Virusul HPV este cea mai frecvent întâlnită infecție cu transmitere sexuală la femei și circa 80 de % dintre adulți se confruntă cu aceasta. Partea bună este că în circa 90% dintre cazuri infecția se autoelimină în termen de 6-24 luni, fără simptome sau complicații adiționale. Totuși, la unele femei, aceasta nu se vindecă de la sine, virusul persistă, și drept urmare, aceste femei prezintă un risc de apariție a cancerului de col uterin, numit și cancer cervical. Iată câteva informații prețioase la acest subiect, pe care ar trebui să le cunoașteți, oferite de gyneco.md.

Foto: Gyneco.md

Deși este o infecție extrem de răspândită, persistența infecției cu HPV în organism, poate duce la dezvoltarea leziunilor precanceroase, numite Neoplazii Cervicale Intraepiteliale (CIN). Unele leziuni CIN vor regresa odată ce infecția HPV se va elimina, altele pot progresa până la cancer de col uterin în decursul unei perioade de circa 10 ani.

HPV are peste 120 genotipuri, dar 2 dintre ele, și anume: HPV 16 și HPV 18 sunt responsabile de peste 70% de cazurile de cancer cervical.

În apariţia cancerului de col uterin sunt descrise 4 etape:

  • infecţia primară cu HPV
  • persistenţa infecţiei cu HPV
  • evoluţia infecţiei în leziuni precanceroase
  • invazia

Toate aceste etape pot dura până la 10 ani, în unele cazuri chiar și până la 20 ani. Acest lucru înseamnă că cancerul de col uterin NU apare în 1-2-3 ani. Iar din acest motiv și testul citologic, sau PAP testul, se colectează o dată la 3 ani.

Este important de știut că leziunile sau modificările la nivelul colului uterin nu provoacă niciun simptom clinic și pot fi identificate numai prin testul citologic, altfel numit testul PAP.

De aceea:

  • mergeți regulat la ginecolog!
  • faceți testul citologic (testul PAP) cu regularitate!
  • vaccinați fetițele!

Acest articol apare cu susținerea Fondului ONU pentru Populație @UNFPAMoldova, iar informațiile expuse aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al UNFPA.

Sursa: Instagram / gyneco.md

Citește și: 8 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre infertilitate

Foto: Pexels.com