Cu toții avem propriile rutine și ritualuri de frumusețe. Indiferent dacă acestea includ un plan elaborat de îngrijire a pielii dimineața sau seara, rimelarea genelor în strat dublu sau perierea părului de 100 de ori, avem tendința de a folosi produse cosmetice.

În timp ce utilizarea zilnică este recomandată în cazul majorității produselor de îngrijire – de fapt, majoritatea produselor de acest tip au efect doar dacă le folosești constant – trebuie să știi că există unele pe care ar fi bine să le utilizezi mai rar. De exemplu, cosmeticele precum primerul și ingredientele precum retinolul trebuie folosite cu prudență.

Diferite produse de îngrijire sau machiaj, ca exfolianții, măștile de păr, produsele cu retinol sau rujurile rezistente la transfer trebuie folosite mai rar, pentru că folosirea lor zilnică poate avea efecte nocive.

Ține cont că abordarea „less is more” poate face de multe ori minuni!

Hai să vedem ce produse sunt de evitat în rutina ta zilnică. Deci, dacă ai avut în ultimul timp multe zile în care nu ți-a stat părul cum trebuie sau nu reușești să îți dai seama de ce ți se irită pielea, poate fi din cauza folosirii prea dese a unuia dintre următoarele produse:

1. Exfoliante

Toată lumea adoră o piele curată și senzația de prospețime care rămâne pe ten după ce îl exfoliem, dar dacă sunt folosite prea des  – chiar și de două ori pe săptămână – produsele exfoliante pot deteriora grav pielea. Multe produse de exfoliere conțin microparticule sau alți agenți de curățare care pot provoca microleziuni în piele atunci când se aplică prea des.

Pielea deosebit de sensibilă poate reacționa prin roșeață și inflamație, iar în cazurile grave, exfolierea excesivă poate provoca acnee și cicatrici. Limitează  utilizarea unor produse care exfoliază la o dată pe săptămână, dacă ai un ten normal sau mixt/gras. Dacă ai piele sensibilă, ia în considerare utilizarea exfolianților chimici ușori care folosesc acizi sau enzime pentru a reduce acumularea de celule moarte la suprafața pielii, fără a fi nevoie să freci pielea cu microparticule.

2. Măști de păr

Măștile de păr super hidratante sunt excelente pentru ca părul tău să redevină mătăsos și strălucitor, mai ales dacă obișnuiești să te vopsești, dar e bine să nu utilizezi măștile de păr la fel de des cum folosești șamponul.

Deoarece majoritatea măștilor de păr hrănesc și hidratează părul cu ingrediente pe bază de ulei, acestea îl pot lăsa destul de greu și încărcat. Din acest motiv este foarte important să-ți clătești temeinic părul după ce ai folosit o mască de păr, dar și să limitezi aplicarea măștilor la o dată sau de două ori pe săptămână.

Pentru tipul de păr subțire, aplicarea unei măști de păr chiar și o dată pe săptămână poate fi mai mult decât suficientă pentru a menține părul sănătos, fără a-l îngreuna sau încărca. Poți aplica în schimb un balsam cu o formulă mai ușoară, iar după clătire, un produs leave-in sub formă de spray.

3. Retinol

Retinolul a devenit un ingredient la modă în îngrijirea pielii – și pe bună dreptate, deoarece este unul dintre cele mai eficiente ingrediente pentru a reduce liniile fine și ridurile care abia încep să apară. Cu toate acestea, produsele de îngrijire a pielii care conțin retinol trebuie utilizate cu precauție.

Retinolii sunt derivați de vitamina A utilizați pentru a stimula refacerea celulară, care pot netezi vizibil suprafața pielii, dar o pot și irita atunci când sunt folosiți prea des. Dacă ești un începător în folosirea retinolui, începe să introduci  ingredientul treptat, folosindu-l doar de două ori pe săptămână, înainte de a merge la culcare. După câteva săptămâni, poți crește frecvența dacă observi că pielea ta îl tolerează bine.

Reține că retinolii îți vor sensibiliza pielea la razele UV, așa că evită să utilizezi  orice formă de retinol dimineața – cel mai bine este să îl aplici numai seara, după demachiere, înainte de somn.

4. Șampon uscat

Șamponul uscat este un produs salvator pentru multe femei, mai ales în perioada menstruației, deoarece ține la distanță rădăcinile grase și revigorează părul lipsit de strălucire. Deși nu este nimic în neregulă cu utilizarea șamponului uscat de două până la trei ori pe săptămână, folosirea lui în fiecare zi poate deteriora părul.

Deoarece șamponul uscat adaugă textură și greutate părului tău, poți fi tentat să-l folosești chiar și la o zi după ce te-ai spălat, pentru a-ți îmbunătăți aspectul firelor. Totuși, acest lucru îți va face părul uscat și fragil, deoarece pudra curăță uleiurile naturale de care părul nostru are nevoie. Așa că pentru a evita firele sau vârfurile despicate, evită să utilizezi zilnic șampon uscat.

5. Primer pentru ten

Folosirea primerului înainte de fondul de ten este o modalitate excelentă de a crea o bază netedă pentru ca machiajul să se așeze frumos, dar motivul pentru care pielea arată perfect după aplicare este că primerul pătrunde în pori. În special produsele pe bază de silicon au tendința de a înfunda porii, ceea ce poate duce la erupții atunci când sunt folosite prea des.

Încearcă să limitezi utilizarea primerului la acele zile în care ai nevoie ca machiajul tău să reziste foarte mult sau să arate foarte impecabil, dar lasă-l deoparte în rutina ta zilnică de machiaj.

6. Rujuri mate rezistente la transfer

Cu toate că rujurile mate sau cele rezistente la transfer sunt la mare modă, folosește-le cu precauție. Deși buzele tale arată grozav un timp îndelungat, fără a fi nevoie să le retușezi, ia în considerare că folosirea zilnică a formulelor mate long-lasting ți le poate usca serios din cauza pigmenților puternici conținuți.

În schimb, folosește mai multe formule hidratante de ruj în zilele în care renunți la formulele persistente sau, dacă ești nevoită să le porți tot timpul pe buze, folosește un balsam foarte hidratant, preferabil cu vitamina E, pe timpul nopții și înainte de aplicarea unui ruj cu textură mată. De asemenea, poți apela și la o mască de buze pentru a restabili umiditatea și pentru a stimula regenerarea pielii fine.

Sursa: doc.ro

Foto: weheartit