După ce afli că vei avea un copil, te gândești imediat ce nume îi vei pune. Alegerea numelui este cea mai grea decizie pentru un părinte.

Și nu trebuie să uite că legea le permite ofițerilor de stare civilă să nu înregistreze prenume ofensatoare sau care le pot aduce deservicii copiilor în viitor.

Potrivit Direcției pentru Evidența Persoanelor, sunt tot mai rar folosite prenume precum Vasile, Constantin, Paraschiva sau Ecaterina.

Topul numelor în România
Anul trecut, cele mai populare prenume au fost Maria (23.253), Ioana (6.037), Elena (5.839), Sofia (5.401) și Andreea (4.473).

În privința băieților, cei mai mulți au primit prenumele de Andrei (13.448), David (7.111), Alexandru (6.965), Ștefan (6.065) și Gabriel (5.621).

Sociologii atrag atenția că majoritatea copiilor care poartă prenume „exotice” se pot confrunta cu probleme de adaptare.

„Putem observa nume de-a dreptul exotice, nemaiîntâlnite, nemaiauzite. S-ar putea să le creeze un disconfort pe întreg traseul de viață”, a precizat Ioan Hosu, sociolog, pentru ProTv.

Cele mai căutate nume în lume
Într-un top întocmit de Baby Center Population, anul trecut, în lume, cele mai întâlnite prenume au fost Liam, Noah și Ethan, pentru băieți, și Emma, Olivia și Sophia – pentru fete.

copilul.ro

Distribuie articolul: