Cătina este cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru numeroasele beneficii pe care le are asupra sănătății. Află ce proprietăți are și cum se poate folosi pentru a te bucura de toate substanțele nutritive și vindecătoare din ea. 

Beneficiile consumului de cătină

Consumul de cătină este recomandat pentru tratarea și prevenirea mai multor tipuri de afecțiuni, deoarece este una dintre cele mai benefice plante medicinale pentru organism. În comparație cu citricele, cătina conține o cantitate de 10 ori mai mare de vitamina C, motiv pentru care beneficiile consumului său sunt impresionante.

1. Efect antiinflamator

Fiind extrem de bogată în vitamine (B, C, E, F, K și P), cătina este considerată un antibiotic natural, având efect antiinflamator. Datorită antioxidanților pe care îi conține, cătina protejează organismul împotriva radicalilor liberi și astfel întărește sistemul imunitar. Potrivit studiilor, cătina protejează organismul de substanțe toxice și ține bolile la distanță.

2. Ajută digestia

Cătina conține acizi Omega 7 care ajută la hidratarea mucoasei din tractul digestiv, iar asta ajută la prevenirea apariției ulcerului gastric. De asemenea, nutrienții și vitaminele contribuie la ameliorarea durerilor și grăbesc procesul de vindecare în cazul problemelor digestive.

3. Previne probleme dermatologice

Cătina poate fi consumată și sub formă de ulei. Produsul este bogat în acizi grași și are un puternic rol antiinflamator. Astfel, poate preveni apariția unor probleme dermatologice, precum acneea și uscarea tenului. Uleiul de cătină poate fi utilizat și pentru protejarea pielii împotriva razelor UV sau a arsurilor solare.

4. Protejează sănătatea inimii 

Datorită conținutului ridicat de vitamina C, cătina este benefică pentru sănătatea inimii. Se recomandă consumul cu regularitate, pentru a reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare.

5. Are un efect calmant

Printre proprietățile cătinei se numără și conținutul ridicat de serotonină, un neurotransmițător care induce o stare de calm. Serotonina este cunoscută ca fiind hormonul fericirii, având un rol important asupra stării de spirit. Consumat zilnic, sucul de cătină poate contribui la starea ta de bine.

Preparatele pe bază de cătină au multiple indicaţii terapeutice și sunt indicate pentru tratarea a numeroase afecţiuni. De cele mai multe ori, cătina este consumată pentru tratarea răcelilor şi a virozelor respiratorii, având un mare aport de vitamina C.

Datorită gustului ei acrișor, cătina este consumată de obicei sub formă de suc sau sirop, de cele mai multe ori în combinație cu mierea de albine.

Distribuie articolul: