Nu trebuie să exagerezi cu slăbitul pentru a obține beneficii reale pentru sănătate. Pierderea de doar câteva kilograme face o mare diferență. Minus cinci la sută din greutatea corpului tău poate ameliora tot felul de probleme de sănătate și te poate face să te simți mai bine. Discută cu medicul tău pentru a afla dacă te poate ajuta.

Scazi încărcătura pe articulații

Doar 10 kilograme în plus adaugă 40 de kilograme de presiune asupra genunchilor și a altor articulații inferioare ale corpului. Asta le poate uza mai repede. Grăsimea suplimentară poate provoca, de asemenea, inflamație – atunci când substanțele chimice din corpul tău dăunează propriilor țesuturi în timp, inclusiv articulațiilor. Chiar și pierdere aparent insignifiantă în greutate poate ușura aceste efecte. Dacă scazi masa corporală, este mult mai puțin probabil să faci artrită mai târziu în viață.

Reduci șansele de cancer

Un studiu a arătat că femeile în vârstă care au pierdut cel puțin 5% din greutatea corporală și-au redus șansele de cancer de sân cu 12%. Nu există o dovadă atât de clară că pierderea în greutate te protejează de alte tipuri de cancer, dar unele schimbări care au loc atunci când slăbești sugerează că s-ar putea să lucreze. De exemplu, persoanele supraponderale care slăbesc au niveluri mai echilibrate ale unor hormoni legați de posibilitatea de a face cancer, cum ar fi estrogenii, insulina și androgenii.

Previi diabetul de tip 2

Dacă ai mai multe șanse de a face această afecțiune, scăderea în greutate este una dintre cele două moduri de a preveni sau amâna această tragedie. Celălalt este exercițiul moderat – 30 de minute în 5 zile pe săptămână. Dacă cântărești 120 de kg, ai putea pierde doar 5-6 dintre ele pentru a obține beneficii. Dacă ai deja diabet, pierderea în greutate te poate ajuta să iei mai puține medicamente, să îți păstrezi controlul asupra zahărului din sânge și să reduci șansele ca afecțiunea să provoace alte probleme de sănătate.

Stabilizezi colesterolul

Îți poți reduce nivelul LDL – colesterolul „rău” cu alimente și medicamente mai sănătoase. Dar este mai greu să crești nivelul de colesterol „bun”, HDL. Acesta este tipul care elimină colesterolul rău din sânge, așa că un nivel sporit e benefic. Exercițiile fizice și pierderea grăsimii corporale te pot duce în intervalul ideal de HDL: peste 60 mg/dl, ceea ce reduce șansele de a avea boli de inimă.

Reduci trigliceridele

Sunt particule din corpul tău care transportă grăsimea pentru depozitare și energie. Nivelurile ridicate (mai mult de 200 mg/dl) înseamnă că ai mai multe șanse să suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Te poți apropia de niveluri sănătoase (în jur de 150 mg/dl) dacă slăbești puțin.

Ușurezi hipertensiunea arterială

Greutatea corporală suplimentară face sângele să împingă mai tare pe pereții arterelor. Asta îți face și inima să lucreze mai mult. Redu consumul de sare și mănâncă o mulțime de legume, fructe și lactate cu conținut scăzut de grăsimi și o poți stabiliza și mai mult.

Inversezi rezistența la insulină

Grăsimea corporală, în special în zona abdomenului, eliberează substanțe chimice care fac organismul să nu mai reacționeze la efectele insulinei, un hormon care menține nivelul zahărului din sânge normal. Chiar dacă pancreasul lucrează mai mult pentru a produce mai multă insulină, zahărul din sânge poate crește prea mult. Un pic de pierdere în greutate poate ajuta la inversarea acestui efect.

Dormi mai mult și mai bine

Unele studii au arătat că nu te odihnești suficient crește probabilitatea de obezitate. Alții arată că pierderea a cel puțin 5% din excesul de greutate poate duce la un somn mai bun. Dar nu exagera. A dormi prea mult nu este bun pentru greutatea sau sănătatea ta.

Te bucuri de o dispoziție mai bună

Pierderea în greutate este un boost de bună dispoziție. Oamenii de știință încă încearcă să descopere de ce, dar o imagine mai bună a corpului și un somn îmbunătățit pot fi o parte din motiv. Într-un studiu, persoanele depresive care erau foarte supraponderale s-au simțit mai bine după ce au pierdut în medie 8% din greutatea corporală. Alte cercetări arată că vei continua să te simțiți mai bine, chiar și după 2 ani – atâta timp cât îți vei menține greutatea.

Reduci inflamația

Celulele adipoase, în special cele din grăsimea abdomenului, pot elibera substanțe chimice care irită și inflamează țesuturile de pe tot corpul. Acest lucru este legat de probleme de sănătate cum ar fi artrita, bolile de inimă, atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Să știi că nu este atât de dificil! Cinci procente din greutatea actuală nu este mult, un regim alimentar mai sănătos, mai multă mișcare și un somn bun te pot aduce la acest țel rapid!

Distribuie articolul: