bea deloc cafea din cauza temerilor că ar putea declanșa ritmuri cardiace periculoase. Dar studiul arată că un consum regulat de cafea este sigur. Ar putea face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru persoanele cu boli de inimă”, a mai declarat Peter M. Kistler.

Cercetarea nu a stabilit o relație de cauzalitate între consumul de cafea și condițiile de sănătate. Dar există o întreagă gamă de mecanisme prin care cafeaua poate reduce mortalitatea și poate avea aceste efecte favorabile asupra bolilor cardiovasculare, conform cercetătorului.

Nu este clar dacă cofeina este responsabilă pentru orice beneficii pentru sănătate aduse de cafea. Există mulți compuși biologic activi în cafea în mod specific care ar putea juca un rol, este una din concluziile studiului.

Distribuie articolul: