Lumea științifică s-a pus de acord de multă vreme că masturbarea este o activitate sexuală normală, care are efecte benefice asupra corpului și creierului, însă poate avea și unele efecte nocive.

 

Formă comună de autoexplorare sexuală, practicată de persoane de toate genurile și vârstele, masturbarea este o modalitate naturală de a-ți cunoaște mai bine corpul, de a-ți descoperi propriile răspunsuri sexuale și de a-ți satisface nevoile sexuale în absența unui partener sau ca adaus la o relație de cuplu. Masturbarea este o experiență plăcută și sigură, atâta vreme cât rămâi conștientă de confortul personal. Iată ce efecte – pozitive și negative – poate avea masturbarea asupra creierului.

Reducerea anxietății și a depresiei

Masturbarea poate stimula eliberarea de endorfine, dopamină, oxitocină și alți hormoni care produc senzații plăcute, cresc buna dispoziție și susțin sistemul imunitar. Deoarece masturbarea eliberează aceste substanțe chimice care induc o stare de bine, poate contribui și la reducerea simptomelor depresiei și anxietății. În plus, cum oxitocina crește în timpul masturbării, aceasta ajută la scăderea cortizolului, un hormon asociat cu stresul.

Creșterea concentrării

După un orgasm provocat de masturbare, creierul poate resimți o claritate sporită, care ajută persoana să se concentreze mai ușor pe sarcinile zilnice.

Îmbunătățirea conexiunii cu propriul corp

Prin masturbare, poți învăța mai multe despre corpul tău, despre ce te face să te simți bine și despre plăcerea sexuală. Acest lucru îți va îmbunătăți stima de sine și relația cu propria sexualitate.

Un somn mai bun

Masturbarea poate ajuta la relaxare, datorită eliberării endorfinelor, iar atunci când ești mai liniștită, adormi mai ușor și ai un somn mai bun în general.

O viață sexuală mai bună

Există unele dovezi științifice cum că masturbarea te ajută să ai un libido sănătos, ceea ce îți poate spori și conexiunea cu partenerul, ducând la o viață sexuală mai bună.

Sentimente de vinovăție sau rușine

Anumite persoane pot experimenta, însă, sentimente negative legate de masturbare, precum vinovăție sau rușine, în special din cauza influențelor culturale, religioase sau legate de educația primită acasă în copilărie.

Obsesii și compulsii

Masturbarea excesivă sau obsesivă poate duce la preocupări exagerate în legătură cu activitatea sexuală și poate interfera cu funcționarea normală a vieții de zi cu zi.

Dependență

În unele cazuri, masturbarea poate deveni un comportament compulsiv și dependența de masturbare ajunge să afecteze viața socială, profesională și privată a persoanei respective.

Disfuncții sexuale

Deși este puțin probabil, masturbarea excesivă sau practicată în moduri neobișnuite ar putea, în teorie, să afecteze răspunsul sexual normal în relațiile intime cu partenerul.

Distribuie articolul: