A fost inițiată o anchetă pe acest caz. Așadar, este vorba despre o fraudă la examenul de bacalaureat. Un elev ar fi prezentat testele de bacalaureat fără răspunsuri. Potrivit tv8, un profesor i-ar fi rezolvat BAC-ul, iar președintele Centrului i-ar fi predat testul completat la Centrul de Bacalaureat Republican de Evaluare. 

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au sesizat Organul local de specialitate în domeniul învățământului pentru a efectua, în regim de urgență, o anchetă de serviciu pe acest caz. O altă sesizare a fost expediată Centrului Național Anticorupție. Cazul a fost constatat după desfășurarea probelor de examen. Din imaginile video se vede că pe întreaga perioadă de aflare în sala de examen, din momentul în care a primit testul și până în momentul predării acestuia, candidatul nu a completat testul cu vreo înscriere, toate înscrisurile fiind efectuate doar pe maculator. 

O situație similară a fost atestată la toate cele patru probe de examen la care a participat candidatul eliminat din examen. 

Potrivit Ministerului, testul ar fi fost rezolvat în afara sălii de examen doar cu participarea personalului responsabil de organizarea examenului din cadrul Centrului de Bacalaureat. 

„Condamnăm acest caz inadmisibil și considerăm că personalul didactic implicat în această fraudă nu ar trebui să se mai regăsească în sistemul educațional”, subliniază MEC.

„În acest an, ca și în anii precedenți, sesiunea de bacalaureat a fost organizată în mod corect și transparent, asigurându-se ca fiecare elev să poată fi apreciat după merite. Și în această sesiune au fost păstrate rigorile înalte de respectare a prevederilor actelor normative în vederea prevenirii și eliminării cazurilor de corupție și fraudare a evaluării naționale”, au adăugat reprezentanții Ministerului.

Contactată de TV8.md, purtătoarea de cuvânt a Ministerului, Viorica Pistrui, a declarat că „în interesul anchetei, nu divulgăm nume. Am constatat cazul, am transmis toate sesizările la CNA ca să fie investigat cazul. Când se va termina ancheta, vom comunica nume”.

În total, au fost identificate 16 cazuri de fraudare a examenului, respectiv candidații au fost eliminați. 14 din cele 16 cazuri de fraudare presupun utilizarea de fițuici, iar în alt caz, a fost folosit telefonul mobil.

Sursa: tv8

Distribuie articolul: