De câte ori te afli în vacanță într-o destinație nouă probabil nu o dată te-ai ăntrebat cum stă traba cu bacșișul în regiune. Ei bine, suma pentru bacșiș diferă de la o țară la alta, iar în unele regiuni această formă de „mulțumire” poate fi egalatu cu… o ofensă! 

Asia și Oceania 

În țări ca Japonia sau China pur și simplu nu se practică această formă de recompensare, iar de multe ori este privită ca o insultă. În celelalte țări asiatice (în special în locurile mai turistice) obiceiurile vestice s-au instalat treptat. În multe dintre restaurante apare o taxă de serviciu de până la 10%, dar nu întotdeauna acei bani ajung la persoana care servește. Prin urmare este recomandată o rotunjire a notei în numerar, pentru a mulțumi pentru serviciile de calitate.

În Australia sau Noua Zeelanda este perfect în regulă dacă clienții aleg nu lase nimic în plus față de nota de plată, dar orice bacșiș va fi apreciat de persoana care servește masa, curăță camera, sau cară bagajele.

Thailanda: Restaurant- 20 Baht; Taxi -Rotunjirea sumei; Bar sau Club – Oricâtîn recipientul comun

Malaezia: Restaurant – Rotunjirea sumei; Taxi – nu se obișnuiește; Hotel Staff – RM2 – RM10

Hong Kong: Restaurant – 10-15%; Taxi, BarPăstrarea restului

America

În Statele Unite ale Americii și Canada bacșișul este mai mult decât uzual, fiind tratat ca parte a venitului angajaților. Aproape mereu poate fi plătit cu cardul, ceea ce ușurează procesul, dar mulți turiști obișnuiesc aibă rezerve de bancnote de 1$ păstrate special pentru bacșiș.

În America Centrală este cel puțin la fel de important, întrucât cei mai mulți dintre cei care lucrează în restaurante sau hoteluri au salarii mici și se bazează pe aceste sume lăsate în plus pentru venitul lor lunar.

În America de Sud frecvențaatențiilor” scade, dar sunt în continuare binevenite. În general nu se renunță la bacșiș decât pentru motive întemeiate.

SUA: Restaurant – minim 15-20%; Bar, Hotel Staff -1$/băutură, bagaj; Taxi – 1$-15-20%

Mexic: Restaurant – inclus în nota sau 10-20% cash; Bar, Hotel Staff, Taxi -10-20 Pesos/băutură, serviciu

Brazilia: Restaurant – inclus în nota sau 10%; Bar, Hotel, Taxi – Rotunjirea sumei

Europa

Țările din continentul nostru au viziuni diferite în ceea ce privește suma lăsată în plus, lângă nota de plată, chiar dacă în cele mai multe destinații turistice se practică această metodă de recompensare a serviciilor de calitate. În statele din vestul continentului prețul final include, de regulă, taxa de serviciu, prin urmare plata poate fi făcută doar rotunjind suma finală, dar dacă cineva merită o recompensă generoasă este de preferat bacșișul ajungă direct la persoana respectiva (în special în Germania, unde bacșișul nu se lasă pe masă), în plus față de nota de plată. În Franța este considerat opulent cineva lase un bacșiș fără un motiv bun. În destinațiile din estul Europei nu este uzual ca nota fie suplimentată cu prețul serviciilor, de aceea se obișnuiește adăugarea unei sume la prețul final. Țările nordice asigură salarii decente și pentru lucrătorii în restaurante sau hoteluri, de aceea bacșișul nu este așteptat, dar nici considerat jignitor.

Italia: Restaurant – inclus în notă sau 10%; Bar, Taxi – Rotunjirea sumei; Hotel Staff – 1-3€

Spania: Restaurant – inclus în notă, plus 5-10%; Bar – 20 Cent; Taxi – Rotunjirea sumei; Hotel Staff – 1-5€

Grecia: Restaurant – inclus în notă, plus Rotunjirea sumei; Bar, Taxi, Hotel Staff – Rotunjirea sumei

Franța: Restaurant – inclus în notă, plus Rotunjirea sumei; Bar – nu se obișnuiește; Taxi, Hotel Staff – 2-3€

UK: Restaurant – inclus în notă sau 10-15%; Bar – nu se obișnuiește; Hotel, Taxi – 10-15%

Sursa: Kudika.ro

Distribuie articolul: