În timpul sarcinii, este necesar să fii atentă la ceea ce mănânci, pentru a evita riscurile inutile. Să învățăm despre alimentele nesigure în timpul sarcinii și ce putem face pentru a mânca corect și a asigura bunăstarea bebelușului.

Mâncatul este un act pe care îl facem de mai multe ori pe zi. In general, cea mai mare dificultate pe care o intampinam este organizarea si structurarea meselor pe parcursul zilei si saptamanii, astfel incat meniul sa fie variat si sanatos. Când femeia este însărcinată, la cele de mai sus se adaugă îndoieli cu privire la orice ingredient folosit la prepararea unui fel de mâncare, ceea ce reprezintă o îngrijorare suplimentară.

În primele luni de sarcină ne poate fi dificil să ne gândim la mâncare, nu doar din cauza neîncrederii în anumite alimente, neștiind dacă acestea sunt sigure sau periculoase în timpul sarcinii, ci și din cauza neplăcerilor asociate, care modifică rutinele alimentare. Acest lucru poate face ca hrănirea să devină monotonă sau limitată și poate compromite furnizarea de nutrienți importanți pentru dezvoltarea bebelușului.

Alimente de evitat în timpul sarcinii
În timpul sarcinii, femeia este expusă la multe componente de mediu și alimentare care pot fi periculoase și pot provoca consecințe grave asupra fătului.

Există doi agenți care se transmit prin alimente: bacteria Listeria monocytogenes, capabilă să se reproducă și să supraviețuiască în alimente și parazitul Toxoplasma gondii, care se transmite prin fecalele de pisică și carnea de la animalele infectate.

Ambele sunt practic inofensive la persoanele sănătoase cu un sistem imunitar puternic, dar în timpul sarcinii, sistemul imunitar este deprimat și șansele de infecție sunt crescute. Listeria sau toxoplasma pot provoca complicații grave fătului, compromițându-i chiar viața.

Cu toate acestea, contagiunea este evitată prin punerea în practică a unor recomandări simple care îți vor oferi multă siguranță. În general, ar trebui să evitați să consumați alimente de origine animală crude sau insuficient gătite. Adică, cu excepția fructelor și legumelor, restul alimentelor trebuie să fie bine gătite în interior pentru a fi în siguranță.

Să vedem mai detaliat:

Produse lactate și derivate nepasteurizate
Este important să nu consumați lactate făcute cu lapte crud, nepasteurizat, precum brânzeturi proaspete sau cremă (tip Brie, Camembert, Asadero), brânzeturi mucegăite și brânzeturi curate de oaie sau capră. Pentru a face acest lucru, ar trebui să verificați întotdeauna etichetele și să vă asigurați că sunt făcute cu lapte pasteurizat. Când aveți dubii, sau dacă este o brânză fără etichetă, este mai bine să nu o consumați.

Carne, pește și ouă
Pentru a putea fi consumat în siguranță, carnea, peștele și ouăle trebuie să atingă o temperatură suficientă de gătire, astfel încât să fie fierte.

– Oul trebuie coagulat în preparate precum omleta, omleta, ou prăjit… Trebuie evitate preparatele care conțin ouă crude sau insuficient fierte, precum maioneza de casă.

– Preparatele crude sau afumate, precum stridiile, sushi, somon afumat, tartar de peste, precum și pateurile de linie rece, pot contine paraziti sau bacterii precum listeria sau anisakis. Prin urmare, sunt considerate alimente nesigure și se recomandă evitarea lor în timpul sarcinii.

– La fel, alimentele precum șunca sau cârnații, nu au suferit tratament termic, deci nu există nicio garanție că sunt lipsite de toxoplasmă.

Studiile arată că procesul de vindecare poate inactiva chisturile de toxoplasmă, în funcție de timpul de maturare, temperatura de depozitare și concentrația de sare din proces. La fel, congelarea cârnaților la -20 de grade timp de trei zile pare să inactiveze și chisturile de toxoplasmă.

– Peștele este un aliment foarte sănătos, în special peștele gras, datorită conținutului ridicat de grăsimi omega 3. Deși trebuie să știi că speciile mari cu un conținut ridicat de grăsimi acumulează mai mult mercur.

Având în vedere toxicitatea acestei substanțe, se recomandă femeilor însărcinate să evite consumul de derivate de pește.

Fructe, legume și legume crude
Legumele, legumele și fructele sunt alimente foarte sănătoase, dar pot fi contaminate prin contactul cu pământul și excrementele animalelor. Să vedem cum să manevrezi alimentele crude în mod corespunzător, astfel încât legumele să fie alimente sigure în mesele tale zilnice:

  • Spălați-vă mâinile înainte de a începe să gătiți alimentele crude.
  • Spălați bine fructele și legumele sub jet de apă, indiferent de modul în care le veți consuma.
  • Puteți folosi câteva picături dintr-un produs dezinfectant adecvat consumului pentru a scufunda legumele pe care urmează să le consumați crude și, ulterior, clătiți cu apă din abundență.
  • Dezinfectați cu apă și săpun toate ustensilele și suprafețele de lucru (cuțite, plăci de tăiat, blaturi…), precum și mâinile și unghiile după ce ați intrat în contact cu alimente crude (carne, pește, crustacee, fructe și legume).
  • Dacă aveți o pisică acasă, asigurați-vă că altcineva este responsabil să schimbe solul și să fie în contact cu fecalele.

Câtă cafea poți bea pe zi în timpul sarcinii?
Dacă obișnuiești să bei cafea în timpul sarcinii, nu trebuie să renunți la ea. Studii recente arată că un consum a două căni de cafea pe zi (până la 200 mg cofeină) nu reprezintă un risc pentru bebeluș, în timp ce cantitățile mai mari sunt legate de o greutate mai mică la naștere.

Pare rezonabil să moderați consumul de băuturi cu cofeină în timpul sarcinii și să căutați alternative decofeinizate sau alte băuturi.

Ce se întâmplă dacă beau alcool și fumez în timpul sarcinii?
Evitarea consumului de alcool și tutun în timpul sarcinii este cea mai eficientă intervenție pentru îmbunătățirea sănătății mamelor și a bebelușilor acestora.

– Nu se cunoaște un consum minim de alcool care să fie sigur în timpul sarcinii. Orice cantitate, oricât de mică, poate fi periculoasă pentru făt, mai ales în primul trimestru de sarcină, când organele bebelușului se dezvoltă.

– Efectele consumului de tutun sunt dependente de doză, adică cu cât este mai mare consumul, cu atât este mai mare efectul asupra bebelușului. Din acest motiv, este întotdeauna recomandat să ceri ajutor pentru a renunța la acest obicei în timpul sarcinii.

Pe scurt, sarcina este o perioadă în care apar multe îndoieli și temeri cu privire la ceea ce poate mânca o femeie și ce poate dăuna copilului ei în curs de dezvoltare. Să știi să gătești și să manipulezi alimentele în siguranță și să te concentrezi pe alternativele sănătoase care există sunt cheile pentru a te bucura de această etapă și din punct de vedere alimentar.

Distribuie articolul: