Bloggerul Tudor Ceban este cunoscut în mediul online drept Tăticul Modern. Tată a doi copii, acesta este convins că implicarea ambilor părinți în creșterea și educarea copiilor este deopotrivă importantă. Blogul său este dedicat împărtășirii experienței proprii, oferind sfaturi utile despre parenting. Unul dintre subiectele abordate recent de bărbat este reacția celor din jur atunci când (nu dacă!) copilul ajunge să lovească, să muște sau să piște. Cum îl faci să înțeleagă ce e bine și ce nu este, fără a apela la negație, aflați din articol.

„Ce facem când copilul lovește?

Nu DACĂ, dar CÂND… Fiindcă este doar o noțiune de timp până când el va lovi prima dată și este foarte important ca noi să încercăm și să-l ajutăm să se comporte mai bine în asemenea situații.

Dacă te pișcă, noi spunem: „Ooo, tu ai vrut să mă mângâi, așa-i?” Și-i arătăm cum se mângâie. Pe mână, pe corp, pe cap. Numaidecât îi arătăm. Uite așa el și învață un cuvânt nou, care se numește „ a mângâia”.

Dacă te mușcă, îi spui: „Ah, tu ai vrut să mă săruți, da?” Și-i arăți cum se sărută. Îl săruți pe obraz, pe cap, pe umăr, pe mână, unde dorești tu… Încearcă să eviți să-l înveți de-odată să sărute pe buze, fiindcă asta nu e chiar ok când el se va duce și va începe a săruta mai mulți copilași, sau mai mulți oameni. E cam așa și așa. Adică, aveți grijă cu acest aspect.

Dacă te lovește, spui: „Ooo, tu ai vrut să mă îmbrățișezi?” și-i arăți cum îmbrățișăm acest copil, ca el să înțeleagă ce vrem noi să-i transmitem.

Și încercați să evitați negațiile. În momentul în care noi spunem „Nu lovi”, el aude numai cuvântul „lovi”. Așa-i conceput la ei creierul în primii ani de viață, ei nu prea aud cuvântul „nu”. Sau dacă-i spunem „Nu mușca”, el aude „mușcă!”-„mușcă!” și de aceea, evitați la maximum negațiile. Fiindcă ei mai ușor o să înțeleagă dacă voi îi spuneți ce are de făcut, decât ceea ce nu are de făcut. Închipuiți-vă că e un copil mic la care îi spunem „Nu mușca”, „Nu alerga”, „Nu face aceasta”, el n-o să știe ce are de făcut. Dar în momentul în care noi venim lângă el și-i transmitem informația ce vrem să facem, o să fie mult mai ușor”, explică Tăticul Modern.


Care este reacția voastră atunci când copilul lovește?

Sursa: Instagram / Tăticul Modern