Ministrul de externe a îndeamnat comunitatea internațională și Fondul Monetar Internațional să ajute țara afectată de inundațiile care au ucis cel puțin o mie de oameni, relatează The Guardian.

Guvernul pakistanez a cerut ajutor internațional pentru a face față unei crize provocate de inundațiile care au ucis peste 1.000 de persoane și care amenință să lase sub ape o treime din țară. Ministrul de externe Bilawal Bhutto-Zardari a declarat duminică seara că inundațiile provocate de săptămânile de ploi musonice extreme și de topirea ghețarilor vor agrava situația economică deja dificilă.

„Mergând mai departe, mă aștept ca nu numai Fondul Monetar Internațional, ci și comunitatea internațională și agențiile internaționale să înțeleagă cu adevărat nivelul de devastare. Nu am mai văzut distrugeri de o asemenea amploare, mi-e foarte greu să le descriu în cuvinte, este copleșitor”, a spus el.

Multe dintre culturile care asigurau o mare parte din hrana populației au fost distruse.

„În mod evident, acest lucru va avea un efect asupra situației economice generale”, a concluzionat oficialul. Asemenea multor state în curs de dezvoltare, Pakistanul se lovește în această perioadă cu o serie de probleme economice serioase.

Statul sud-asiatic se confruntă deja cu o inflație ridicată, cu o monedă în curs de depreciere și un deficit de cont curent, iar Bhutto-Zardari a declarat că speră că situația de urgență cauzată de inundații va convinge consiliul de administrație al FMI să elibereze 1,2 miliarde de dolari ca parte a celei de-a șaptea și a opta tranșe din programul de asistență pentru Pakistan.

„În prima linie a frontului evenimentelor meteorologice extreme”.

Luni, primele ajutoare străine au început să ajungă în țară cu zboruri din Turcia și Emiratele Arabe Unite – începutul unei operațiuni uriașe de asistență pentru atenuarea efectelor dezastrului care a afectat aproximativ 33 de milioane de persoane.

Cel puțin 1.061 de persoane au murit în urma inundațiilor, iar acest bilanț este pe cale să crească, multe comunități din regiunile muntoase din nord fiind izolate de râurile revărsate, care au distrus drumuri și poduri. Apele ieșite din matcă au doborât zeci de clădiri, inclusiv un hotel cu 150 de camere. Ministra climei a avertizat că o treime din Pakistan ar putea fi sub ape până la finalul „musonului monstruos” din acest an.

Distribuie articolul: