Până în prezent există stereotipul că desenele animate sunt ceva ireal, fantastic și imposibil. Deși multe ecranizări, chiar și cele cu elemente fantastice, sunt bazate pe fapte reale. Am pregătit câteva desene animate ce fac parte din această categorie. 

Balto (1995)

În 1925, o epidemie de difterie a izbucnit în Alaska. A fost deosebit de dificil să ajungi în orașul îndepărtat Nome, care se află chiar la marginea continentului. Trenurile nu mergeau și nici prin cale aeriană nu era posibil: un viscol a făcut ravagii, iar avioanele nu au putut decola în asemenea condiții. Singura cale de ieșire este sania și câinii. În cinci zile, Marea Cursă a parcurs mai mult de o mie de kilometri și a livrat medicamente în Nome. Au participat 20 de persoane și 150 de câini husky. Cel mai cunoscut câine a fost Balto, care a biruit ultimul pas al călătoriei și a finalizat triumfător. Balto a devenit instantaneu erou național al Americii și în același an a fost ridicat un monument în Central Park din New York, care este acolo până în prezent.

Anastasia (1997)

Este un desen animant bazat pe fapte istorice ce s-au petrecut în Rusia. E vorba despre revoluțiile din 1917, iar eroina principală, Anastasia, desigur, romantizează puternic imaginea familiei imperiale rusești și a monarhiei, transformând istoria reală într-o luptă între forțele bune și rele. Este o lecție bună de istorie pentru copii!

Persepolis (2007)

Este un alt desen animat cu note istorice, deci, încă o lecție bună pentru copii. Fata Margie crește într-o societate ciudată, se răzvrătește, încearcă să evite pedeapsa, dar până la urmă ajunge în Europa, unde se simte singură și pierdută. Marjan Satrapi a povestit mai întâi povestea ei prin intermediul unui comix, apoi s-a filmat un desen animat care a câștigat premiul juriului la Festivalul de Film de la Cannes și a fost nominalizat la Oscar. În Iran, este interzis.

Pocahontas (1995)

Numele adevărat al eroinei este Matoaka, iar Pocahontas este porecla, care se traduce prin „micuță și neascultătoare”. Dar ea a fost fiica liderului tribului indian, a vorbit bine cu englezii, a învățat limba și apoi s-a căsătorit cu John Rolf. S-a dus în Anglia, a fost primită în curte, dar a murit de variolă pe drum înapoi, la doar 22 de ani. Prin acest desen animat, copiii vor vedea adevăratele relații dintre oameni și națiuni.

Grave of the Fireflies (1988)

Este un desen animat despre războiul japonez  din 1988, bazat pe nuvela semi-autobiografică din 1967 cu același nume de Akiyuki Nosaka. Desenul animat se încadrează adesea în listele celor mai bune filme despre cel de-al Doilea Război Mondial și este considerat unul clasic în școlile din Japonia. Aceasta este o ecranizare complexă și foarte dificilă din punct de vedere emoțional. Prin urmare, mai întâi gândiți-vă dacă sunteți gata să le arătați asta copiilor. Dar dacă da, mai bine să vizionați împreună cu copilul.