Vasile Tarlev, candidat la funcția de președinte al Partidului „Pentru Viitorul Moldovei”, este proprietarul mai multor afaceri profitabile în Uniunea Europeană. Numele Nataliei Morari este asociat cu diverse controverse, cea mai notabilă fiind legată de rolul său în protestele din 7 aprilie 2009. În ceea ce o privește pe Victoria Furtună, aceasta ar avea sprijinul oligarhului fugar Ilan Șor, precum și al unor figuri importante din cadrul Bisericii.

Cel puțin asta susțin jurnaliștii de la TV8.md, care au prezentat în cadrul unui articol ce ascund cei trei candidați la funcția de președinte al R. Moldova.

Vasile Tarlev este candidatul la funcția de președinte al Partidului “Pentru Viitorul Moldovei”, înregistrat cu 5 luni în urmă.

În cursa pentru funcția de președinte, Vasile Tarlev se bucură de susținerea lui Vladimir Voronin și a Partidului Comuniștilor.

„Eu voi fi alături de el, îl susțin. Nu doar în campania electorală, ci și pe parcurs, după ce va fi ales președinte. Îi voi împărtăși din experiența mea de opt ani ca președinte”, a afirmat Voronin, exprimându-și sprijinul pentru Tarlev.

Partidul Comuniștilor, care îl susține pe Tarlev, s-a înregistrat la referendum cu opțiunea „Nu”, poziție pe care o împărtășește și fostul premier.

Având în vedere argumentele interne și externe, voi vota împotriva acestui referendum. Este o spălare de bani, o înșelătorie și o încercare de manipulare”, a declarat Tarlev.

Deși Tarlev se opune aderării la Uniunea Europeană, familia sa locuiește în România, un stat membru UE, iar soția sa, Greta Tarlev, a primit anul trecut un salariu de la o companie de transport rutier de mărfuri din Iași.

TAROGOTRANSPORT a fost înființată în 2022 de fiica cea mai mare a lui Vasile Tarlev, Corina. Afacerea familiei a devenit rapid profitabilă. În primul an de activitate, firma de transport a declarat venituri de peste două milioane de euro.

În exact aceeași perioadă, tot la Iași, și-a deschis firmă și cealaltă fiică a familiei Tarlev – Cristina. Compania CUN AUTO RENTALS oferă în chirie, în România și în R. Moldova, mașini de lux, în mare parte Mercedesuri și BMW-uri.

Soțul Cristinei este Nicolai Usatîi, fiul lui Mihai Usatîi, patronului clubului de fotbal Petrocub Hâncești. La ultimile alegeri parlamentare, Mihai Usatîi a candidat pe listele Partidului Consolidării și Dezvoltării Moldovei, condus de Ion Chicu. Întreaga familie Tarlev dețin și cetățenia Bulgariei, un alt stat membru UE. Și dacă soția și fiicele și-au găsit norocul peste Prut, atunci Vasile Tarlev îl caută la Moscova.

Familia în UE, el cu gândul la Moscova

În primăvara acestui an, Tarlev, alături de mai mulți reprezentanți ai grupului Șor, au participat, la Moscova, la evenimentul de lansare a organizație Evrazia, asociată Kremlinului și lui Ilan Șor.

„Nouă ne-au spus povești frumoase: “Haideți să distrugem Uniunea Sovietică. Va veni o altă uniune – acolo vom trăi mai bine, vom fi mai bogați”. Dar noi am căzut în capcană. Toți. Și înțelegem că bine nu avem de unde aștepta”, a declarat fostul prim-ministru la lansarea Evrazia.

Tarlev a spus jurnaliștilor de la TV8.md că nu este împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar, consideră că țara noastră încă nu este pregătită.

„Eu nu sunt împotriva Uniunii Europene, sunt însă împotrivă ca să aderăm la o uniune sau alta nepregătiți. Să ne dezicem de Vest, e o greșeală națională. De aceea, eu sunt pentru o colaborare echilibrată, folosind la maxim potențialul, pentru a pregăti țara de aderare la Uniunea Europeană. Când va fi? vom trăi și vom vedea”, a spus acesta.

Candidatul susținut de comuniști este și președintele Consiliul de Administrație al Congresului Internațional al Industriașilor și Antreprenorilor, cu sediul în capitala rusă. Președinte al acestei organizații este Artiom Ciaika, fiul fostului procuror general al Rusiei Iurie Ciaika. Fratele lui Artiom, Igor Ciaika, este fostul partener de afaceri al lui Igor Dodon.

În preajma alegerilor prezidențiale din 2016, Vasile Tarlev a fost decorat de președintele rus Vladimir Putin cu „Ordinul Prieteniei”.

La acele alegeri, Tarlev a depus actele pentru a fi înscris în cursa electorală, dar CEC a refuzat să-l înregistreze, pe motiv că pachetul de acte nu corespundea cerințelor. În CV-ul depus la CEC în calitate de candidat la prezidențialele din acest an, Tarlev notează că a fost decorat cu Ordinul Republicii de către Vladimir Voronin, dar uită să menționeze că a primit un ordin și de la președintele rus.

„Îl am și mă mândresc cu el. Sunt primul cetățean care a primit acest ordin. Nu l-am scris că nu am vrut. Nu a încăput. Eu le-am pus doar pe cele mai principale”, se apără acesta.

Afacerile din Moldova

În R. Moldova, Vasile Tarlev este co-fondator al câtorva afaceri. Tarus International SRL este prima companie fondată de Tarlev, după ce și-a dat demisia din funcția de prim-ministru. Firma, specializată în producerea și transportul energiei electrice și a gazelor, nu a înregistrat niciun venit oficial în ultimii nouă ani. Partenerii săi în afacere sunt Veaceslav Afanasiev, fost viceministru al Economiei în Guvernul Tarlev, și Virgiliu Rusu, adjunctul lui Tarlev din Congresul Industriașilor si Antreprenorilor. Rusu a fost în trecut director al mai multor companii vinicole din Crimeea, de până la anexare.

Provis Prim SRL este cea de-a doua afacere a fostului premier, care a fost lansată în 2010 și este de fapt o companie de pază. Tarlev este acționar minoritat aici, iar principalul acționar este Constantin Boeștean, fost rector al Academiei de Poliție și membru al Biroului Politic al Platformei DA. La fel ca și prima companie, nici asta nu declară niciun venit în ultimii zece ani.

A candidat fără succes

În spațiul public, Vasile Tarlev este cunoscut mai ales pentru activitatea sa de prim-ministru, în perioada regimului comuniștilor. A fost cel mai longeviv premier al Moldovei. El a condus Guvernul timp de șapte ani, iar în 2008 a cedat funcția Zinaidei Greceanu, unul dintre actualii lideri ai PSRM.

Totuși, el nu a renunțat la politică, iar în vara lui 2008, înființează organizația „Prietenii Rusiei în Republica Moldova” și la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009, el este în capul listei de candidați ai Uniunii Centriste din Moldova.

„La alegerile anticipate din 29 iulie 2009, a făcut echipă cu un alt fost prim-ministru, Dumitru Braghiș, pe care l-a secundat pe lista Partidului Social-Democrat. Își încearcă din nou norocul în 2014. De această dată deschide lista de candidați ai Partidul Renaștere. De fiecare dată rezultatele sunt modeste și nu reușește să ajungă în Parlament”, scriu jurnaliștii de la TV8.md.

Omul lui Șor?

Dispare din peisajul politic și reapare peste zece ani, în februarie 2024, când este ales președinte al „Partidul pentru Viitorul Moldovei”, iar la câteva luni, Tarlev ajunge în centrul unui scandal politic. Vasile Mereuță, vicepreședinte al partidului, l-a acuzat pe fostul premier că s-a vândut lui Șor.

„Când a plecat la Moscova, eu am simțit că el are legături cu Șor. După asta am avut informații că el partidul l-a vândut lui Șor. Ei spun că nu e corect. Dar fondatorul la forumul Evrazia este Șor”, a spus atunci Mereuță.

„Nu știm așa ceva. Nu mă interesează acuzațiile nefondate a cuiva. Lasă să se ducă să se adreseze în judecată, eu cu bârfele nu mă ocup. Nu sunt candidatul lui Șor”, a spus Tarlev jurnaliștilor.

Până să intre în politică, Vasile Tarlev a deținut funcția de director al companiei Bucuria. Chiar în ajunul numiri în funcția de premier, conducerea Bucuria a depus o plângere penală pe numele lui Tarlev. Era acuzat că ar fi prejudiciat compania cu 1,8 milioane de dolari, faptă pentru care a fost poreclit „Bombonel”. Procurorul general a refuzat atunci să deschidă un dosar penal.

Două apartamente și mașina fiicei

În declarația de avere depusă la CEC pentru 2023, Tarlev indică salariul de 2.300 de lei românești al soției, 7.000 de lei din arenda pământurilor și 360.000 de euro din vânzarea unui imobil.

Soții Tarlev deține două apartamente – de 53 și 70 de metri pătrați și o casă. Unul dintre apartamente a intrat în proprietatea soților Tarlev anul trecut. Vasile Tarlev mai declară că deține aproape 35.000 de euro în mai multe conturi bancare din R. Moldova și România.

Deși Tarlev nu declară niciun automobil, jurnaliștii de la TV8.md au aflat că acesta conduce un Mercedes cu numere românești. Mașina aparține companiei CUN AUTO RENTALS, fondată de Cristina și Nicolae Usatîi, fiica și ginerele acestuia. Mașinile sunt ușor de indentificat, deoarece sunt înmatriculate în București și folosesc pe numere de înmatriculare literele CUN.

Apartamentul fiului și bitcoinul

O mașină de la aceeași companie conduce și Natalia Morari, o altă candidată la funcția de președinte. Aceasta a fost văzută de mai multe ori la volanul unui Mercedes GlE 4MATIC cu numere de București și aceeași serie CUN. Morari indică acest automobil și în declarația sa de avere depusă la CEC.

Exceptând automobilul, candidata menționează că deține în uz un apartament de 176 de metri pătrați. Este apartamentul despre care a declarat anterior că îi aparține copilului său de trei ani.

„Luxosul penthouse, situat în sectorul Botanica al Capitalei, chiar la intrarea în Parcul Valea Trandafirilor, a aparținut controversatului businessman Veaceslav Platon, tatăl copilului Nataliei Morari. După ce a fost eliberat din închisoare în 2020, urmare a deciziei de revizuire, anunțate de procurorul general Alexandr Stoianoglo, Platon a locuit în acest apartament până în momentul în care a fugit din țară la Londra”, mai scriu jurnaliștii de la TV8.md.

Natalia Morari a deținut anterior propriul apartament în sectorul Buiucani al Capitalei. L-a vândut însă câțiva ani în urmă și, spune ea, a investit banii în cripto valută.

„Eu ca să am această publicitate, posibilitate să fac mai multă publicitate pentru că am majorat bugetele. Eu am vândut bitcoin. Aveam eu un bitcoin, cine va asculta si cine pricepe la asta, eu am reușit să investesc în bitcoin… eu mi-am vândut apartamentul in 2021, și în 2022 eu am investit banii care au mai rămas eu am investit în bitcoin când el costa 16 sau 18 mii de dolari, dar pe urma el a crezut la 70”, spune aceasta.

Chiar dacă afirmă că investiția în bitcoin, făcută la sfârșitul anului 2022, i-a adus un venit de 70.000 de euro, în declarația de avere de la CEC pentru 2023, Morari nu indică venituri din vânzarea criptovalutei.

O analiză rapidă a informațiilor de pe o platformă de schimb a criptomonedei confirmă în mare parte explicațiile oferite de Natalia Morari. În mod surprinzător, candidata, care pentru prima dată în viață a cumpărat cripto valută, a făcut achiziția în cea mai bună zi din an, atunci când bitcoinul costa cel mai ieftin. Mai mult ca atât, l-a vândut, aparent, în momentul în care criptovaluta ajunsese la cel mai mare preț.

„Da, înțeleg că pentru voi faptul că un jurnalist moldovean își investește banii liber în criptemomonede vi se pare incredibil, prea intelectual și irealist și prin urmare, amuzant. Înțeleg foarte bine că toate icoanele voastre de la harvard abia se descurca cu tabla inmulțirii”, a spus atunci Natalia Morari.

Campania electorală pe banii din bitcoin și genți

Bitcoinul, o geanta Chanel de 10.000 de dolari și două ceasuri Rolex și Chanel, cu valoare comună de 15.000 de dolari, sunt aparent toate proprietățile pe care le deține Natalia Morari. În declarația sa de avere, nu se regăsesc alte genți de lux cu care a fost surprinsă anterior în poze.

Candidata notează în declarația de la CEC că a vândut anul trecut mai multe accesorii și haine de brand pe care le deținea, unor magazine care le vând ulterior la mâna a doua. Aceste tranzacții i-au adus însă venituri modeste – în jur de 20.000 de lei. Alte 84.000 de lei, Natalia Morari, notează că le-a obținut din darea în arendă a echipamentului TV pe care îl deține.

Fiul său a obținut venituri mai bune, de 36.000 de euro, prin donație. Într-un interviu, Veaceslav Platon, aflat sub sancțiuni internaționale, a dezvăluit că el este cel care îl întreține financiar pe copil.

Întrecut pro-europa, astăzi împotriva referendumului

Natalia Morari, este o faimoasă jurnalistă TV, cunoscută pentru discursul său pro-european și antioligarhi.

„Din 2021, după ce și-a afișat relația amoroasă cu Veaceslav Platon, a adoptat însă un discurs rezervat față de UE. Este un critic deschis al referendumului privind integrarea R. Moldova în UE și pledează pentru boicotarea plebiscitului. ”NM: Asta nu are nicio legătură cu integrarea europeană. Asta nu ne va apropia nicidecum de UE. Nu am de gând să particip la acest banchet”, a scriu jurnaliștii.

Înaintea lansării campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, Natali Morari a încercat să joace rolul unui mediator între partidele politice de opoziție pentru alegerea unui candidat unic. La discuțiile organizate de ea au participat însă în mare parte partide cu viziuni de stânga și pro-rusești.

De numele Nataliei Morari sunt legate mai multe controverse, cea mai importantă se referă la rolul pe care l-a jucat în timpul protestelor din 7 aprilie 2009.

În campania electorală pentru alegerile prezidențiale, Natalia Morari o are alături pe fosta judecătoare Tamara Chișcă-Doneva, bănuită în trecut de colaborare cu Veaceslav Platon,  și de un avocat al controversatului businessman.

„Am apelat-o pe Natalia Morari pentru o reacție. Candidata a fost de acord să se întâlnească cu echipa Cutiei Negre Plus. Când am revenit pentru a stabili detaliile, aceasta nu a mai răspuns la apelurile și mesajele noastre”, mai scriu jurnaliștii.

Favorita preoțimii

Victoria Furtună s-a înscris în cursa prezidențială ca și candidat independent. Ea a atras atenția publicului în martie 2024, când a demisionat cu scandal din funcția de procuror la Procuratura Anticorupție, acuzând Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de presiuni. Acuzații similare au fost făcute anterior și de jurnalista Natalia Morari, când a dezvăluit relația sa cu Veaceslav Platon. În ambele cazuri, SIS a negat acuzațiile.

La sfârșitul lunii iulie, Victoria Furtună și-a anunțat candidatura la președinție, făcând acest anunț de la Tiraspol, având în fundal drapele separatiste și ținând un porumbel alb în mână. În declarațiile sale, cu un ton grav, Furtună a spus că intenționează să salveze Republica Moldova de un potențial război, fără a preciza cine sau ce amenințare ar plana asupra țării.

Necunoscută până de curând, Victoria Furtună a devenit favorita la Președinție a mai multor lideri religioși, printre care și Marchel, Episcopul de Bălți și Fălești. În cadrul unei întâlniri preoțești la Catedrala Eparhială din Bălți, Marchel i-a îndemnat pe cei prezenți să o sprijine pe fosta procuroare în alegeri.

„Ați văzut pe ecran o femeie delicată, creștină, o mamă grijulie și o soție onestă. Totuși, Victoria Furtună s-a ridicat împotriva celor care o contestă. Permiteți-mi, în numele dumneavoastră, să-i mulțumim. Permiteți-mi, în numele dumneavoastră, să-i urăm succes și să ajungă într-o poziție de decizie în țară”, a declarat Marchel.

Aceste declarații au venit după ce mai mulți preoți ai Mitropoliei Moldovei au călătorit la Moscova, într-o vizită al cărei scop rămâne necunoscut.

Distribuie articolul: