Am auzit multe despre cultura japoneză – samurai, tradițiile gheișelor și ritualul consumului de ceai, dar știm foarte puțin despre tradițiile care sunt asociate meselor din țara în care răsare soarele. Vorbim despre cea mai interesantă masă – micul dejun japonez, care nu are absolut nicio asemănare în întreaga lume.

Majoritatea dintre noi am fost la restaurante japoneze cel puțin o dată în viață și ne imaginăm mai mult sau mai puțin ce mănâncă și beau locuitorii din Japonia. Dar cum este un mic dejun tradițional japonez – doar un procent mic de oameni cunoaște. Poate că tradițiile misterioasei culturi japoneze, în principiu, nu implică o masă de dimineață?

Primul lucru care trebuie menționat este că japonezii iau micul dejun. În al doilea rând, micul dejun, precum cultura lor în general, este dificil de comparat cu cele din alte țări. Cu toate acestea puteți găsi asemănări în tradițiile gastronomice de dimineață – de exemplu, dimineața japonezii tot preferă să mănânce o omletă.

Al treilea și cel mai interesant lucru: micul dejun japonez nu este un singur fel de mâncare, ci 5-7 feluri de mâncare în porții mici, pe care japonezii le mănâncă la o singură masă. De obicei, micul dejun japonez include: omletă japoneză dashimaki tamago, supă miso, tsukemono (murături japoneze), orez aburit, pește și natto (boabe de soia).

Dashimaki tamago, omletă japoneză

Pentru prepararea omletei japoneze se folosește în mod tradițional o tavă pătrată de cupru (aproximativ 22 cm). Acasă, japonezii folosesc o tigaie dreptunghiulară din teflon cu dimensiuni de 18 x 12,5 cm. Dacă nu aveți o tigaie dreptunghiulară, puteți folosi una rotundă (25 cm), dar în acest caz va trebui să tăiați marginile omletei pregătite.

Important: omleta Tamago se prăjește numai pe gaz.

Ingrediente

  • 6 ouă mari
  • Bulion Dashi (bulion japonez) 500 ml
  • sos de soia o linguriță
  • Ulei de porumb pentru prăjire

Mod de preparare

  1. Bateți ouăle într-un bol până la obținerea unei spume ușoară și aerisite.
  2. Adăugați bulion dasha și 1 linguriță de sos de soia. Amestecați.
  3. Ungeți puțin tigaia cu ulei și încălziți la foc mediu.
  4. Turnați masa de ou și dasha în tigaie până obțineți o clătită subțire. Folosiți bețișoarele pentru a scoate orice bulă de aer.
  5. Când omleta este ușor rumenă deasupra, lucrați cu bețișoare pentru a dezlipi marginile.
  6. Acum, partea dificilă: imaginați-vă că omleta este împărțită prin linii orizontale în trei secțiuni, dintre care prima este cea mai îndepărtată de dvs. Folosiți bețișoarele pentru a rula 1/3 din omletă din partea îndepărtată spre centru. Acum rulați acele 2/3 din omletă pe 1/3 rămasă.
  7. Turnați o parte din amestecul de ou și dasha pe partea goală a tigăii, ridicând omleta prăjită, astfel încât amestecul lichid să curgă dedesubt.
  8. Repetați pașii până când tamago obține o grosime de 2,5 cm. Scoateți de pe tigaie și apăsați cu un covoraș pentru sushi din bambus. Apoi, răciți dashimaki la temperatura camerei și înlăturați covorașul.
  9. Tăiați în benzi și mâncați omleta ca pe niște rulouri obișnuite.

Sursă: marieclaire.ru