Ai auzit de la cineva, sau poate ai experimentat și tu, că unele sunete cum ar fi sunetul ploii, șoaptele, sunetele pe care le faci când întorci paginile unei cărți, au un efect de liniștire sau te ajută să adormi?

Ei bine, e posibil să nu fi știut, dar acest fenomen, identic cu senzația când simți furnicături plăcute din zona capului spre umeri și zona spatelui a început de curând să fie folosit pe larg în crearea diferitor filmulețe pe YouTube sau alte platforme, cu scop comercial sau fără.

ASMR nu este ceva inventat de curând, dar am făcut cunoștință și am conștientizat conceptul pe calea internetului. Denumirea de ASMR a apărut în 2010 și a fost introdusă de Jennifer Allen, dar filmulețele cu tematica dată circulau pe YouTube cu mult înainte de 2010.

Este asbolut curios cum oamenii care produc tot felul de sunete și le postează pe YouTube sau pe alte platforme ajung să aibă succes, acaparând sute de mii de urmăritori. Aceste sunete au influență asupra stimulilor ASMR. Care sunt aceștia?

  1. Sunetele: șoapte, tastat, bătăi ușoare cu unghiile în diferite obiecte, foșnetul pungilor sau ale ambalajelor, sunetul lemnelor care ard – lista poate continua.
  2. Acțiuni: mulți oameni găsesc că este relaxant să privești cum cineva, de exemplu, împăturește niște haine cu griă, sau își piaptănă părul.
  3. Atingeri: mângâierile pe spate, brațe, picioare sau cap – diferite tipuri de masaj.
  4. Atenție personală: persoanele care tund, aplică măști faciale, își fac manichiura sau pedichiura etc.

Când am ctit aceste lucruri, mi-am dat seama că și eu am anumite momente din spectrul ASMR. De exemplu, îmi place să aud sunetul ploii sau sunetele când cineva gătește mâncarea, când persoana își îngrijește tenul sau face ordine printre lucruri. Tu ai experimentat așa ceva vreodată?

Care ar fi efectele ASMR? Am spus mai sus despre senzația plăcută de furnicături pe corp, dar pe lângă asta, oamenii experimentează stări de relaxare, detașare de stres și probleme. Aceste sunete sau imagini pentru unii sunt ca pastila de somn, iar pentru alții sunt o sursă bună de a se concentra la lucru.

Desigur, este o practică absolut individuală, atât în efectele ASMR, cât și în reacțiile oamenilor la aceste practici. Unii oameni se simt deranjați de anumite sunete sau chiar iritați.

Pe YouTube găsești o sumedenie de conturi care își centrează activitatea pe ASMR. Recunosc, am tastat și eu ASMR la butonul de căutare și mi-au apărut sute de videouri în care erau diferite forme de sunete, de la șoapate practic neinteligibile până la sunetele pe care le face un om când mănâncă ceva crocant. Mai sunt conturi care combină diferite tipuri de sunete, de exemplu, sunetul apei care curge și sunetele pe care le face persoana dată gătind niște paste.

Fiind o ramură relativ nouă de studiu și foarte interesantă, cercetările despre ASMR sunt în toi. Cu siguranță vom auzi de alte efecte benefice ale fenomenului sau, cine știe, poate sunt și ceva efecte mai puțin pozitive.

O categorie aparte de ASMR-iști pe YouTube au creat contenturi ASMR cu tentă gotico-erotică. Se folosesc șoaptele, gemetele sau alte sunete pe fundalul unor imagini dark, poate chiar horror sau thriller. Mie personal mi-a plăcut foarte mult această categorie, este ceva neobișnuit, dar evident, există multă lume care nu a întâmpinat cu entuziasm așa gen de content.

Cu toate astea, aș recomanda să încercați să urmăriți clipurile ce țin de ASMR, pentru că trăim într-o lume a zgomotelor permanente și a gălăgiei, iar uneori nu ai posibilitatea să te refugiezi în sânul naturii și atunci îți vin în ajutor aceste filmulețe.

Dacă tot urmează un weekend prelungit, de ce nu te-ai relaxa cu un pahar de vin bun sau o baie cu spumă și lumânări pe fundalul sunetelor plăcute și liniștitoare?

Distribuie articolul: