Articulația genunchiului are mai multe ligamente care în urma unor activități sportive sau lovituri pot fi traumatizate. Medicul ortoped-traumatolog și conferențiar universitar, Vetrilă Viorel, cu aproximativ 25 de ani de experiență în artroscopii la articulaţii: genunchi, umăr, cot, gleznă, șold şi genunchi, a explicat pentru EA.md ce sunt traumele ligamentelor de la genunchi, cum se tratează, la ce trebuie să fim atenți ca să nu obținem asemenea traume, care sunt cauzele acestora etc. 

„În articulația genunchiului există mai multe ligamente care au un rol important în stabilizarea acesteia în timpul efectuării mișcărilor. Leziunea ligamentelor depinde de mecanismul traumatizării, de forțele aplicate pe genunchi, respectiv pot fi leziuni minimale (distorsiuni) și rupturi totale de ligament. Leziunile care dereglează stabilitatea articulației și ulterior afectează funcționalitatea normală a genunchiului necesită tratament chirurgical cu repararea leziunilor produse. Se folosesc metode speciale de plastii ligamentare”, a spus ortopedul.

„Mai des sunt afectate ligamentele pe traiect care se consideră a fi rupturi de fascicole din care constă ligamentul la diferite nivele (așa numita întindere ligamentară). Frecvent, așa tip de leziuni se întâlnesc la ligamentul colateral intern. În cazul leziunilor ușoare, tratamentul este conservativ cu folosirea genunchierelor cu stabilizare laterală sau în cazuri puțin mai grave – se recurge la imobilizarea genunchiului în pansament gipsat. Traumatismele grave intra articulare ale genunchiului duc la rupturi totale de ligamente, la leziuni asociate, la mai multe rupturi de ligamente, la leziuni meniscale”, a completat Vetrilă Viorel.

„Tratamentul leziunilor de ligamente articulare prevede limitarea funcțională a pacientului, o limitare funcțională a membrului afectat pe o perioadă anumită care depinde de metoda de tratament. Toate acțiunile duc la hipotrofia musculară, la contracturi articulare. Dar pentru o bună funcție articulară este necesară recuperarea mișcărilor în articulație și refacerea forței mușchilor periarticulari. Pacientul are nevoie de recuperare ghidată de un specialist kinetoterapeut-reabilitolog. Există programe speciale de reabilitare în funcție de tipurile de leziune a genunchiului. Se recuperează mișcările, mușchii și răspunsul neurologic adecvat”, explică medicul.

„Profilaxia leziunilor intra articulare de genunchi presupune menținerea în forma adecvată a sistemul muscular. Este bine de analizat suprafața solului pe care ne deplasăm pentru a evita diferite intorsiuni, de a folosi în caz de necesitate unelte de sprijin suplimentar, alegere adecvată a activităților sportive în corelație cu pregătirea fizică. Iar în caz de accident este necesară adresarea în perioada rezonabilă la medicul specialist”, mai dezvăluie Vetrilă Viorel.

Foto: arhiva personală