Știai că viața ta sexuala poate fi afectată de o mulțime de factori? Există multe motive pentru care poți avea un apetit sexual mai ridicat sau mai scăzut. Stresul, problemele cu alcoolul, fumatul, dar și lipsa conexiunii cu partenerul pot duce la o viață sexuală neîmplinită. De asemenea, dorința sexuală depinde și de medicamentele pe care le iei, de vârsta ta și de afecțiunile cronice pe care le ai.

Vestea bună este că există modalități de a-ți stimula libidoul, printre care exerciții fizice, terapie sexuală sau odihnă suficientă. Dacă simți că libidoul tău nu este la nivelul optim, discută cu medicul tău pentru a găsi cea mai bună soluție.

Hai să vedem mai întâi care sunt principalii „vinovați” de lipsa dorinței sexuale,  potrivit doc.ro

Stres

Unii oameni funcționează bine sub presiune și sunt eficienți la serviciu atunci când sunt stresați. Totuși, chiar dacă îți îndeplinești cu brio sarcinile de muncă, stresul te împiedică să te simți sexy și să mai ai chef și de sex. Stresul la serviciu, acasă sau în relații se poate întâmpla oricui. Un terapeut sau un medic te pot ajuta să înveți cum să gestionezi stresul și să eviți efectele neplăcute asupra vieții tale sexuale.

Probleme în cuplu

Problemele cu partenerul tău se numără printre cei mai mari dușmani ai apetitului sexual. Pentru femei, sentimentul de apropiere este o parte importantă a dorinței sexuale. Pentru ambele sexe, trebuie să fiți atenți la consecințele certurilor, lipsei de comunicare, sentimentelor de trădare sau altor probleme de încredere. Dacă este dificil să reveniți pe drumul cel bun, contactați un consilier de cuplu.

Consumul de alcool

Un pahar de alcool te poate face să te simți mai deschis față de sex. Dar prea mult alcool îți poate inhiba apetitul sexual. Dacă obișnuiești des să bei alcool în exces, iar viața ta sexuală a devenit inexistentă, ia legătura cu un medic pentru a scăpa de dependență.

Lipsa somnului

Te culci prea târziu sau te trezești prea devreme? Ai o problemă de somn, adormi greu, te trezești peste noapte sau nu te simți odihnit dimineața? Sau poate ai o afecțiune precum apneea de somn? Oboseala pe care corpul o resimte dacă te confrunți cu situațiile descrise mai sus îți poate afecta grav dorința sexuală. Revizuiește-ți obiceiurile de somn și, dacă asta nu te ajută, discută cu medicul tău.

Copiii

Nu ai motive să îți pierzi apetitul sexual odată ce devii părinte! Cu toate acestea, poate deveni dificil să te apropii de partenerul tău când copiii sunt mereu în jurul vostru. Angajează o bonă pentru copiii tăi sau apelează la unul din părinții voștri pentru momentele când vreți să fiți parteneri, nu doar părinți. Aveți un nou-născut? Încercați sexul în timpul somnului bebelușului.

Anumite medicamente

Unele medicamente pot inhiba dorința sexuală. Acestea includ unele dintre aceste tipuri de medicamente:

• Antidepresive
• Medicamente pentru tensiunea arterială
• Pilule contraceptive (unele studii arată o legătură, altele nu)
• Chimioterapia
• Medicamente anti-HIV

Schimbarea medicamentelor sau a dozelor te poate ajuta – întreabă medicul despre asta și nu înceta niciodată să iei un medicament din proprie inițiativă. Spune-i medicului dacă apetitul tău sexual dispare la scurt timp după ce începi să iei un medicament nou.

Lipsa stimei de sine

Să te simți sexy este mai ușor dacă îți place cum arăți. Lucrează pentru a-ți accepta corpul așa cum este sau fă eforturi pentru a arăta mai bine, dacă ceva din aspectul tău te nemulțumește. Să te simți bine cu tine însuți se reflectă în starea ta de spirit. Dacă partenerul tău are o stimă de sine scăzută, asigură-l tu că este sexy și dă-i încredere.

Obezitatea

Când ești supraponderal sau obez, dorința sexuală adesea dispare. S-ar putea să nu-ți mai placă sexul deoarece nu poți performa cum îți dorești sau ești inhibat de o stimă de sine scăzută. Mergi la un nutriționist care îți poate recomanda un plan de dietă pentru a-ți recăpăta forma fizică sau consultă un terapeut.

Probleme de erecție

Bărbații cu disfuncție erectilă își fac adesea griji cu privire la modul în care vor putea să funcționeze sexual și această îngrijorare le poate epuiza dorința. Disfuncția erectilă poate fi tratată, iar cuplurile pot, de asemenea, să facă eforturi pentru ca aceasta să nu afecteze relația lor.

Testosteron scăzut

Hormonul „T”, testosteronul, alimentează dorința sexuală. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, nivelul lor de testosteron poate scădea. Nu toți își pierd dorința de a face sex, dar la unii se întâmplă. Multe alte lucruri – de la relații la greutate – afectează, de asemenea, dorința sexuală și nivelul de testosteron al unui bărbat, așa că nu există o cauză universal valabilă.

Depresie

Depresia poate influența multe aspecte, inclusiv viața ta sexuală. Acesta este unul dintre multele motive pentru a cere ajutor specializat. Dacă tratamentul tău implică medicamente, spune-i medicului dacă apetitul sexual este scăzut, deoarece unele (dar nu toate) medicamentele pentru depresie reduc apetitul sexual. Vorbește despre asta și cu terapeutul tău.

Menopauza

La multe femei, apetitul sexual scade în jurul menopauzei. Aceasta se datorează parțial unor simptome precum uscăciunea vaginală și durerea din timpul sexului. Dar fiecare femeie este diferită și este posibil să ai o viață sexuală grozavă după menopauză, având grijă de relația ta, de stima de sine și de starea generală de sănătate. Pentru a elimina disconfortul generat de uscăciune, folosiți lubrifianți și ia în considerare unele suplimente alimentare recomandate femeilor în perioada menopauzei. Discută cu medicul tău și vezi ce ți se potrivește.

Lipsa apropierii

Sexul fără a te simți apropiat de partenerul tău poate ucide dorința. Intimitatea este mai mult decât sex. Dacă viața voastră sexuală este inactivă, încercați să petreceți mai mult timp non-sexual împreună, doar voi doi. Vorbiți, sărutați-vă, îmbrățișați-vă. Găsiți modalități de a vă exprima dragostea fără a face sex. Apropierea îți poate reconstrui apetitul sexual.

Cum îți recapeți libidoul?

Terapie sexuală

Un terapeut sexual te poate ajuta la rezolvarea problemelor sexuale. Terapia poate ajuta atât la creșterea apetitului sexual, cât și la atingerea orgasmului, în cazul în care ai o astfel de problemă.

Un somn de calitate

Un studiu a constatat că durata mai lungă a somnului la femei a dus la un nivel mai ridicat al dorinței sexuale în ziua următoare.

Afrodisiace

Afrodisiace pe bază de plante pot ajuta la creșterea apetitului sexual masculin. Anumite alimente precum căpșuni, ciocolată și stridii crude ar putea avea, de asemenea, proprietăți afrodisiace.

Exerciții fizice

Pe lângă celelalte beneficii pe care ți le aduce sportul, trebuie să știi că îți poți stimula libidoul prin exerciții cardio, meditație și yoga.

Terapia cu testosteron

Terapia cu testosteron la bărbații mai în vârstă a arătat că ar putea să-i ajute să-și recâștige dorința sexuală. Sunt necesare însă mai multe cercetări pentru a stabili efectele testosteronului asupra apetitului sexual la femei.

Sursa: doc.ro

Distribuie articolul: