Nu ne place să fim criticați, însă trebuie să recunoaștem că atunci când vine vorba de autocritică, tot noi suntem experți în asta. În acest material îți vom arăta cum ar trebui să practici autocritica, dar totodată și vom face cunoștință cu acest termen.

Conform everyday-psychology, autocritica este o valoare pe care nu o posedă toată lumea și nu toată lumea știe să o folosească. Totodată, uneori problemele cu autocritica vin din copilărie. Când părinții, acționând, desigur, din bune intenții, au subestimat cu forță respectul de sine al copiilor, ceea ce s-a reflectat ulterior în viitorul lor. De exemplu, așteptările nejustificate atunci când părinții au ridicat respectul de sine al copiilor folosind critici. Principalul lucru aici este să nu traversăm anumite linii.

Autocritica nu este, în mod inerent, o calitate proastă inerentă omului. Aceasta te va ajuta să-ți evaluați sobru acțiunile, acțiunile, să recunoașteți greșelile comise cu scopul ulterior de a le elimina. Posesorul autocriticii are succes în auto-dezvoltare și perfecționare de sine.

Deci, iată cum ar trebui să practici corect autocritica: 

Confortul 

Vocea autocritică este un însoțitor constant, care pare să aibă în vedere interesele noastre cele mai bune. În ciuda faptului că ne face să ne simțim incapabili și nedemni, autocritica ne permite în același timp să ne acceptăm propriile sentimente de suferință și să facem pace cu ele.

Încurajare 

Potrivit andreearaicu.com, când amânăm o sarcină, noi totodată tindem să simțim că am eșuat și că ne-am dezamăgit pe noi înșine. Ei bine, acesta este momentul când autocritica intervine ca soluție „salvatoare”, atunci când alternativa este să renunțăm. Greu de crezut, însă autocritica ne poate motiva să ne atingem obiectivele și toate celelalte lucruri pe care ni le dorim pentru noi. Deși este un proces dureros, cu multe dezavantaje, autocritica provine uneori din dorința de a avea grijă de noi înșine.

Speranța 

Chiar dacă autocritica ne face să ne concentrăm asupra negativului, tot ea este cea care, în secret, ne dorește succesul. La fel ca o rudă bine intenționată, care vrea să ne susțină, dar are un mod dur și răutăcios de a face asta, autocritica ne transmite că nu vom renunța, deși acum nu suntem mulțumiți de punctul în care ne aflăm.

Descoperirea de sine 

Atunci când te simți copleșită de tot felul de stări emoționale și vocea autocritică nu mai contenește din a răsună printre zecile de gânduri negative, ceva în interiorul tău se întâmplă. Și e de bine. Gândurile alea care dau cu tine de pământ și te fac să te simți inutilă, dacă știi cum să le îmbrățișezi și să le potolești, nu vor face altceva decât să îți întindă o mână pentru a te descoperi.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

 

Distribuie articolul: