Cei mai buni analiști politici sunt moldovenii cu acces la internet. Sună ca o glumă? Se pare că mediul nostru online a luat vremurile bune drept un indiciu de vigilență și atenție maximă față de activitatea partidului PAS, cel care a obținut majoritatea funcțională în legislativ. Și pentru că politicul are o importanță majoră pentru funcționarea tuturor ramurilor antreprenoriale, inclusiv și a celei digitale, pe care o reprezintă echipa SEOLITTE, am decis să aruncăm o privire peste subiectele pe care conaționalii noștri le caută pe internet. Deci, să-i dăm drumul.

Nr. 1: PAS – o abreviere a succesului

Un lider desăvârșit al motoarelor de căutare este termenul „PAS”, adică denumirea propriu-zisă, prescurtată, a partidului de guvernământ. Ca cifră de căutări aceasta a atins circa 8100 – 9000 de căutări în intervalul perioadei estivale, ceea ce coincide cu instaurarea propriu-zisă a legislativului și executivului, dar și cu interesul sporit al cetățenilor vis-a-vis de programul de guvernământ.

Nr. 2: Lista membrilor partidului PAS

Nimic nu scapă de sub privirea meticuloasă a moldovenilor, care în momentul când au auzit despre câștigul partidului PAS, au decis să afle pe cine propriu-zis au adus la putere. Respectiv, pe locul doi al acestui top sunt cuvintele-cheie „Lista membrilor PAS”. Acest lucru denotă interesul sporit al conaționalilor noștri față de backgroundul persoanelor venite la putere, ceea ce reprezintă, într-o societate democrată, un potențial bun de acces la informație, deci o garanție funcțională.

Nr. 3: Igor Grosu în reflectoare

Și Igor Grosu a câștigat atenția navigatorilor pe internet, iar printre cuvintele cheie cele mai frecvent folosite se numără combinații, precum:

 • „Igor Grosu Pas”
 • „Biografia Igor Grosu”
 • „Cavcaliuc cu Igor Grosu tv8”
 • „Igor Grosu discurs”
 • „Cine este Igor Grosu”.

Căutările s-au intensificat considerabil, mai ales după ce Igor Grosu a devenit președintele legislativului și de când a apărut ancheta cu privire la averea acestuia în Ziarul de Gardă.

Nr. 4: Natalia Gavriliță la microfon

Și alegerea executivului a stârnit multe dezbateri, unele destul de vocale în mediul online. Cert este că Natalia Gavriliță nu a scăpat de lupa motoarelor de căutare, ajungând să fie întâlnită în cuvinte cheie precum:

 • „soțul Nataliei Gavriliță”
 • „Natalia Gavriliță CV”
 • „Natalia Gavriliță copii”
 • „Natalia Gavriliță școli absolvite în Republica Moldova”.

Sursa foto: tvrmoldova.md

Nu ar fi acest articol integral dacă nu am aminti și despre cele câteva scandaluri care au spart gura târgului și ne referim aici la căutări pe Google, precum:

 • Declarația de avere a Nataliei Gavriliță
 • Perchezițiile de la Agenția de Intervenție și Plăți în Agricultură
 • Testarea Covid-19  –  obligatorie pentru toți pedagogii.

De regulă, aceste materiale se indexează rapid pe Google și aduc un spor automat la vizibilitatea participanților la evenimente. Dar cu ce preț?

Chiar dacă unele dintre cuvintele cheie expuse în prezentul material vă pot părea bizare, ciudate, rupte din context, adevărul este că ele au o relevanță majoră pentru înțelegerea conduitei unui alegător. Căutările sale febrile, adeseori vagi, sunt de facto un răspuns democratic și reprezintă nimic altceva decât exercitarea unui drept fundamental, cel de acces la informație.

P