Italia se poate lăuda cu Prosciutto, Limoncello sau brânza Mozzarella; în Spania se gătește cea mai bună Paella și Sangria, iar Franța se poate mândri cu Champaghe sau Brânza Camembert. Dar noi, moldovenii, ce avem noi, Moldovenii?

Un studiu al UE a identificat în țara noastră 67 de produse cu potențial de certificare cu IGP (indicație geografică protejată), STG (specialitate tradițională garantată) sau DOP (denumire de origine protejată).

Câteva produse dețin deja IGP sau DOP pe teritoriul țării noastre:

  • Vinurile „Ştefan Vodă”
  • Vinurile „Codru”
  • Vinurile „Valul lui Traian”
  • Rachiul de vin „Divin”
  • Vinurile de Ciumai
  • Vinurile de Romanești
  • Rachiul de caise de Nimoreni
  • Dulceaţa din petale de trandafir de Călăraşi
  • Brânza de Popeasca
  • Ceaiul de Zăbriceni

„Câțiva ani în urmă ne-am gândit să producem țuica noastră am hotărât să o producem cu indicație geografică. Astfel am început înregistrarea cu AGEPI și alți experți. În continuare vrem să certificăm și alte produse ale noastre, deoarece deținem livezi proprii: e vorba despre țuica de pere, de piersici, de prune”, ne-a mărturisit Dumitru Vicol, director „Monicol”, producător de țuică din fructe și fructe uscate.

„Această Brânză va fi inclusă într-un traseu turistic și în acest scop în 2016 am fondat o asociație obștească – Vilador Cluster Turistic. Ferma noastră va fi amenajată cu cazare unde turiștii se vor putea afla mai mult timp în acest mediu, îi primim si la păscutul caprelor și la mulsul lor, la îngrijirea animalelor, la tot procesul. Din acest cluster mai fac parte ți alți antreprenori, împreună cu ei putem veni cum o diversitate de oferte turistice”, mai povestește Viorel Prisacari, producător de lactate de capre.

„Noi încercăm de mult timp produsele care au fost în sat să le dăm o viață nouă, inițiind și locuitorii să facă aceste produse pe mese de sărbătoare și zi de zi. Mereu facem asta și căutăm să găsim istoria preparatului. Dacă e să căutăm în istorie vezi mult mai multe lucruri pentru asta”, ne spune Sergiu Hanganu, proprietar al Pensiunii „Hanul lui Hanganu”.

„Noi exportăm așa produs, însă piața internațională nu e un vacuum. Trebuie să îl promovăm, mergem cu el pe la diverse expoziții și tindem să creăm în Moldova, precum este un drum al mierii, un drum al trandafirului. Mai dăruim dulceața, vor mai veni turiștii acum, care sperăm să o ia, deja mai multe restaurante au inclus dulceața aceasta în meniu, încep să o comande”, mai spune Mihail Vladicescu, producător de conserve și dulcețuri din Călărași.

„Cu regret noi nu am reușit încă în acești 3-4 ani de când vorbim de aceste produse să obținem o cultură, care uneori se formează pe parcursul a decenii. Vorbesc aici despre experiența Chateau Vartely, dar și despre alți producători care au podgorii în alte zone și valorifică terroir-ul de acolo. Va mai dura până când cetățenii noștri vor cunoaște valoare produselor cu indicație geografică”, spune președintele Asociației Producătorilor de Vinuri cu IGP „Codru”, Arcadie Foșnea.

Lilia Bolocan, director general AGEPI : „Un produs cu Indicație geografică este purtător și al culturii, și al tradițiilor noastre. Urmează să educăm consumatorul pentru ca el să fie gata să savureze produsul cu IGP, urmează să descoperim piețe pentru realizarea acestor produse, urmează să găsim locul micilor producători care au și ei dreptul de a apela la sistemul indicațiilor geografice, dar la care volumul productiei este insuficient ca să acopere cererea națională. Atunci, combinarea lor cu traseele turistice ar fi o soluție si o găselniță. Toate aceste lucruri își vor găsi locul în următorul proiect pe care îl gândim astăzi”, a declarat Bolocan.

Acest reportaj apare în cadrul campaniei de promovare a produselor tradiționale moldovenești cu Indicație Geografică, Denumire de Origine și Specialitate Tradițională Garantată „Autentic Moldovenesc”, lansată de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), cu finanțarea Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova.

P